Raiders

Pejl på positionen – Quarterback

Här på Piratbloggen ska vi gå igenom de olika positionsgrupperna och hur Raiders eventuellt kan tänkas gå vidare med dem. Med en full draft och enorma pengar att spendera finns det många alternativ på samtliga positioner.

Vi börjar med gå igenom den viktigaste positionen på plan – quarterback. Det finns ingen spelare som påverkar ett lags framgång lika mycket om quarterbacken. Med andra ord, det gäller att ha en stabil kille bakom centern.

Vilka har vi idag? (2013 års resultat)
Matt McGloin (6 matcher, 56%, 8 TD, 8 INT, 76,1 rating)
Terrelle Pryor (9 matcher, 57%, 7 TD, 11 INT, 69,1 rating)

Terrelle Pryor fick chansen i början av säsongen och det såg riktigt lovande ut. Han erbjöd offensiven explosivitet och improviserade fram stora spel. Snart kom dock svagheterna ifatt honom. Försvar tvingade honom att kasta bollen och täppte till hål i springspelet. Pryors arm visade sig inte vara tillräcklig för att kunna vinna matcher.

När Pryor skadade sig fick reservern Matt McGloin chansen. Han imponerade sin första match då han ledde Raiders till vinst mot Houston Texans. Efter det var hans jobb som starter så gott som spikat, trots flera dåliga prestationer matcherna som följde. Han passade in i tränarnas schema bättre än den opålitliga Pryor. McGloin är i dagsläget den tänkta startern inför 2014.

Vad händer nu?
Raiders borde addressera positionen på två sätt. Dels bör de plocka in en veteran, dels bör de drafta en quarterback. Det innebär att Raiders kommer ha fyra spelare på sitt roster när de går in i training camp senare i sommar. Då låter man samtliga slåss för sin plats i laget. Coach Allen predikar ”competition” och uppmuntrar det.

Troligen kommer Pryor lämna Oakland. Han är inte framtiden, han passar inte in i lagbygget. General managern Reggie McKenzie kommer försöka byta bort honom, men inget lag kommer nappa. Om någon är intresserade, förstår de likaså att han hamnar på den öppna marknaden snart.

Vilka är alternativen?FreemanRaiders
I free agency finns det inte så många självklara alternativ. Jag tror att Josh Freeman, senast i Vikings, är det hetaste namnet. Raiders offensiva koordinator har tränat Freeman i Tampa Bay och har talat gott om honom. Raiders var sugna att plocka upp Freeman när han släpptes från Buccaneers tidigare i år. De borde kunna få Freeman för ett hyggligt pris för en tänkbar starter.

Draften är såklart oklar och beroende på vad de andra lagen gör. Om Teddy Bridgewater sitter kvar vid femte valet tror jag att McKenzie måste ta honom. Annars är ingen värd att väljas så högt. Dessutom tror jag Raiders försöker tradea ner. Det finns så många hål att de behöver så många val de kan komma över.

Jag är mest intresserad av SJSU-produkten David Fales. Raiders kan troligen plocka honom i den fjärde rundan vilket är billigt. Fales får iväg bollen snabbt, läser försvar bra och har bra ”anticipation”. Hans saknar den stora armen som man helst vill ha och kan stirra ner sina receivers för mycket.

Fales passar in i det offensiva schemat som Greg Olson vill ha. Ett snabbt passningsanfall med crossing routes och pre-snap reads som utnyttjar försvarsluckor. Dessutom innebär det att Raiders kan hitta playmakers på tre andra positioner tidigare i draften.

Vilka har vi då 2014?
Jag tror att Raiders vill gå in i säsongen med tre quarterbacks på sitt roster, precis som i fjol. Den ena kommer vara Matt McGloin, de övriga två är osäkert. Troligen får vi se en rookie som de väljer i draften och en veteran. I kategorin veteran räknar jag även in Terrelle Pryor, även om han har långt kvar att gå för att behålla sin plats.

Nyheter

To Top