Raiders

Fäst ögonen på försvaret

Då går vi vidare och försöker reda ut vad man ska titta på när det gäller den defensiva sidan om bollen och lagets special teams. Precis som med anfallet går vi igenom varje position för att se vilka namn som är satta, vilka som slåss om plats och vilka som kan överraska när allt kommer kring.

CB
Förra året totalfloppade Raiders försvar och roten till det var till stor del hemskt spel från lagets corners, reserver som tvingades till speltid pga. skador i truppen. I år har Coach Allen och Reggie McKenzie gjort vad de kan för att stärka en av lagets sämsta positioner och det är mycket kamp bland många namn för platser på rostern. Det är tre namn som sitter säkert, däribland rookien DJ Hayden, som vi inte kommer se inatt utan vi får vänta tills senare matcher då han inte är fysiskt redo än. Även Mike Jenkins och Tracy Porter är garanterade platser och ses i dagsläget som lagets starters till det att Hayden kan konkurrera ut någon av dem. Då är det störst chans att Jenkins flyttas in i planen för att ta en större roll som slot corner. De övriga namnen som slåss om platser är värda att titta noggrant på. De som har störst chans är Joselio Hanson, Phillip Adams, Taiwan Jones, Chimdi Chekwa och Cory Nelms. Dessa sex kommer reduceras till max 3 namn. Hanson spelade väldigt bra när han fick chansen förra året, Chekwa har gjort enorma framsteg enligt Coach Allen så han kan man vilja bygga vidare på. Taiwan Jones spelade running back förra året men har ändrats till corner och jag tror han klarar sig. Han har spelat tillräckligt bra, är lagets och en av ligans bästa gunners i special teams och kan i värsta fall avlasta lagets RBs om det absolut krävs. Adams är en väldigt skicklig slot corner och kan överleva enbart på det. Sista namnet Nelms har imponerat under camp och kan mycket väl ersätta någon av de andra spelarna.

Safety
WoodsonPå safetypositionen finns en återvändande spelare i Tyvon Branch i rollen som strong safety. Bredvid honom kommer vi mestadels se veteranden och hemvändaren Charles Woodson. Dessa är än så länge starters och kommer vara om ingen av dem skadar sig. En av mina favoritvärvningar Usama Young kommer vara först ut att ersätta Woodson och jag tror vi kommer få se honom i flera uppställningar i höst. Också en säker spelare på rostern. Vem som ersätter Branch är ännu en helt öppen match mellan Reggie Smith och nyligen omskolade Brandian Ross, som inför camp bytt från corner till safety. Smith har inte gjort mycket väsen av sig under camp, så han behöver kliva upp och hävda sig under matcherna som kommer. Det finns en trygghet i att ha kvar Ross eftersom hans flexibilitet gör att man kan, för att ska utrymme på rostern, använda honom som corner i nödfall. Hans aktie ökar i värde av just detta. Om han kan prestera likartat som Smith är det nog fördel Ross när september närmar sig.

LB
Här kommer vi, precis som med corners, se en helt ny uppsättning spelare. De förmodade spelarna som startar är rookien Sio Moore, Nick Roach och Kevin Burnett. Framförallt ska de bli spännande att se hur Roach är som försvarets ledare, något han prisats enormt för av både tränare och reporters. Därutöver är det självklart hur väl Moore spelar som man måste kolla på, om han kan prestera mot riktigt bra spelare. Han är en av de spelare som har haft bäst camp, inte bara bland rookies utan bland hela laget. Det blir kul att se hur de kan hjälpa till att stoppa springspelet. Tyvärr är det mycket skador på positionen, så vi får varken se Kaluka Maiava, Miles Burris eller Billy Boyko. De som kommer spelare slåss om en, eventuellt två sista platser i laget, Omar Gaither, Kaelin Burnett, Keenen Clayton och Eric Harper. Kaelin Burnett, lillebror till Kevin, har stor chans då han är väldigt duktig i special teams. De andra får kriga och slåss, så det kan vara kul att kolla om någon gör lite väsen av sig.

DT
Här blir det väldigt spännande, då det på pappret är den mest osäkra positionen i laget. En av mina stora förhoppningar är att unga Christo Bilukidi kan leverera. Han kommer få all möjlighet att visa upp sig då han troligen får starta och spela med förstalaget mot Dallas. Håll ett öga på honom och hur väl han kan stoppa springspelet, vilket kommer vara den primära uppgiften för årets DTs. Förhoppningsvis får vi också se Pat Sims spela, som är en starter trots att han tränat i cirka 30 minuter totalt under camp. Det blir också kul att se hur Vance Walker kan tacklar rollen som en starter med stora förväntningar snarare än en rotationsspelare som i Falcons. Dessa tre är säkra att få vara kvar i höst, men det intressanta blir att se hur bra de kan spela. Walker och Sims har aldrig varit starters, kan de leva upp till de krav som ställs på dem? Där bakom kommer vi få se en kamp om reservplats bland många okända namn, där någon förhoppningsvis kan kliva fram som en positiv överraskning. Rookien Stacy McGee har alla fysiska attribut som behövs, men behöver prestera på plan. Den unga Jack Crawford som egentligen är DE kommer att se snaps även i mitten, vilket troligen är en bättre position för honom. Det är ett osäkert gäng spelare som är intagna efter de alla skador som skett på camp, fyra av lagets sex DT skadade sig väldigt tidigt. Kan någon av plåsterspelarna kanske skina? Vi får väl se.

DE
Den defensiva linjen är inte lika skakig på sidorna som i mitten, men det finns frågetecken här också. Det enda självklara namnet är Lamarr Houston, som tyvärr inte spelar inatt efter ha skadat sig under camp. Vilket gör det än mer lockande att titta, då fler utmanare får chansen att spela med lagets förstauppställning. Det troliga är att vi får se Jason Hunter och Andre Carter på varsin sida under första kvarten, där de båda har mycket att bevisa. Hunter är i dagsläget favoriten att få ställa upp tillsammans med Houston, men pass-rushern Carter tar gärna hans plats. Det ska bli kul att se Hunter spela, då han tappade sin plats i Broncos förra året när han Bassskadade sig. Man vill ju se om han kan spela så bra som Coach Allen tror han kan. Därefter är det framförallt kul att se David Bass, sackledaren från lilleskolan Missouri Western, och om han kan erbjuda ett alternativ vid pass rush och om han kan ta sig an riktigt stora killar. Jack Crawford kommer nog att få se snaps också som DE, han kommer bara försöka bullrusha då det är vad han kan enligt camp-rapporter. Sedan kanske rookien Ryan Robinson kan visa sig vara något av ett fynd, han kommer få speltid i sista kvarten men förväntningarna är inte direkt höga på honom.

Special teams
Sebastian Janikowski är kicker. Punkt. Coach Allen sa till och med på sin presskonferens att reserven Eddy Carmona kommer ges en chans att visa vad han går för att det är ett utmärkt tillfälle att visa upp sig för de andra 31 lagen. Han blir inte kvar på rostern. Jon Condo är lagets long snapper, han förlängde sitt kontrakt för att vara kvar i de kommande fyra åren. Men vi kommer att få se någon annan testa på rollen som LS under försäsongen, framförallt centern Stefen Wizniewski men överraskande nog också Josh Cribbs. Det ska bli kul att se om Cribbs kan ta den rollen, han är något av en ST-doktor hos Raiders då i roll som kick- och puntreturner samtidigt som han coachar alla andra ST-spelare i returns, coverages och blockering.

I matchen om kickerjobbet finns det fortfarande två namn – den stabila Chris Kluwe och kanonbenet Marquette King. Kluwe är favorit än så länge, han är konsekvent och erfaren. Det gillar Coach Allen. Men King kan sparka till sig jobbet med en bra försäsong. Om han ser till att vara konsekvent han också, har han onekligen ett ben som är betydligt starkare än Kluwes. Likt Carmona är det en chans för King att visa vad han går för när de andra lagen tittar, om han inte tilldelas en plats i Raiders slutgiltiga trupp.

Vem som kommer att ta emot kicks och punts under matcherna är ännu inte säkert. Cribbs kommer troligen inte kastas ut där för ofta med risk för att han skadar sig, men får kanske ta emot någon då och då. Jacoby Ford tog emot förra året men kommer inte riskeras med sin skadebenägenhet. Kanske kan rookien Latavius Murray få ta emot bollar, vem vet. På träningarna har upp till 12 olika spelar fått testa på uppgiften, så även om vi inte har några namn ännu blir det intressant att se vem som kan göra sig förtjänt av ett backup-jobb om Cribbs ramlar och slår sig.

Det var vad man kan hålla ögonen på när det kommer till den defensiva sidan om bollen och i special teams. Som sagt är Raiders ett lag i total förändring vilket innebär att man kan titta i stort sett överallt på planen för att få se något nytt. Överlag är det kanske mest spännande att titta på hur försvaret smälter samman till en enhet och hur DC Jason Tarver kanske äntligen kan implementera sin vision av Raiders försvar. Även om man under försäsongen inte vill avslöja för mycket av sin playbook, så kan vi nog vänta oss betydligt mer blitzande än vad vi såg förra året.

Tankar, kommentarer eller hederligt ris att kasta? Ta det i kommentatorsfältet eller på Twitter @Piratbloggen

Nyheter

To Top