Krönika

Spelaren har alltid rätt

Tog Tyler Eiferts karriär slut i söndags? Foto: Scott Cunningham/Getty Images.

Tyler Eifert. Earl Thomas. Kelvin Benjamin. Tre spelare som är på sista året av sitt kontrakt. Tre spelare som i helgen var utmärkta exempel på hur brutalt snabbt en säsong och en karriär kan ta slut för en NFL-spelare. Benjamin hade tur, hans stenhårda smäll mot huvudet ledde inte ens till en hjärnskakning. För Eifert och Thomas tog säsongen över, i Eiferts fall kan det till och med ha gällt karriären.

LeVeon Bell håller fortfarande ut i Steelers och såväl han som Earl Thomas har fått utstå mycket kritik sedan i somras för sin girighet. Att de är välbetalda spelare som borde hedra sina kontrakt och sluta gnälla är populära åsikter.

If you’re risking your body to deliver all of this value to an organization, then you deserve some sort of assurance that the organization will take care of you if you get hurt. It’s that simple. – Earl Thomas

Earl Thomas vädrade sin synpunkt på Players Tribune tidigare i höstas: Problemet är att hålla ut är det enda alternativet spelare har för att skapa någon slags trygghet för sig själva i en av världens mest skadedrabbade sporter. Och då är det ändå inte särskilt många av dem som har den möjligheten. Efter en obetald high school och college-karriär där skaderisken varit minst lika stor som i NFL så kommer de flesta spelarna till en NFL-karriär som varar i genomsnitt i 3,3 år. Inte ens hälften av spelarna spelar ut sitt första kontrakt där ersättningen är reglerad av det kollektivavtal (CBA) som lagen förhandlat fram med spelarfacket.

I vanlig fotboll så är kontrakten fullt garanterade. När Leo Messi skrev ett nytt treårskontrakt med Barcelona i november så visste han att han kommer att tjäna drygt 100 miljoner dollar över tre år. En eventuell skada eller oväntat försämrad prestation på planen kan inte påverka den lönen.

I NFL består kontrakt av en garanterad summa och en standard-lön. Lagen betalar den garanterade summan när kontrakten skrivs på och de garanterade pengarna täcker i regel ca 65-70% av kontraktstiden. Under den sista delen av kontraktet så är spelaren helt i lagets våld. Lagen hedrar sannerligen inte kontraktet. De kan när som helst sparka en spelare som därmed inte får en enda dollar till av laget. Om problemet är att spelarens lön är för hög så ber dom först spelaren att ta en lönesänkning, och om spelaren inte accepterar det så får den sparken. Om spelaren däremot har för lite betalt så är det en drömsituation för laget som kan använda franchise tags i både ett och två år för att försäkra sig om att ha spelaren kvar till en relativt låg ersättning, särskilt om man ser till den obefintliga risken som laget tar.

Aaron Rodgers är ligans bäst betalde spelare med i genomsnitt 35 miljoner dollar per år över de kommande sex åren, men endast 99 av de hypotetiska 210 miljonerna är garanterade. En karriär-avslutande skada på Rodgers under de tre första åren skulle innebära att Green Bay Packers ger honom kicken och därmed sparar mer än halva kontraktsvärdet.

Lagen och ägarna i NFL tar inga risker. Spelarnas löner är reglerade av ett lönetak som är satt baserat på ligans omsättning. 2017 så delade ligans 32 ägare på 8 miljarder dollar för säsongen 2017. Ca 255 miljoner dollar per lag.

NCAA och NFL har skott sig på spelarna under hela deras karriärer, men när de väl försöker få betalt för allt dom offrat så betraktas dom som giriga. Jag imponeras över hur spelare faktiskt kan hålla sig samlade när de utsätts för den här typen av kritik. I stort sett samtliga har visat ett stort engagemang för sina lag och samhället runt dom.

Earl Thomas kunde inte sätta sina egna intressent framför sina lagkamrater och valde att återvända. Det fick han lida för när han bröt sitt vänsterben i söndags. Säsongen är över. Hans tid i Seattle är över. Hans nästa kontrakt kommer att bli betydligt sämre än det han hade fått om han fått en förlängning av Seahawks eller om de trejdat honom till ett lag som faktiskt såg en framtid med honom.

Det var inte snyggt. Men när Earl Thomas gjorde sin omtalade gest mot Seattle Seahawks sidlinje i söndags så hade det precis hänt, det som han försökt motverka med sin holdout men ändå valde att riskera för sina lagkamraters skull. Foto av: Norm Hall/Getty Images.

Situtionen för LeVeon Bell just nu är verkligen ett tecken på hur NFL har spelaren i sitt våld. Steelers valde att använda sin franchise tag på Bell för andra året i rad. Steelers erbjöd visserligen ett nytt kontrakt som i stort sett gav Bell ett tredje år på franchisetag och därefter på sedvanligt vis lämnade all valfrihet till Steelers rörande kontraktets eventuella fortsättning. Men när Bell inte accepterat detta per den sista juli så har han inte ens rätt att skriva ett nytt kontrakt med ett annat lag även om Steelers skulle byta bort honom.

Det är svårt att inte sympatisera med LeVeon Bell som faktiskt sätter sig själv först, trots att det just nu kostar honom runt 8-9 miljoner per vecka och han får utstå glåpord från såväl fans som lagkamrater. När du kollar matcherna på söndag, ta dig en funderare till på vad spelarna utsätter sig för och om det är rätt eller fel av dom att försöka se lite längre än till det kommande årsskiftet. Holdouts är ett alternativ som betydligt fler borde använda sig av.

Spelaren har alltid rätt

Nyheter

To Top