Draften

Joe Mixon – Den oinbjudne

(Photo by Ronald Martinez/Getty Images)

Under gårdagens combine-sändningar på NFL Network togs diskussionen om Joe Mixons status som oinbjuden. De olika experterna fick säga sitt om det faktum att spelare med en bråkig bakgrund inte fått en inbjudan till Indianapolis och därmed chansen att påverka sin draft status.

För er som inte följer college eller draft på nära håll så handlar det hela om detta: Oklahoma Sooners talangfulla running back Joe Mixon får inte delta under NFL scouting combine på grund av att han 2014 slog en kvinnlig medstudent, Amelia Molitor, med våldsam kraft mot huvudet efter en argumentation. Molitor flög omkull, slog huvudet i ett bord och bröt sin käke. Det hela fångades på en övervakningskamera och filmen släpptes i december 2016, för hela världen att beskåda. Mixon stängdes av från spel under ett år av Oklahoma, dömdes till ett års villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst.

NFL har en ny policy som gör att spelare, likt Mixon, med tvivelaktig karaktär ej blir inbjudna till skyltfönstret i Indy. Det som Mike Mayock, Steve Smith Sr, Daniel Jeremiah och de andra på NFL Network kom fram till var att spelarna borde få komma till Indianapolis och delta i intervjuerna och presskonferenserna men inte i övningarna. Det håller jag med om. Det är en chans för spelarna och lagen att klargöra vad som hänt, vad spelaren har lärt sig och hur han gått vidare.

Det som gör det lite hycklande är att NFL är snabba på att utesluta, men också på att hylla. Kansas City Chiefs Tyreek Hill ströp och sparkade sin gravida, dåvarande, flickvän i magen 2014. Han sparkades ut från Oklahoma State och dömdes till 3-års villkorlig dom samt deltagande i kurser i anger managment. Häromdagen fyllde Hill, som ändå draftades av Chiefs och stod för en fin rookiesäsong, 23 och NFLs officiella twitter-konto skickade ut denna tweet.

 

Ena året är spelaren inte önskvärd, året därpå är ska hans födelsedag firas av oss alla. Enda skillnaden från 12 månader sedan är att Tyreek Hill gjort succé på planen.

Det är en komplicerad men ändå okomplicerad diskussion, det måste signaleras ut att allt våld är fel. Frågan för mig är hur skapar man bästa samhällsnytta och når ut till flest ungdomar. Enbart fördömande utan upplysande tror jag inte är rätt väg att gå. Självklart ska brotten fördömas och straffen ska vara kännbar, vissa saker ska självfallet diskvalificera från en andra chans. Men samtidigt tror jag att NFL kan skapa en annan typ av rörelse genom att arbeta med frågan på annat sätt. Genom att ta diskussionen kring problemet och ta hjälp av spelare som begått brotten, så kan man nå ut till fler.

På samma sätt som omvända narkomaner och alkoholister används för att föra ut budskap om sina respektive problem, hur det går att arbeta förebyggande och hur det går att hantera situationer på annat sätt, borde de som dömts för våldsbrott kunna användas för att nå ut till människor. Det är något jag tycker NFL borde kräva av spelare som dömts för våldsbrott. ”Du har gjort detta, vi vill att du ska hjälpa till att motverka att andra gör samma sak”. Få spelarna att reflektera och förstå felen i det dem gjort för att sedan kunna agera som informatörer av konsekvenserna för de inblandade. Hur händelsen påverkat deras och offrets liv och hur de valt att jobba för att undvika att det händer igen. Skapa goda exempel på hur människor kan förändras och, i någon form, förebilder och riktmärken för barn och ungdomar.

När det gäller Joe Mixon så är det ett enskilt fall i en större diskussion, men han kommer spela i NFL nästa år även om det är en del lag som inte vill dras med problemet. Tre lag har, enligt rykten, sagt att han inte ens finns på deras draftboard. Vild gissning är att både Ravens (Ray Rice) och Giants (Josh Brown) finns med bland dessa tre lag. Det är två organisationer som sett vilken turbulens denna typ av historier skapar. Samtidigt borde det vara två organisationer som har vetskapen och kunskapen om hur man bemöter frågan och som borde kunna ligga i framkant i vad som krävs för att vända något negativt till en dialog som skapar nytta för fler. För varje talangfull Joe Mixon finns det flera tusen andra män som misshandlar kvinnor och begår våldsbrott, där har NFL en möjlighet att påverka med diskussion som på sikt kan ändra värderingar och beteenden.

Nyheter

To Top