Draften

#DraftMinnen – Händelser vi minns

NFL Draften har något magiskt över sig. Allt är möjligt och allt kan och kommer att hända. Vem faller? Vem flyger uppför allas draftboard i sista minuten? Vem får sitta kvar ensam i green room? Årets draft kommer att bli speciell när ingen är på plats i Las Vegas som det var tänkt utan istället sitter hemma med halvtaskiga uppkopplingar och svajigt ljud på sina Zoom-samtal. Redaktionen tittar tillbaka på tidigare drafter och plockar ut sina roligaste, känslosammaste och mest minnesvärda händelser. Gör det du också och dela med dig på hashtaggen #draftminnen, på Instagram, Twitter och Facebook.

 

Olof: Laremy Tunsil, tackle från Ole Miss, var rankad som en av de bästa spelarna i 2016 års draft. En kvart innan första valet skulle göras hackas hans instagramkonto och någon publicerar en video där Laremy röker något i en avancerad anordning med en bong kopplad till en gasmask. Laremy faller till val 13 och Miami och förlorar därmed 10-12 miljoner dollar på ett ögonblick. Huvudmisstänkt för händelsen är Tunsils styvfar som han tidigare polisanmält efter ett bråk men ingen vet säkert vem som låg bakom publiceringen av filmen. Inte nog med det. En stund senare, precis innan Laremy ska göra sin första intervju efter att ha blivit draftad, så släpps bilder på hans twitterkonto på en konversation med en coach på Ole Miss där det verkar som att han tagit emot pengar av tränaren till sin hyra. Detta startar en utredning från NCAA kring Ole Miss och deras spelare. Du kan läsa mer om händelserna här: https://www.sbnation.com/2017/4/26/15341274/laremy-tunsil-2016-nfl-draft-hacked-bong-miami-dolphins

 

Magnus: Jag minns vår käre kollega i redaktionen, Daniel Croona och hans uppvisning av att gå från ena änden av känslospektrat till det andra snabbare än Roger Goodells mellanrum mellan orden Josh och Allen. Daniel hade bjudit in några från redaktionen att titta på draften tillsammans. När det var dags för Bills första val var stämningen elektrisk i rummet. Goodell stegar upp, nu kommer det en QB tänkte vi nog alla för det behövde Bills sannerligen. ”With the 7th pick in the 2018…” Här nånstans lättar Daniels ändalykt från soffan. ”…NFL Draft the Buffalo Bills select…” Musklerna spänner sig och ansiktet förvrids i spänning och ångest. ”…Josh…” Daniel sträcker nu ut sin fulla längd, två knutna nävar höjs mot skyn, ett gurglande segervrål stiger ur bröstkorgen. ”Allen.” Daniels blick förbyts från extas till tomhet på ett ögonblick. Han ser sig om, vart ska han ta vägen. Dagen efter fick vi reda på att han hade ställt siktet mot fönstret för att kasta sig ut men de gick tyvärr (tack och lov?) inte att öppna. Såhär i efterhand verkar han rätt nöjd att det var ”Allen” som kom ur Goodells mun och inte ”Rosen”.

 

Richard: Som Raiders-supporter är draften alltid ett anti-klimax, ofta en lika stor besvikelse som själva säsongen. Först lider man genom en massa förluster, för att bygga drömmar om fantastiska spelare och landa i att vi bara tog den snabbaste killen på plats. Men 2014 hände något otroligt. Jag satt svettig i hopp om att Khalil Mack, passrusher från lilla Buffalo, skulle falla till oss på #5. Det krävdes att något lag skulle sumpa sitt val (tack Rams) och att Raiders inte
sin vana trogen skulle göra det själva. Men vi tog Mack, och jag i extas var överlycklig. Sagan slutade kanske inte så lyckligt, han är ju i Bears, men just den natten var det fyrverkerier över slottet.

 

Daniel: Mitt minne är bra men kort, men frågan är ändå om något verkligen kan slå draften 2018 för ett Bills-fan. Bills hade redan draftat Josh Allen och Tremaine Edmunds i första rundan, men det mest minnesvärda skedde i runda tre. På plats på scen i Arlington, Texas stod två Bills-legendarer Andre Reed och Fred Jackson. De två noterade omgående Bills superfan Pancho Billa i publiken och Billa som nyligen diagnosticerats med cancer fick plats på scen för att annonsera valet av Harrison Phillips, en defensive tackle. Phillips har därefter varit förknippad med Billa och han har stått vid hans sida under tiden då Billa dessvärre förlorade kampen mot cancern. Phillips hedrade Billa genom att bära hans signaturklädsel, den mexikanska hatten, när han äntrade New Era Field vid matchen mot Bengals den 22 september 2019. Det gripande ögonblicket då Billa fick göra det han och många andra fans bara får drömma om kommer jag för alltid att bära med mig (youtube).

 

Svante: En draftsaga jag minns och som jag tycker är lite extra rolig är från draften 2018. Med sitt val i sjunde rundan valde de då regerande mästarna Philadelphia Eagles en offensiv tackle vid namn Jordan Mailata. Ett berg till man på över två meter och 150 kg.
Vad var då det roliga? Jo, Mailata är australiensare och när han valdes som nummer 233 i draften hade han aldrig någonsin spelat en endaste snap amerikansk fotboll. Han hade dock spelat professionell rugby för South Sydney Rabbitohs, och där hade han dominerat. Hans highlights från rugbyligan är i en klass för sig. Det är som att se en monstertruck på en radiobilbana. Så med hjälp av NFLs International Player Pathway Program och hans otroliga atletiska profil lyckades Mailata, som aldrig satt sin fot på en amerikansk fotbollsplan, bli draftad till NFL. Något som många spelare som utövat sporten hela sina liv drömmer om och aldrig får uppleva.

 

Mattias: Ett av mina bästa draftminnen är väl generellt från 2016, när vi hade två svenska spelare som var med i racet. Sebastian Johansson och David Hedelin valdes inte under de ordinarie sju rundorna men skrev så småningom på för Chargers respektive Cowboys. Men det var häftigt att vi på NFL Supporter kunde ha kontakt med dessa två duktiga killar genom hela processen och tiden därefter, bland annat som gäster i podden, och ta med alla läsare och lyssnare bakom kulisserna. De gav oss en spännande insyn i den världen som är svår att få annars. Det gav mersmak! https://www.nflsupporter.se/nyheter/kan-en-svensk-bli-draftad-till-nfl/

 

#DraftMinnen – Händelser vi minns

Nyheter

To Top