College

Veckans College – Hurricane Matthew ställer till det

Sydöstra delarna av USA hotas av hurricane Matthew och en del matcher riskerar att ställas in, om inte för ovädret så för förödelsen som den riskerar att ställa till med. En som har ställts in är Florida mot LSU, det var en match som jag såg fram emot denna helg, fler kan följa.

Förra helgen fick vi se en del lag spänna sina muskler och visa vart skåpet ska stå. Clemson och North Carolina tog viktiga segrar i ACC, Michigan i Big Ten, Tennessee i SEC och Washington i PAC 12. Samtliga såg med sina vinster till att skapa bra utgångsläge i sina respektive divisioner.

Denna vecka är det en del bra matcher men några blir vi ”ESPN-beroende” lurade på. Först och främst topp-10 mötet mellan Texas A&M-Tennessee, men också Red River Rivalryt mellan Texas och Oklahoma, toppmatchen i AAC Navy-Houston och PAC-12 mötet mellan Oregon och Washington. Samtliga är matcher som jag skulle vilja kunna ratta in.

Men vi har några kul matcher att se på under lördagen ändå.

 

8 oktober, 18:00. Raleigh, NC,

notre dameNotre Dame (2-3)

77759072006NC State (3-1)

Notre Dame är ett av floppgängen hittills och presterar så dåligt att en seger mot dem nästan saknar värde nu. Men det finns bra spelare i laget och det gör att det alltid är intressant att se dem. Ta en sådan som QB Deshone Kizer till exempel. Han kommer fortsätta att leverera och då är det en njutning att titta. Hos Fighting Irish hittar vi också en av mina favoritreceivers i långe Equanimeous St.Brown, han har över 100 yards och en touchdown i snitt per match och har verkligen klivit fram under sitt andra år. Framåt är Notre Dame bra och producerar, men bakåt har laget varit allt för ihåligt för att kunna konkurrerar med de bra lagen. På fem matcher har defensiven lyckats med ynka två sacks, vilket är ett svaghetstecken. NC State har varit bättre än vi trott. QB Ryan Finley har kommit över från Boise State inför denna säsong och varit säkerheten själv, han har en passprocent på över 72% och ännu ingen interception kastad. Vid sin sida har han ett springspel som fungerar bra med RB Matt Dayes i spetsen. Två bra anfall innebär att laget med bäst försvar denna dag vinner.

 

8 oktober, 21:30. Columbus, OH

70922132002Indiana (3-1)

ohio-state2.Ohio State (4-0)

Buckeyes har tappat väldigt många spelare senaste åren men det märks knappt. Hittills har laget snittat runt 55 poäng framåt och 9 poäng bakåt per match som spelats, det är imponerande även om de inte ställts mot några jättestarka motståndare förutom Oklahoma. Att behålla koncentrationen och fokus nästan hela tiden är något som kommer gynna det unga laget i längden. Buckeyes kommer bara bli bättre och bättre och vi kan redan börja blicka mot det avgörande mötet mellan Ohio State och Michigan i november, det blir något väldigt häftigt. QB JT Barrett ser säkrare ut denna säsong och han har varit väldigt effektiv medan RB Curtis Samuel har gjort massa spel i både spring- och passpelet. I försvaret finns många att nämna men framförallt S Malik Hooker har varit imponerande hittills i år och DE Nick Bosa har även han vuxit in i collegekostymen. Motståndarna Indiana slog visserligen ett rätt svagt Michigan State förra veckan men har varit ojämna hittills, borde inte bereda Ohio State några större problem. Spelare att ha koll på är RB Devine Redding och WR Nick Westbrook som bägge levererar framåt medan LB Tegray Scales varit produktiv i försvaret.

 

 

9 oktober, 01:00. Fayetteville, AR

alabama1.Alabama (5-0)

arkansas16.Arkansas (4-1)

Finns det någon som kan stoppa Alabama denna säsong? Inte i SEC. Razorbacks är visserligen rankade på en fin 16:e plats just nu och har under Brett Bielemas ledning ofta varit nära i mötena med Alabama,  men det bör vara utan chans mot Nick Sabans mannar denna gång. Alabamas försvar har varit starkt som vanligt men det som gör att jag gillar laget i år är det unga anfallet. Förstaårsspelaren QB Jalen Hurts har varit väldigt bra och är nyckeln till att offensiven känns så stark, han är väldigt dynamisk och gör spel med armar, ben och huvudet. RB Joshua Jacobs är också en förstaårsspelare som visat framfötterna när han fått chansen senaste två matcherna, totalt 260 yards och tre touchdowns. Jacobs upptäcktes sent av de stora skolorna och hade inte något division-1 erbjudande vid denna tiden förra året. Alabama kom in sent i bilden men ser ut att ha funnit ett riktigt guldkorn i den mångsidiga ynglingen. Förutom Hurts och Jacobs finns andraårsspelaren WR Calvin Ridley som är en fantastisk spelare redan nu. Med det otroligt starka försvaret och dessa playmakers så är det svårt att se Arkansas hota över en hel match. Arkansas QB Austin Allen har varit bra hittills och RB Rawleigh Williams III har kommit tillbaks fint efter nackskada som avslutade fjolåret i förtid. Dessa två kommer få bekänna färg på riktigt mot LB Reuben Foster, DE Jonathan Allens, S Eddie Jackson, CB Marlon Humphrey och så vidare..

 

9 oktober, 02:00. Miami, FL.

florida-state23.Florida State (3-2)
284810.Miami (4-0)

Detta är en match som mycket väl kan bli inställd p.g.a orkanen, men jag hoppas Miami är de Hurricanes som får rubriker denna kväll. Vad händer egentligen med Jimbo Fishers Florida State? Det har verkligen inte gått som på räls och laget är redan borta från allt vad titlar heter, en skräll i mina ögon. Nu gäller det att rädda det som räddas kan. Offensivt har det inte varit några problem. RB Dalvin Cook springer på som vanligt och förstaårsspelaren QB Deondre Francois har varit bättre än vad som kunde förväntats. Men i försvaret har det läckt som ett såll. 135 poäng på de senaste tre matcherna är givetvis alldeles för dåligt för en skola som kunnat plocka in topprankade spelare år efter år. Här måste coacherna se till att få fason på det. Miami å andra sidan verkar ha fått till det med Mark Richt vid rodret. En fin start utan att glänsa. En seger här skulle rikta strålkastarna lite mer mot Richts mannar och kanske är dem redo för det. Offensivt är QB Brad Kaaya, liksom sitt lag, imponerande utan att alltid glänsa och jag gillar RB-duon Mark Walton och  Joseph Yearby. Här kommer Florida States försvar få bekänna färg. Försvaret hos Miami är helt okej och det finns två spelare jag är nyfiken på, förstaårsspelarna LB Michael Pickney och LB Shaquile Quarterman som tagit för sig på ett bra sätt hittills. En oviss match på förhand, men blir inte förvånad om Miami vinner klart.

 

 

9 oktober, 04:30. Stanford, CA

washington stateWashington State  (2-2)

stanford15.Stanford (3-1)

Stanford åkte på pumpen rejält senast mot Washington (44-6) och får nu sätta sitt hopp till att Huskies går bort sig någonstans på vägen, annars är divisionen, konferensen och då även slutspelet borta för Cardinal. Mot Washington förra veckan så stängdes RB Christian McCaffrey ned och då hade laget inte något anfall. Det var farhågorna inför säsongen, att Stanford var alltför beroende av att McCaffrey producerar och att bra försvar kommer kunna utnyttja det. Här möter Stanford Mike Leechs Washington State, som inte har ett bra försvar, men det kan bli underhållande. Cougars föll i de två första mötena men har sedan dess börjat rulla i offensiven och slog Oregon ganska enkelt förra veckan. I den matchen hade laget 651 totala yards offensivt. Det som vänt säsongen för Cougars är att springspelet kommit igång ordentligt. Mot Oregon sprangs det för 280 yards, största antalet för skolan sedan 2005. Totalt senaste två matcherna har det blivit 508 yards på 65 försök, det ger en bättre kontroll och ser till att det svaga försvaret inte är lika utsatt och gör att passattacken med QB Luke Falk kan vara än farligare. Stanford har skador på båda sina startande CBs vilket är ett tungt avbräck mot detta motstånd, Cougars passar nästan 400 yards i snitt per match.

 

 

Nyheter

To Top