College

Veckans College – Ensamt på toppen

Alabama känns redan nu när vi går in i vecka fem flera mil före utmanarna och är verkligen cementerade på första platsen efter hela 59-0 mot ett Vanderbilt som var på gång.

Oklahoma State och Oregon förlorade och får det allt tuffare att utmana om en slutspelsplats. Florida State förlorade och har inför veckan 1 inställd, 1 uppskjuten, 2 förluster och 0 segrar, det ska till väldigt mycket om de ska ta sig in. USC förlorade inatt mot Washington State och måste rycka upp sig ordentligt om de ska ha en chans. Oklahoma, Michigan och Penn State vann visserligen sina matcher men det satt långt inne. Så när vi tar klivet in i vecka fem ska det bli väldigt spännande att se diverse klättringar och fall. Just nu känns plats 2,3 och 4 betydligt mer spännande en nummer 1.

 

30 September, 18:00, Madison, WI

Northwestern (2-1)

10. Wisconsin (3-0)

I östra divisionen krigar Michigan, Penn State och Ohio State om plats nummer ett. I västra känns fighten inte fullt lika het. Purdue ser visserligen bättre ut men samtidigt har Nebraska ett riktigt svajigt år. Wisconsin är stor favorit där Iowa och Northwestern får ses som utmanarna.

Northwestern sticker egentligen inte ut någonstans. Man spelar smart, med diciplin och efter sina förutsättningar vilket gör att det är svårt att ta lätt på dem men också svårt att lyfta dem till skyarna. Broncos Siemian har hyllats en del det sista men NW’s nuvarande QB Clayton Thorson känns betydligt hetare och det är i pass-spelet man har varit som mest effektiva. Kan man bara få igång RB Justin Jackson så bör offensiven kunna göra detta till match.

Wisconsins försvar har hittills varit suveräna, motståndet har inte varit det tuffaste men allt har suttit där. Man har tre bra LB’s i Cichy, Edwards och Jacobs som tar kommandot och lyfter hela försvaret. I offensiven är det som vanligt springspelet som är nyckeln, i år med RB-paret Taylor och Shaw. Kan man bara få igång spelet i luften med QB Hornibrook och TE Fumagalli ordentligt så ser Badgers tunga ut att stoppa.

 

30 September, 21:30, Knoxville, TN

7. Georgia (4-0)

Tennessee (3-1)

Georgia är väl redan nu den enda riktiga utmanaren till Alabama i SEC, som varit en besvikelse hittills. Redan första matchen skadade sig lovande QB:en Eason och in kom Jake Fromm som spelar stabilt, men måste ta ytterligare steg. Men så länge man har RB-trion Michel, Chubb och Swift så löser det sig i offensiven. Försvaret har annars varit utropstecknet för Georgia och HC Smart har redan under sitt andra år satt en tydlig prägel på sitt försvar med LB Smith, LB Carter och DT Thompson i spetsen.

Butch Jones verkar redan ha fått sparken enligt det flesta. Det har inte sett bra ut men man har faktiskt bara en förlust hittills i en tight match mot Florida. Skulle man kunna ta en skalp här på hemmaplan ska det bli intressant att höra vad folk säger. RB Kelly är suverän i offensiven och vapnen finns runt honom med en bra linje och en hel del rutin i receiver-gruppen, man måste bara våga ta nästa steg. Defensiven gör det okej och blandar och ger. Secondaryt ser bra ut medans försvaret mot spring lämnar en del att önska. Tvärtom hade varit önskvärt denna match.

 

1 Oktober, 02:00, Blacksburg, VA

2. Clemson (4-0)

12. Virginia Tech (4-0)

Virginia Tech ligger och smyger bakom de stora I ett perfekt läge egentligen. Nya unga QB:en Josh Jackson har i stort sett spelat felfritt hittills och har hittat ett fint samarbete med toppreceivern Cam Phillips direkt. Förutom segern mot West Virginia vecka 1 har motståndet inte varit det bästa och det ska bli väldigt intressant att se var VT står mot andra rankade Clemson. Justin Fuente har lyckats vända skutan förvånansvärt snabbt och jag skulle inte bli förvånad om VT går vinnande ur denna match.

Clemsons försvar är ren och skär klass i allmänhet och den defensiva linjen i synnerhet. Man har fyra av landets bästa linjespelare på samma linje, det skojar man inte bort.  QB Kelly Bryant har fyllt Watsons skor väl i offensiven så väl att det finns en del att önska i pass-spelet. På marken har man sin styrka med Bryant själv och RB-paret Feaster och Etienne.

 

1 Oktober, 02:00, Lubbock, TX

15. Oklahoma State (3-1)

Texas Tech (3-0)

Jag hade Oklahoma State som en dark horse att vinna Big12 och smyga sig in i slutspelet och det är fortfarande möjligt men betydligt tuffare efter förra helgens förlust mot TCU. Offensiven är underbar med QB Rudolph och hur många bra receivers som helst. Men försvaret måste ta sig i kragen om de på alvar ska ses som en utmanare och framförallt mot Texas Tech galna offensiv. Lagets bästa pass rusher Jarrell Owens måste vinna matchen mot sin tackle och sätta press på Tech’s QB  Nic Shimonek.

I vanlig ordning är det en passningsfest utan dess like i Lubbock med Texas Tech. Förra året var det Mahomes och i år är det som sagt Shimonek som tillsammans med WR Coutee och Cantrell kommer hota i luften. Den offensiva linjen som var bedrövlig förra året har blivit bättre och tillsammans med RB Stockton utgör man även ett hot på marken. Försvar är inte Texas Tech’s grej och är ingen styrka i år heller. Men så länge man kan hålla sina motståndare söder om 30 poäng så har man goda chanser att vinna matcherna.

 

1 Oktober, 03:00, Tuscaloosa, AL

Ole Miss (2-1)

1. Alabama (4-0)

På papperet är så klart Alabama en stor favorit i denna match. Men Ole Miss har överraskat en aning på mig med tanke på all turbulens kring laget. Det som gör denna match mer intressant än ’Bamas 59-0 seger mot Vanderbilt är att Ole Miss har haft förvånansvärt lätt mot Alabama de senaste åren. Man förlorade visserligen en tät match förra året men innan de vann man två raka.

Ole Miss styrka är pass-spelet i offensiven med den lovande QB:en Shea Patterson och framförallt WR AJ Brown. Patterson har dessutom en linje som skyddar honom väl. Är det på nått sett man ska rubba Alabama så är det just med en stark offensiv linje och bra attack i luften. Försvaret har gjort det okej hittills med pass rushern Marquis Haynes som den starkast lysande stjärnan.

Alabama dominerar i stort sätt över hela brädet och över hela landet och just nu är det Roll Tide mot resten. QB Hurts gör vad han ska när han fördelar bollar till sina många duktiga receivers och RB’s. I försvaret är det som vanligt friskt i rotationen då det mer eller mindre känns som att Alabama har två uppställningar som båda är nummer 1 och 2 i landet. Payne och Hand på linjen, Hamilton och Evans bakom och Fitzpatrick och Harrison i secondaryt och så alla andra som jag helt enkelt inte orkar skriva här.

 

Nyheter

To Top