College

Veckans College – Alabama och SEC West i centrum

Med halva säsongen bakom oss börjar det ta form i rankingen och hoppen är inte lika stora längre.

Just nu hittar man Alabama, Ohio State, Michigan och Clemson på slutspelsplatserna alla med förlustnollan intakt. Bakom dem jagar Washington, Texas A&M, Nebraska, West Virginia och Baylor även de utan en förlust i bagaget. Lägg där till Louisville och Florida med en förlust var samt Boise State som vunnit allt mot lite enklare motstånd så är det trots allt fortfarande en ganska öppen historia. Med tolv matcher under en säsong kan en dålig eftermiddag ändra allt.

Jag finner inga större stormar på väderkanalen så jag tror vi lugnt kan räkna med en full omgång denna vecka. Lördagen börjar lite trevande med inga direkta kioskvältare klockan 18. Har ni andra ärenden som verkligen måste uträttas se till att få det gjort innan 21:30, för efter det är det full fart in i natten.

 

22 Oktober, 18:00, Louisville, KY

nc-state NC State (4-2)

louisville 7. Louisville (5-1)

Inget snack om att detta är matchen som gäller av de tidiga drabbningarna. NC State känns varje år som en axelryckning men blandar sig på nått sett alltid in i striden, om inte annat för att sätta käppar i hjulen för en annan favorit. För två helger sen besegrade man Notre Dame i en match som spelades i värdelösa förhållanden, tacka stormen för det. Visst, Fighting Irish är allt annat än bra i år men NC ska inte be om ursäkt. Förra helgen var man på vippen att besegra en av de riktigt stora favoriterna Clemson men föll tillslut med en TD. Wolfpacks lever mycket på ett stabilt försvar där laget lyfts fram istället för individen. I offensiven går mycket genom lagets stjärna, RB:en Matt Dayes. Hajpen kring Louisville och lagets QB Lamar Jackson har lugnat sig något, men det betyder inte att Louisville har lugnat sig. Förlusten mot Clemson var svårsmällt och följdes upp av en blek insatts emot Duke där man trots allt lyckkades vinna. Trots att försvaret är det som kanske har dippat mest i slutet är det fortfarande vasst och i offensiven ser det för jäkla bra ut både i spring och pass, självklart mycket tack vare Heisman favoriten Lamar Jackson.

 

22 Oktober, 21:30, Morgantown, WV

tcu TCU (4-2)

west-virginia 12. West Virginia (5-0)

Big12 är just nu den konferensen, tillsammans med Pac12, av de stora som står utanför och tittar in. Skulle inte förluster börja rada upp sig för SEC, ACC och BigTen skolorna är 12-0 och möjligtvis 11-1 ett måste. West Virginia får ofta väldigt lite respekt och har vunnit under radarn fram tills nu. Efter en övertygande seger senast mot Texas Tech börjar allt fler prata om dem. Som vanligt har WV en tokladdad offensiv under coach Holgorsen med QB:en Skyler Howard som ledare. Precis som vanligt har man snabba rörliga mål att bomba ut bollar på men även en stark offensiv linje och  ett fungerande springspel att luta sig emot. Försvaret har även det sett bra ut och att hålla Texas Tech till bara 17 poäng är ett kvitto om något. Frågan är hur laget ser ut nu, när motståndet blir tuffare. TCU må ha tappat en hel del seniorer men har ändå ett slagkraftigt lag att mönstra. Nya QB:en Kenny Hill har kommit in i det riktigt bra och har ett fint sammarbete med WR Taj Williams. Även försvaret har steppat upp och börjar åter se ut som ett Gary Patterson försvar. West Virginia är urstarka hemma uppe bland bergen, väldigt spännande match.

 

22 Oktober, 21:30, Tuscaloosa, AL

texas-am 6. Texas A&M (6-0)

alabama 1. Alabama (7-0)

Utan tvekan veckans match mellan två obesegrade SEC skolor. Jag trodde inte på Aggies innan säsongen men de har verkligen spelat över mina och många andras förväntningar. Efter det att ett bra gäng QB’s valde att lämna skolan trodde jag inte att den gamla Oklahoma QB:en Travor Knight skulle få dem att se bättre ut. Men det verkar ha varit precis vad Texasskolan behövde, en stabil och oflashig QB som inte försöker göra allt på egen hand utan faktiskt kan med att lägga enkla bollar till skolans alla duktiga receivers och låta dem göra jobbet. Försvaret har länge varit en svaghet men har i år spelat riktigt bra med en av landets mest lovande, DE Myles Garrett, i spetsen. Men man har många tuffa matcher kvar och den tuffaste av dem alla är nu på Lördag. Det är svårt att beskriva Alabama utan att skriva för mycket eller helt enkelt bara skriva att de är bäst överallt. Försvaret alltid bra, precis så i år. Offensiven har hittat en ny ung QB i Jalen Hurts som gör allt rätt efter bara fem minuter i rampljuset. Bra receivers var ingen överraskning och att springspelet skulle funka oavsett vem man kör är heller ingen skräll. Ska man vinna över ’Bama gäller det att vara riktigt vass i pass-spelet i offensiven och kontrollera springspelet i försvaret, ingen har klarat det än.

 

22 Oktober, 24:00, Auburn, AL

arkansas 17. Arkansas (5-2)

auburn 21. Auburn (4-2)

En riktigt bra match som ändå är en tydlig tvåa i SEC West och Alabama med tanke på matchen ovan som spelas precis innan. Arkansas känns som den skolan som hade varit överlägset bäst om man skulle flytta sporten från gräs till grus. Ett gäng som sliter, köttar och vägrar att ge sig oavsett hur många benpipor som sticker ut från kroppen. Precis som vanligt springer man bollen bra bakom en tuff offensiv linje. Lagets QB Austin Allen är långt ifrån den bästa men han passar så förbannat bra in i Arkansas med hans glöd, passion och inställningen att ställa sig upp efter varje smäll. Försvaret kan tyvärr inte bara leva på inställning och är lite för tunt när det kommer till talang. Auburn är inte riktigt likt sig själva i år, i varje fall inte när det kommer till offensiven. QB Sean White har visserligen sett bättre och bättre ut men annars har framgången skördats i springspelet med duktiga RB:en Kerryon Johnson. Men Auburn’s styrka anno 2016 är försvaret som just nu är ett av landets bästa. En urstark defensiv linje med Carl Lawson i spetsen sätter tonen för hela försvaret.

 

23 Oktober, 02:00, University Park, PA

ohio-state 2. Ohio State (6-0)

penn state Penn State (4-2)

En klassisk match mellan två klassiska lag kunde jag inte låta bli att ta med trots att Penn State inte är vad man en gång var längre. Känns ganska säkert att QB J.T. Barrett och hans Buckeyes kommer att kontrollera och vinna denna match, men i rivalmatcher likt denna kan man inte stänga dörren helt för en skräll. Ohio State är precis lika starka bakåt som man är framåt vilket r galet imponerande med tanke på hur mycket man tappade till NFL förra året. Förutom nämnda Barrett har man en stark linje, en RB duo i Curtis och Weber och en rad olika receivers som gör jobbet. I försvaret så hittar du lillebror Bosa som ser ut att bli precis lika bra som Joey, lägg där till LB McMillan, S Hooker och egentligen 5-6 spelare till som förtjänar att nämnas så fattar ni att detta är ett lag som har alla chanser att ta sig till slutspel på nytt. Penn State får försöka förlita sig på kämparglöd och hemmaplan i första hand. Men lejonen ser bättre och bättre ut, framförallt i offensiven med QB McSorley och RB Barkley som har gjort det riktigt bra. Försvaret ser fortfarande ett par storlekar för små ut och kommer att få en tuff kväll.

Nyheter

To Top