College

Red River Showdown

I eftermiddag spelas Red River Showdown, utan tvekan en av collegefotbollens största matcher under året.

Oklahoma Sooners möter varje år Texas Longhorns på Cotton Bowl i Dallas som ligger ungefär mitt i mellan Norman och Austin, där de båda skolorna ligger. Namnet kommer från floden Red River som slingrar sig längst gränsen mellan Oklahoma och Texas.

Någon gång i början av 1900-talet startade matchserien och har ofta varit väldigt betydelsefull då segraren haft en god chans till Conference titeln eller än bättre, chansen att bli Nationella Mästare. Att det är två starka lag som möts är det heller inget snack om, sen 1945 har ett eller båda lagen varit rankade topp-25 i landet. Texas leder serien 61-44-5 men efter andra världskriget är det bara fyra segrar upp för ’Horns.

När Dallas Morning News 2005 frågade 119 Division 1A tränare vilken rivalmatch de tyckte var störst så rankades just denna först följt av Michigan mot Ohio State och Army mot Navy.

Vinnaren av matchen tar hem the Golden Hat en stor och tung hatt formad i brons, en vandringspokal som man har i sin ägo så länge man vinner. Nu mer vinner man även Red River Rivalry Trophy som delas ut mellan de bägge skolornas guvernörer.
Känslorna mellan de båda skolornas fans är självklart stor. Då många Texaner varje år spelar för OU samt dess närhet till gränsen så har Sooners ofta kallats University of Texas at Norman av Texas fansen medan Sooners fansen drar referenser till Mexico och kallar UT för Baja Oklahoma.

Texas vann lite överraskande matchen förra året och Oklahoma drog på sig sin enda förlust innan man förlorade mot Clemson i slutspelet. Det finns självklart hur många stora matcher som helst att titta tillbaka på men i hyfsat modern historia sticker matcherna mellan Oklahomas QB Sam Bradford och Texas dito Colt McCoy ut. Båda lagen hade varsin vinnarskalle som QB och båda lagen var toppskolor i landet.

Helgens match känns på nytt lika jämn som matcherna i slutet av 2000-talet då Oklahoma tagit ett steg bakåt medan Texas tagit ett steg framåt. Hur som helst är det riktigt spännande på nytt och jag har riktigt svårt att se vilket lag som ska gå vinnande ur denna match. Texas försvar har svikit senaste veckorna och det ryktas om att huvudtränaren Charlie Strongs arbete är i fara tack vare det, en förlust här kan vara droppen som får bägaren att rinna över. Longhorns offensiv har dock vaknat till liv med den spännande unga QB:en Shane Buechele medan Oklahoma har den rutinerade QB:en Baker Mayfield att luta sig emot. Så mycket poäng kan det bli.

Tveksamt om det ligger en slutspelsplats i potten denna gång, men vinnaren här seglar i varje fall upp som en av favoriterna att vinna Big12.

Nyheter

To Top