College

Maryland – Penn State, en ojämn rivalitet

Idag befinner sig en bunt svenska fans hos University of Maryland för att se mötet Maryland Terrapins – Penn State Nittany Lions live. Ett rivalmöte som kanske inte lever upp till benämningen sätt ur ett resultatperspektiv, men där det ändå finns en inneboende hetta som är redo att släppas ut.

Maryland och Penn State möttes första gången 1917 och har sedan dess mötts 40 gånger. Det är ett rivalmöte men i vinstkolumnen är det ensidigt. Penn state har vunnit 37 matcher, Maryland 2, och en stackars match slutade oavgjort. Mellan åren 1962 och 1993 vann inte Maryland en enda match, Penn State hade 28 segrar och den oavgjorda matchen spelades. Men det var ofta jämnt och avgjordes inte sällan av att Maryland missade field goals. 1975 missade Maryland en spark i sista minuten och föll med 15-13. 10 år senare slutade mötet 20-18 i Penn State favör och Maryland missade tre field goals i matchen. Då lagen inte tillhörde samma konferens blev mötet 1993 det sista inför ett 21 år långt uppehåll, som inte avbröts, trots vissa försök, innan Maryland bytte konferens.

Då skolorna är närbelägna geografiskt har det ofta varit ute efter samma spelare i rekryteringen. Inte sällan har spelare valt mellan skolorna och vid flertalet tillfällen har heta rekryter först muntligt accepterat ett stipendium från den ena skolan för att senare ändra sig och välja den andre. Då Penn State är det ”äldre syskonet” i relationen har det ofta varit Maryland som dragit det kortaste strået i dessa historier.

Sedan 2014 återfinns lagen i samma konferens och division, Big Ten East. I diskussionerna inför Marylands flytt till Big Ten (Från ACC) så var Penn State coachen James Franklin i Baltimore, Maryland, och höll ett tal där han berättade att han såg området som ”in-state” och alltså en del av Penn State-familjen. För att förstärka lade Franklin till ”I know there other schools around here, but you might as well shut them down because they don’t have a chance.”. Ett uttalande som inte landade väl i Maryland-lägret.

Första mötet efter Terrapins intåg i Big Ten, och första mötet lagen emellan på 21 år, vart inte smärtfritt. Redan på uppvärmningen rök spelarna ihop. I tummultet lyckades Marylandstjärnan Stefon Diggs (Nu i Minnesota Vikings) komma åt en domare och stängdes senare av en match. När lagens kaptener skulle singla slant vägrade Marylandspelarna, bl.a. Stefon Diggs och Steelers Sean Davis, att ta Penn States ditos, med exempelvis Christian Hackenberg, i handen. Händelsen fick stort utrymme medialt och medan James Franklin försökte tona ned det gick Marylands ledning ut med en ordentlig ursäkt där spelarnas beteende ifrågasattes.

”We are extremely disappointed in the actions of our captains involved in today’s coin toss. Their behavior is not a reflection of how our student-athletes should conduct themselves in athletic competition,” Publikt uttalande från Kevin Anderson, AD Maryland.

Matchen då? Jo den vann Maryland med 20-19 efter att ha sparkat in ett field goal med 54 sekunder kvar av matchen. Hettan i matchen och de kontroversiella uttalandena inför den fick dåvarande Maryland coachen, Randy Edsall att uttrycka ”Let the rivalry begin”. Edsall sparkades året efter och ersattes av nuvarande coachen DJ Durkin.

Penn State har vunnit mötena både 2015 och 2016, och är stora favoriter att vinna även denna lördag. Spelare att ha koll på är i Penn State RB Saquon Barkley och hos Maryland WR DJ Moore, två offensiva playmakers med en ljus framtid.

 

Nyheter

To Top