College

Khalil Tate – Collegefotbollens nya superstar

Något som gör collegefotbollen riktigt rolig och spännande att följa är att det ständigt dyker upp nya stjärnor från ingenstans. Förra året fick vi se Lamar Jackson och Sam Darnold ploppa upp som svampar på stjärnhimlen, i år är Arizonas quarterback Khalil Tate på väg att göra detsamma. 

Andraårsspelaren från Kalifornien har exploderat för sina Arizona Wildcats denna säsong, en säsong som han inledde som back up. Han har startat de fyra senaste matcherna och lett laget till fyra raka segrar, vilket tagit Arizona från 2-2 till 6-2 och en säkrad bowl.

Tates styrka ligger i spelet med benen där hans snabbhet, atletism och styrka gör honom svårstoppad. I de fyra matcherna har spelat har han producerat minst en 70+-yards löpning i vardera match. Han sprang med bollen för 840 yards under oktober månad och sett över de senaste 10 åren är det enbart två spelare som sprungit för fler yards i en och samma kalendermånad, Melvin Gordon i november 2014 och Andre Williams november 2013, bägge sprang för 1092 yards. Gordon och Williams är running backs, Tate är quarterback. En stor del av dessa yards kom i mötet med Colorado då Tate satte ett NCAA-rekord för antal sprungna yards i en match av en QB. 327 yards blev det då.

Khalil Tate har blivit vald till veckans offensive spelare i Pac-12 under sina tre första veckor. Att en och samma spelare får priset tre veckor i följd har inte hänt i den konferensen sedan 1988. Chansen att Tate tar en fjärde rak vecka finns då han i lördags mot Washington State ledde sina vildkatter till en överraskande enkel 58-37 seger. 19-åringen sprang för 147 yards och en touchdown och satte ett personligt rekord då han passade för 275 yards och två touchdowns.

”Not many quarterbacks can run through linebackers and defensive backs like he can, He’s setting his own type of standard for a different type of quarterback” – Cedrick Peterson, lagkamrat

Den atletiske quarterbacken har hittills passat för 784 yards på 67 försök. 68% av passningarna har gått hem och han snittar 11,7 yards per försök. Det är inga monstersiffror men ändå helt okej om man ser vilken skada han kan göra med sina ben. Efter marken har det blivit 926 yards på 69 försök, det ger vansinniga 13,4 yards per försök. Hans inträde i laget har även öppnat upp för de övriga spelarna. Efter att ingen running back sprungit för 100+ yards i någon av de fyra första matcherna så har Arizona fått se både Nick Wilson och Zach Green springa för 130 yards vid varsitt tillfälle och senast sprang J.J Taylor för 152 yards. Då motståndarna måste fokusera på den elektriska quarterbacken så öppnas ytor upp för övriga.

Den senaste månaden har skickat honom rätt in i Heisman-diskussionen, där mycket av pratet handlar om att debattera huruvida en spelare som inte spelade första fyra matcherna kan vara aktuell för den hedervärda trofén. Helt klart är att om han fortsätter spela som i oktober så kommer det vara svårt att blunda för honom när det väl är dags för omröstning. Första hindret är seriefinalen mot Sam Darnolds USC nästa lördag, en vinst där tar Arizona upp i topp av Pac-12 South.

Nyheter

To Top