College

Chip är tillbaks – coachcirkusen på college

Denna tiden på året brukar det surras vilt bland coacherna på college, vem sparkas och vem plockas in. Detta år har inte varit något undantag. Många stora skolor har valt att göra förändringar, andra står i valet och kvalet av att göra det. Den största fisken detta år var Chip Kelly, han hamnade i Los Angeles.

Chip till UCLA 

UCLA fick aldrig fart under åren med Jim Mora, trotts att spelarmaterialet fanns på plats. Mora sparkades efter förlusten mot Los Angeles-storebror USC och efter några rundor av rykten var Chip Kelly presenterad som tänkt frälsare.

Även om de flesta kommer ihåg Chip Kellys misslyckade år i NFL så är det ett annat rykte han har på college. Chip Kelly hade innan NFL-äventyret stora framgångar med Oregon och hade 46 vinster och endast 7 förluster över sina fem år vid skolan. Kelly har sett som en offensiv guru med sitt snabba upptempo spread-anfall som tog Oregon från mitten av Pac-12 till toppskiktet i nationen. I 39 av de 53 matcher som Chip Kelly coachade Oregon gjorde laget 40 poäng eller mer. Det blir väldigt intressant att se vad han kan uträtta hos UCLA, där talangnivån är högre och rekryteringsmöjligheterna bättre.

Kelly sågs länge som Florida Gators näste HC, men även om pengarna förmodligen varit större i Gainesville valde Chip västkusten.

 

QB-gurun till Florida

Floridas anfallsspelet har hackat betänkligt under en lång period, denna säsong rankas laget på 115:e plats i totalt anfall och 116:e i antal poäng och det har sett liknande ut 5-6 år bakåt i tiden. En stor orsak till Floridas dåliga anfall har varit problemen med att få fram en vass QB. Talangen har funnits men spelare som Jacoby Brissett och Jeff Driskel lämnade Florida för andra skolor där de utvecklades för att sedermera hamna i NFL. Ut åkte Jim McElwain och in kommer då Dan Mullen från Mississippi State.

Mullen har under många år gjort det väldigt bra i Starkville och framförallt har har gjort ett utomordentligt arbete med quarterbacks. Dallas Cowboys Dak Prescott är i mångt och mycket Mullen verk. Mullen formade och förbättrade Prescott för var säsong och nu gjort samma resa med Nick Fitzgerald, en spelare vi säkerligen får prata om under nästa års draft.

Tidigare i karriären var Mullen QB-coach på just Florida, när Urban Meyer var HC, adept då var bland annat Tim Tebow. Även om Tebow har ett något skamfilat rykte i NFL så ses han av många som en av de främsta genom tiderna på college. Gemensamt för de tre nämnda quarterbacks, Prescott, Fitzgerald och Tebow, är att de passat för 30 TD och sprungit för 30 under sin skolkarriär och är tre av endast fem i SEC(konferensen)-historien som klarat den bedriften.  Mullen var även assisterande coach i Utah när Alex Smith spelade för skolan.

 

Fitzgerald får nytt offensivt snille.

Dan Mullen lämnar alltså Mississippi State, men in kommer istället Joe Moorhead, Penn States offensive koordinator. Under Moorheads ledning gick Penn State från ett anfall som knappt presterade ett dyft till ett lag som aspirerade på att vara främsta laget i nationen, både statistiskt och när det gäller att vara underhållande. En anställning som förmodligen räddade James Franklins (Penn States HC) jobb. Moorhead vet hur man bygger anfall och han vet hur han ska nyttja en QB som kan använda sina ben.

Jim Moorhead har alla chanser i världen att lyckas bra i Starkville och Mississippi State, skolan är beroende av att ha en offensiv strategi som minskar talangglappet till SEC Wests stormakter som Alabama, Auburn och LSU.

 

Jobbet ingen verkar vilja ha.

Butch Jones fick till slut lämna Tennessee efter att ha misslyckats med att föra Vols till toppen. Jakten på ersättaren har blivit en följetong. Det har ryktats om Jon Gruden, Chip Kelly, Scott Frost och många andra. Till sist landade Tennessee i att Greg Schiano skulle bli Vols nya HC. Det tyckte inte fansen om och iscensatte en protest som gjorde att Tennessee valde att gå en annan väg. Nu står skolan inför ett problem då ingen verkar vara intresserad. Purdues stjärnskott, Jeff Brohm var senaste namnet att tacka nej, dessförinnan var det Oklahoma States Mike Gundy som avböjde.

Näste man på tur ska vara NC States Dave Doeren. Han har gjort ett bra jobb och är ett intressant namn, frågan är om han själv är intresserad av att gå till en skola där han varit 8-9;e valet och dessutom kan riskera att mötas av protester.

Tidigare Tennessee-coachen, och nuvarande Florida Atlantic HCn, Lane Kiffin har roligt åt Tennessees misslyckanden.

 

Jobbet som kan få kraftig dominoeffekt.

Att Kevin Sumlin fått lämna Texas A&M var inga konstigheter, han har inte fått ut så mycket som skolans ledning önskat. Den som kommer ersätta Sumlin är inte färdigt ännu, men ryktet säger att det är Florida States Jimbo Fischer. Det vore en ordentlig jordbävning i collegemarken. Fischer har setts som ett av de absolut starkaste namnen bland collegecoacherna och även om ryktet naggats lite under de senaste åren så råder det inget tvivel om att Fischer är ett toppnamn.

Orsaker till att Fischer eventuellt lämnar Florida State är många. Dels har Texas A&M mer pengar, bättre faciliteter och kan därmed tyckas ha ett högre tak. Dels kan Jimbo känna att tiden hos Florida State börjar rinna ut med några sämre säsonger i ryggen, hellre lämna på egna villkor än att sparkas. Sedan finns en privat faktor, Jimbo har en son som åker till Houston för medicinska behandlingar, dit är det närmre från Texas A&M.

Om det blir Jimbo i Texas så innebär det att det finns en lucka hos Florida State, vilket är ett stort och eftertraktat jobb. Huvudfavorit ditt ska vara Oregons Willie Taggart, som då skulle lämna en lucka efter sig för näste Oregon HC.

Nyheter

To Top