Analyser

Veckans College – Ännu en Watt

Ny vecka i collegefotbollen och även denna gång finns det en rad fina matcher att se fram emot. Vi kommer få se en del lag som vill visa att de faktiskt hör hemma i toppen av sina konferenser och det blir intressant att se vilka som klarar av det. 

Det börjar bli nedförsbacke i collegefotbollen, många lag har spelat sex matcher och kliver därmed in på den andra halvan av säsongen nu. Tiden går alltid väldigt fort när du har roligt. Säsongen har hittills haft en del överraskningar även om mycket av det vi trodde på förhand slagit in. Två av de stora besvikelserna, Stanford och Notre Dame, möts denna helg och jag tror inte många gissat att det skulle vara en såpass lågprioriterad match. Men bägge har varit rätt kassa denna säsong och har en del arbete att göra framöver.

RALEIGH, NC - OCTOBER 08: James Onwualu #17 of the Notre Dame Fighting Irish tackles Matthew Dayes #21 of the North Carolina State Wolfpack during the game at Carter Finley Stadium on October 8, 2016 in Raleigh, North Carolina. (Photo by Grant Halverson/Getty Images)

(Photo by Grant Halverson/Getty Images)

Förra veckan ställde orkanen Matthew till en del problem och vissa matcher spelades inte medan andra inte borde ha spelats alls. Denna vecka får vi hoppas på mer välkomnande väderförhållanden som ger lagen möjlighet att spela på en hög nivå.

Omgångens kanske största match sänds inte på ESPN, den mellan Tennessee och Alabama. Bägge är topp 10 rankade men jag tror att Alabama kommer trycka gasen i botten och vinna med minst tio poäng bortaplan till trots.

Lördagsmatcherna på ESPN innehåller, även utan Tennessee-Alabama, en hel del sevärt. Dessa fem matcher kommer jag spendera min lördagskväll med.

 

 

15 oktober, 18:00. Clemson, SC.

77759072006NC State  (4-1)

clemson3.Clemson (6-0)

Det känns som att Tigrarna från Clemson har börjat varva upp ordentligt nu, på samma sätt som laget gjorde förra året. Senast kördes Boston College över ordentligt med vilket är imponerande med tanke på att BCs försvar anses väldigt starkt. NC State är liksom Clemson obesegrade i konferensspel och vinnaren i denna match kommer vara ensam i Atlantic-divisionen med en nolla i förlustkolumnen. Clemsons försvar är i mitt tycke bättre än vad man var förra året, trotts att mängder med spelare försvann. Defensive koordinatorn Brent Venables fortsätter att imponera i sättet han ser till att bygga starka försvar oavsett hur många spelare som försvinner i draften. Den defensiva linjen är suverän med bland annat den unga DT-duon Christian Wilkins och Dexter Lawrence. Tycker LB Ben Boulware förtjänar mycket beröm och likaså S Van Smith. Framåt har QB Deshaun Watson visat att han leder laget på ett bra sätt även om han inte varit lika bra som under 2015. Hos NC State är RB Matt Dayes nyckeln i denna match, ska dem ha någon chans alls så måste han kunna springa mot Clemsons starka front. I NCs försvar gillar jag deras defensive ends, Kentavius Street, Darian Roseboro och Bradley Chubb, de kommer sätta Clemsons o-line på prov. Clemson är ett komplett lag som bara blir bättre och bättre, jag tror inte NC State blir några problem.

 

15 oktober, 21:30. Bloomington, IN

nebraska10.Nebraska (5-0)
70922132002Indiana (3-2)

Indiana har varit överraskande bra hittills denna säsong och gjorde en helt okej insats borta mot Ohio State förra veckan. Nu stöter Hoosiers på tufft motstånd på nytt då ett obesegrat Nebraska väntar hemma. Nebraska har polerat bort det som inte var bra förra året och är mer komplett nu, men ännu har de inte ställts inför ett riktigt test och det är svårt att veta vart Nebraska egentligen håller till när det gäller kvalitet.  Detta är en måste match för Nebraska då laget kommer behöva ha lite svängrum inför avslutningen då man ställs mot både Wisconsin och Ohio State på bortaplan och det vore väldigt Nebraska att tappa en sådan här match. Indianas försvar är stabilt och framåt har QB Richard Lagow och RB Devine Redding sett till att flytta boll och göra poäng. För Nebraskas del så finns det en del frågetecken gällande skador på nyckelspelare i anfallet. QB Tommy Armstrong, WR Alonzo Moore, WR Jordan Westerkamp och RB Devine Ozigbo dras alla med skador och det kan bli något som avgör här. Tror att hemmalaget plockar hem detta, tack vare ett starkt försvar, men det kan nog bli en nervkittlande tillställning.

 

15 oktober, 21:30. Miami, FL

north-carolinaNorth Carolina (4-2)

284816.Miami (4-1)

Två lag som kommer från svidande förluster och som, om en divisionsseger ska vara realistisk, måste vinna här för att hänga med Virginia Tech i toppen. North Carolinas anfall kunde inte hantera de usla väderförhållandena senast när Virginia Tech körde över dem, men det handlade främst om att Tar Heels inte kunde spela på sina styrkor, passanfallet, i den matchen. QB Mitch Trubinsky är en spännande spelare och han använder sig gärna av den kvicke lille WR Ryan Switzer för att flytta bollen över planen. Mot VT gick det inte att spela så. Det är nyckeln i denna match. Inte enbart Switzer, men North Carolinas passanfall och hur Miami kan stoppa det. Hurricanes har ett intressant och ungt försvar som kan sätta tryck på motståndarna. Den tunga förlusten senast mot Florida State kan dock sitta i huvudet ännu och senaste åren har Miami haft det lite svårt efter Florida State förluster.

 

16 oktober, 01:00. Fayetteville, AR

ole-miss12.Ole Miss (3-2)

arkansas22.Arkansas (4-2)

Detta kan bli en rätt kul match. Två rankade lag, två lag som inte är perfekta men som har en hel del bra för sig. Båda har styrkorna i offensiven där två duktiga quarterbacks styr, Chad Kelly hos Ole Miss och Austin Allen i Arkansas, och det är förmodligen där matchen kommer avgöras. Inget av försvaren har imponerat nämnvärt hittills under säsongen och det känns som en match som kan hamna i 53-52 trakterna som fjolårets match slutade på. Arkansas kunde, som väntat, inte springa mot Alabama förra veckan och det tror jag blir viktigast i denna matchen. För att slå ett så bra lag som Ole Miss så måste försvaret bidra och för att dem ska orka så måste Bilemas lag kunna springa med bollen och se till att hålla klockan och serier rullande.

 

16 oktober, 02:00. Madison, WI

ohio-state2.Ohio State (5-0)

wisconsin8.Wisconsin (4-1)

Badgers var nära i mötet borta med Michigan för två veckor sedan, nu spelas denna match hemma i Madison och det är en bra chans för Wisconsin att knäppa ett storlag på nosen. Ohio State har imponerat hittills men detta är det bästa försvaret Buckeyes ställts mot och det blir intressant att se hur det rätt oprövade anfallet klarar den utmaningen. För Wisconsins del så är det lite kniven mot strupen då en förlust gör att slutspelsdrömmarna kan begravas. Jag tror dock att Wisconsins svaga anfall kommer stå dem dyrt även här, precis som mot Michigan. Det finns inte tillräckligt med power för att göra tillräckligt med poäng, eller hålla försvaret av planen, och till slut står man inte emot. I försvaret har Badgers varit lika imponerande som både Ohio State och Michigan och en spelare som tagit jättekliv denna säsong är LB T.J Watt. Japp, det är Houston Texans-stjärnan J.J Watts yngre bror. T.J började sin karriär hos Wisconsin som TE, men efter två säsonger förstörda av knäskador har han nu skiftat position och blivit en nyckelspelare. Med sina 5,5 sack är han främst i Big Ten och han har också 7,5 tackle for loss. Framförallt är det i två senaste matcherna, Michigan och Michigan State, som han exploderat med 3,5 sacks och 5,5 TFL, vissa scouter ser honom som en spelare som kan gå i andrarundan i vårens draft. Men, i alla fall, Ohio State har tillräckligt med vapen för att vinna även om det kan bli tätt och tight. Jag skrev förra veckan att jag tror att detta unga lag bara kommer bli bättre och bättre i takt med att motståndet förbättras och tror fortfarande så.

 

Nyheter

To Top