Analyser

Veckans College – Alla blickar mot Clemson

Den femte veckan för collegegängen är fylld av intressanta matcher. Nu börjar agnarna skiljas från vetet och vi har tre matcher där två topp-10 rankade lag gör upp, det är inte dåligt. Framförallt ser vi fram emot en duell mellan Lamar Jackson och Deshaun Watson i Clemson sent på lördagsnatten. 

Den stora snackisen efter förra helgen var att LSU till slut fick nog av Les Miles och sparkade honom och offensive koordinatorn Cam Cameron. Tigers tippades av många som ett slutspelslag inför säsongen, men den båten har efter svagt spel seglat iväg. Att Miles fick gå redan nu var för att ledningen inte ville att han skulle se till att rädda sitt jobb på samma sätt som han gjorde i slutet av förra året då ett par bra matcher såg till att ge honom nytt liv. De ville inte fastna i den typen av ond cirkel. Karismatiske Ed Orgeron tar över resterande matcher denna säsong.

En av de tre topp-10 mötena spelas redan på fredagsnatten och tas därför inte med i denna genomgång. Men kan ändå flagga den fotbollshungrige om 7. Stanford mot 10. Washington i Seattle, som drar igång 03:00.

Här kommer veckans fem matcher, samtliga sänds på ESPN Player.

1 Oktober, 18:00, Stillwater, OK

texas22. Texas (2-1)

oklahoma-stateOklahoma State (2-2)

Longhorns kommer från en ledig vecka och har förhoppningsvis, för deras skull, slickat såren efter förlusten mot Cal. För Oklahoma State är detta en måstematch om laget ska ha något med toppstriden i Big 12 att göra. Förra helgen föll Cowboys mot Baylor och även om Big 12 ser oviss och jämn ut så tror jag inte att de kan repa sig efter en 0-2 start i konferensen. Texas har verkligen fått fason på sin offensiv och snittar nästan 45 poäng per match. Ett par års krampaktigt anfallsspel är som bortblåst. Freshman Qb:n Shane Buechele har varit sensationellt bra och ser ut att vara den starter som laget saknat. Oklahoma State har haft jätteproblem att stänga passanfall och det är nyckeln i denna match för mig. Vid sidan av Buecheles arm så finns det hos Texas  potential till ett kraftfullt springspel som tuggar både yards och ork, främst genom 250-poundaren RB D´Onta Foreman. Kan Texas vara effektiva efter marken blir det intressant att se vad Oklahoma State svarar med, vågar man flytta upp folk i boxen? Åt andra hållet så är även Oklahoma State vassa framåt och speciellt är WR James Washington en av landets främsta på positionen. Men Texas har haft en matchfri vecka att fokusera på bristerna som funnits i försvaret och jag blir förvånad om det ser lika illa ut som när laget släppte 50 poäng till Cal. Det finns mycket talang i försvaret och en sådan som LB Malik Jefferson kan leda försvaret till bättring.

 

1 Oktober, 21:30, Tallahassee, FL

north-carolinaNorth Carolina (3-1)

florida-state12. Florida State (3-1)

Seminoles repade mod efter överkörningen laget åkte på i Louisville för två veckor sedan och körde över South Florida förra helgen. Det var nödvändigt och framförallt kändes det som att RB Dalvin Cook kom igång på riktigt. Han är katalysatorn i anfallet och den som kan se till att försvaret inte behöver vara på banan mer än nödvändigt. Försvarsmässigt gäller det att Florida State kliver upp någon nivå för nu ställs man mot en QB i Mitch Trubinsky som passat för nästan 900 yards de senaste två matcherna, Trubinsky har satt 75% av sina passningar under säsongens fyra första matcher, med det är han två i den kategorin. För Florida State är varje match en måstematch och så även här.

 

1 Oktober, 21:30, Ann Arbour, MI

wisconsin8. Wisconsi (4-0)

michigan4. Michigan (4-0)

Vilken härliga match detta kan bli. Badgers har varit bra mycket bättre än vad i alla fall jag trodde inför säsongen och har redan två meriterande segrar mot LSU och Michigan State. Men denna gång blir motståndet tuffare och speciellt när matchen spelas i Ann Arbour så kommer Wisconsin att sättas på prov. Framförallt är det försvaret som sett till att Wisconsin är obesegrade hittills och det är lite överraskande då man ju blev av med den duktige defensive koordinatorn Dave Aranda inför säsongen. Men här får man bekänna färg på allvar och jag tror inte att det kommer klara av att stå emot ett Michigan som börjat surra på alla cylindrar. LB Stjärnan Vince Biegle är tvingad till operation och kommer inte till spel, vilket är ett stort avbräck för Wisconsin. Michigans QB Wilton Speight har varit en uppgradering från fjolårets Jake Rudock och med det är anfallet bättre då övriga pjäser är kvar. Håll ögonen på Jabrill Peppers, det är en framtida superstjärna i varande.

 

”You can put him at corner, at safety, at nickel, at linebacker — ultimately probably nickel is his best position. He could be a returner, he could be a gunner, he could be a hold-up guy. Offensively, probably right now he could be our best slot receiver. He could be the best running back. He could play a little Wildcat quarterback. He could play outside receiver with all the reverses and the fly sweeps. I think you get the picture.” – Jim Harbaugh om Jabrill Peppers

 

1 Oktober, 22:00, Columbus, SC

texas-am9. Texas A&M (4-0)

south-carolinaSouth Carolina (2-2)

Detta var året då Aggies skulle slåss i botten av divisionen och coach Kevin Sumlin skulle få se sig om efter ett nytt arbete i januari. Hittills har Texas A&M motbevisat alla och varit en av de roligare överraskningarna. Det Sumlin gjort är att han blivit mer traditionell och förlitar sig mer på springspel, vilket gjort laget mer balanserat, och ett starkt försvar. A&M är 4-0 och har tre rätt meriterande segrar på listan, UCLA, Auburn och Arkansas, inga topplag men ändå starkt att vinna. Anfallet har en mängd playmakers likt lille kvicksilvret RB Trayveon Williams, store WR Josh Reynolds och den fantastiske WR Christian Kirk. Men kanske är det ändå Oklahoma transfern QB Trevor Knight som varit den största orsaken hittills. Han tar rätt beslut, gör inga onödiga misstag och är skarp både med armen och efter backen. Ett välbalanserat anfall som inte gör många misstag är svårt att stå emot i längden för vilket lag som helst och South Carolina kommer definitivt inte göra det. Kan då Gamecocks hänga med i Aggies poängtempo? Knappast. Det försvar som man möter är ett väldigt bra sådant. DE Myles Garrett är en spelare som går topp-5 i vårens draft och han har ett knippe framtida stjärnor runt sig likt DE Daeshon Hall, S Armani Hall, S Justin Evans och 150-kilos DT Daylon ”The Mack Truck” Mack. Detta blir en överkörning, men en sevärd sådan.

 

 

2 Oktober, 02:00, Clemson, SC

louisville3. Louisville (4-0)

clemson5. Clemson (4-0)

Detta är helgens höjdpunkt mellan två väldigt bra lag. En Louisville-seger innebär att laget med största sannolikhet plockar hem divisionen och då kan både Clemson och Florida State säga hej då till allt vad slutspel heter. En Clemson-seger skulle sätta dem i förarsätet men också bjuda in Florida State på nytt. Här handlar allt inför matchen om Louisvilles QB Lamar Jackson. Han har varit så extremt dominant i inledningen av denna säsong och radat upp monstermatcher. Totalt har Jackson slängt upp 25 touchdowns, 13 via passning och 12 har han sprungit in. På fyra matcher. Nu ska han möta ett av de allra bästa försvaren i nationen. Clemsons defensiva linje tappade ett par toppspelare, Shaq Lawson t.ex., men den har nästan sett än bättre ut i år. Förstaårsspelaren DT Dexter Lawrence, andreårsspelaren DE Christian Wilkins och den mer rutinerade DT Carlos Watkins är samtliga spelare som jag imponerats av. Stora, starka, snabba och explosiva. Bakom dessa herrar finns duktige S Van Smith och CB Cordrea Tankersley som bägge läser spelet bra och kommer göra det svårt för Lamar Jackson både  springa och passa bollen. Även Clemson har ett bra anfall med QB Deshaun Watson och WR Mike Williams, det kommer sätta ett bra Louisville-försvar på test. I Cardinals försvar är det främst LB Devonte FIelds och LB James Hearns ni ska hålla koll på. En öppen match men jag tror hemmaplan avgör till Clemsons fördel. Såvida inte Lamar Jackson vill annat, med honom på planen kan allt hända.

 

 

Nyheter

To Top