Analyser

Ur askan i elden för Green Bay

Foto: Rob Carr/Getty Images

Packers har kanske den tuffaste säsongsöppningen av alla lag när de möter två väntade topplag i NFC efter varandra. Seahawks är avklarade med ett W i behåll, nu väntar NFC-mästaren Falcons nere i Atlanta.

Green Bay drar till Atlanta för att försöka få revansch på Falcons efter vinterns möte i NFC Championship matchen då Falcons var klart bättre än Packers. Efter att ha spelat en försvarsmässigt jämn match mot Seattle i omgång ett, där Aaron Rodgers anfall var den stora skillnaden, är det dags för nästa batalj. Och det kommer att bli tufft.

Atlanta hade sina problem med Bears uppe i Chicago i omgång ett. De kom undan med blotta förskräckelsen då hemmalaget hade bollen och flera försök att avgöra i slutsekunderna, men försvaret stod pall och avslutade matchen med en sack på QB Mike Glennon.

Det talas alltid om en Super Bowl baksmälla och det kanske finns fog för det. Atlanta som ansågs vara ligans bästa anfall i fjol men med svagheter på försvarssidan, har i år stärkt upp den lagdelen och behållit de viktigaste kuggarna i anfallet. Ändå inledde man säsongen utan att imponera eller distansera sig från ett Bears som gick 3-13 i fjol och som många rankar som sämst i NFC North även i år. Dock ej undertecknad.

Det är möjligt att det bara var rost i inledningen, hemma mot Packers inviger de sin nya arena och vill så klart cementera denna historiska dag med en vinst, gärna då mot en annan Super Bowl kandidat som Green Bay är. I Packerslägret intygas att man fokuserar på det här året och att man således inte lägger någon större vikt vid vad som skedde senast. Coach Mike McCarthy pratar hellre om den nya arenan och det snabba underlaget som saker de fokuserar på.

Atlanta den 22 januari 2017, Matt Ryans Falcons har precis besegrat Aaron Rodgers Packers i NFC Championship matchen i  Georgia Dome. Foto: Tom Pennington/Getty Images.

Packers trupp har genomgått några förändringar sedan premiären. I försvaret har CB LaDarius Gunter och DT Ricky Jean Francois lämnat för att göra plats för OL Adam Pankey och WR Geronimo Allison. Pankey tas in som backup då T Jason Spriggs skadade ett knä mot Seattle och det är oklart när han kan vara åter. Inte heller RT Brian Bulaga, borta efter en fotledsskada och som de verkligen saknade mot Seattle när Rodgers sackades fyra gånger, har ett tydligt tidsschema för comeback.

Allison känner Packersfans väl till efter hans starka rookiesäsong förra året. Han kommer nu tillbaka efter en veckas avstängning och ger Rodgers ytterligare alternativ. Allison gjorde sin debut när han plockades upp från träningsgruppen och fångade sin första passning för en TD mot just Falcons i fjol.

Matchen är svårtippad och Packers kommer inte ge sig utan en fight. I nio av de tio senaste mötena har det skiljt åtta poäng eller mindre mellan lagen. Green Bays svagaste lagdel i fjol, secondary, har blivit bättre och var som resten av försvaret bra mot Seattle. CB Randall och Rollins är skadefria och House är klart bättre i år.

S Kentrell Brice gör sitt andra år och fick mycket ansvar och speltid mot Seattle i Packers ”Nitro package” med tre safeties. Brice spenderade off season i träning med bland andra Giants Landon Collins och det är något som märks enligt Brice lagkamrat Ha Ha Clinton-Dix som tycker att Brice är snabbare i år.

Statistiken i grundserien talar för Packers, de har vunnit tre av de senaste fyra mötena med Atlanta men det var Falcons som vann med en poäng i vecka åtta i fjol. Med Aaron Rodgers och Matt Ryan på plan talar det mesta för att det blir en sevärd match som kan driva upp poängen. Rodgers trivs mot Falcons, i grundspelsmatcherna åtminstone, där han på fem matcher haft 69.7 procent fullborade pasningar för 1 626 yards och 13 touchdowns och bara en interception.

Matchen spelas på måndag morgon med start 02.30 svensk tid. 

Nyheter

To Top