Analyser

TV-matchen: Ravens vs Steelers

Foto: Joe Sargent/Getty Images

Steelers och Ravens gör upp om vem som är starkast i AFC North. Vi ställde fyra frågor till Viasats expert Stefan Björkman inför denna alltid sevärda match-up.

– Efter en händelserik vecka i AFC North är det dags igen för denna konferens. Denna gång förhoppningsvis med en mer välspelad match än förra veckans med efterföljande konsekvenser som är värd en artikel i sig själv. I inbördes möten leder Steelers med 24-21 och förra gången de möttes var 30 september då Ravens vann med 26-14, säger Björkman.

Hur ser du på rivaliteten?

– Möten mellan dessa två lag har jag alltid uppfattat som intensiva och väldigt jämna, även om det funnits matcher där det varit utklassning från båda sidor under historiens gång. Steelers och Ravens har ”nollat” varandra en gång vardera sedan den första matchen -96. Jag förväntar mig en intensiv och jämn match där initiativet växlar mellan de båda lagen.

Tycker du Ravens utnyttjar Lamar Jackson på rätt sätt eller borde han ta över mer av Flaccos jobb?

– Lamar Jackson är en QB under utbildning vill jag nog påstå. Han ska lära sig spela QB i ett professionellt anfall mot professionella försvar, vilket kan ta tid att lära sig. Just nu tycker jag faktiskt att man använder Jackson rätt. Tiden kommer nog för denne att ta över efter Flacco, förr eller senare. Ravens verkar skynda långsamt med honom.

Vilka blir nycklarna för respektive lag för att bärga segern?

Stefan Björkman.

– Nycklarna för Steelers är att Ben Roethlisberger börjar passa med mer precision och inte spela så nonchalant som jag uppfattat att han gör. Ben är en fantastisk QB som oftast står för en härlig underhållning. Denna gång möter han ett av ligans bäst spelande försvar just nu med den evigt unge Suggs i spetsen. Ett Ravensförsvar som är bättre på att försvara sig mot pass än springspel. En viktig fotnot här är att skydda Big Ben!

Nästa nyckel för Steelers är att de bör etablera ett springspel för att hålla Ravens försvar, som gjort 27 sacks på åtta matcher, på tårna och här är RB Conners roll A och O, att denne plockar plusyards. Han är för övrigt bland ligans bästa på att undvika tacklingar. RB-stilen känns igen från en viss Bell, det kan ju bero på att de har samma RB tränare.

Ravens secondary leds av safetys Eric Weddle (han med skägget) och Tony Jefferson. De är inga bollhökar precis men styr och ställer där bak vilket behövs för att hålla reda på Ravens secondary. Viktigt då för Steelers att ha ett springspel för att hålla dessa två safetys i schack matchen igenom i kombination med play actions.

Ravens å sin sida använder sina TE:s mer i sina formationer än vad Steelers gör och gärna då i olika spreadformationer. Flacco är den sämre QB av de två och precis som Roethlisberger kommer det passningar ibland som gör att man sätter chipsen i halsen. Till sin hjälp har Flacco #83 Willie Snead som verkligen står ut bland Ravens WR:s, även om den blixtsnabbe #13 John Brown när som helst kan bränna både safetys och cornerbacks.

#15 Michael Crabtree leder Ravens i passningsmottagningar och gör allt som oftast bra ifrån sig. Ravens WR-kår har ett större djup och erfarenhet än Steelers kår som däremot har den alltid så spännande Antonio Brown, tillsammans med Juju Smith-Schuster. Men sedan är det TE:s Vance McDonald och Jesse James som måste kliva fram mer.

Lagen påminner om varandra i både försvar och anfall med användandet av TE:s sina formationer. Roethlisberger har haft det lite svårt på bortaplan mot just Ravens, där publikens ljudnivå gör sitt till.

Vem vinner?

– Ravens har spelat mot Saints och Panthers, de två senste matcherna de förlorade, två lag med väldigt bra anfall. Jag håller nog med diverse experter, matchen avgörs på ett field goal till Ravens fördel! Men jag har ju haft fel förut.

Matchen startar klockan 19 på söndag 4 november och visas på TV3 Sport och Viaplay.

TV-matchen: Ravens vs Steelers

Nyheter

To Top