Analyser

Tränarna som snart får sparken

Att vara tränare i NFL är ett tufft sätt att betala räkningarna. Långa dagar är ett måste och så fort resultaten uteblir är du i skottgluggen. Här är tränarna som ryker i år.

Det är samtidigt ett oslagbart karriärdrag som det kan släcka livsgnistan hos de som hamnar snett. Många av de mest framgångsrika tränarna i NFL, som Bill Belichick och Pete Carroll, misslyckades hos något annat lag innan de fick sitt erkännande. Å andra sidan har några av ligans bästa koordinatorer, assisterande tränare och fotbollshjärnor och prövat sina vingar som huvudtränare och kraschlandet. Jobbet är inte för alla.

Tiderna för en tränare är oftast helt galna under årets mest intensiva månader, däremot är lönen bra. En huvudtränare i NFL tjänar i snitt cirka 35 miljoner kronor om året. Varje år är det ett par av tränarna som får sparken, vilket ofta innebär att assisterande tränare och scouter ligger risigt till även de. Många får beskedet första måndagen efter säsongens slut, den beryktade Black Monday, men vissa åker så klart tidigare.

Låt oss kika på vilka tränare som får sparken den här säsongen.

100 procent säkert – De är rökta

Chuck Pagano, Colts
Pagano fick en skänk från ovan när Colts hade möjlighet att drafta supertalangen Andrew Luck. Tränare och ledning har sedermera misslyckats kapitalt med att omge sin unga quarterback med talangen nödvändig för att vara framgångsrik. Särskilt kritiska är vi till general manager Grigson, som varken levererat i draften eller i free agency. Risken finns att både Pagano och Grigson ryker i samma veva.

Mike Mularkey, Titans
Nya general managern Jon Robinson ärvde Mike Mularkey, som var tillfällig tränare i Titans. Bara dagar efter att Robinson tillträdde valde han att förlänga med Mularkey. Vi antar att den nya general managern helt enkelt valde att ta itu med en sak i taget och knappast ser Mularkey som en långsiktig lösning. Det här uppehållet kommer han att försöka hitta ersättaren.

Gus Bradley, Jaguars
Det här skulle vara året Jaguars blev åtminstone respektabla. Gus Bradley har hållit i tyglarna i snart fyra år men resultaten har helt enkelt inte kommit. Det finns talang i truppen men de vinner inte tillräckligt många matcher. Utvecklingen går alldeles för långsamt, om alls, och bara 14 vinster och 39 förluster duger inte.

(Photo by Sam Greenwood/Getty Images)

(Photo by Sam Greenwood/Getty Images)

Mike McCoy, Chargers
Det är så synd om Chargers med halva truppen på skadelistan och mängder av jämna förluster. Samtidigt är det en ledarfråga. McCoy har misslyckats att förbereda sina spelare för avgörande situationer. Trots att Chargers har en Hall of Fame-quarterback i truppen har de inte vunnit fler än nio matcher på sex säsonger.

Kan bli lite svettigt

Sean Payton, Saints
Trots många år av besvikelser och uteblivna resultat behandlas Payton som någon typ av helig ko. Ibland undrar man om det är skillnad på offensiva och defensiva tränare? Payton är ansvarig för värvningar, anfall och försvar i New Orleans. De är sämst i NFL på två av dem och på det tredje området har Payton hjälp av Drew Brees.

Dirk Koetter, Buccaneers
Koetter är relativt nyanställd men även i Tampa Bay är det ny ledning. En vana att fatta oerhört tveksamma beslut när matcherna står och väger har kostat Bucs flera chanser att vinna matcher. Frågan är om han är av rätt virke? Andra halvan av säsongen blir viktig.

John Fox, Bears
Foxy är respekterad i NFL, men han är 62 år gammal och laget bygger om. Det här bör vara sista året med Jay Cutler som quarterback och några års uppbyggnad är att vänta. Är John Fox verkligen framtiden i Chicago?

Jay Gruden, Redskins
En lynnig ledning i kombination med en grinig tränare kryddat med mediokra resultat. De andra lagen i NFC East har tagit stora steg mot framtiden, hur hänger Washington med?

Mike McCarthy, Packers
Kanske den som flyger under radarn mest på den här listan, mycket för att han arbetar i en väldigt tålmodig organisation och har haft en hel del framgång längs vägen. Klart är att den offensiva tränaren inte har gjort ett särskilt bra jobb med att skapa förutsättningar för ett effektivt anfallsspel den senaste tiden. McCarthy har en hel del att jobba med i Green Bay, men har aldrig varit känd som en stor taktiker. Det senaste året har det varit uppförsbacke, vi får se hur Packers säsong fortskrider.

(Photo by Ronald Martinez/Getty Images)

(Photo by Ronald Martinez/Getty Images)


Nyheter

To Top