Analyser

The Battle of the beltway

Ravens och Redskins ska göra upp i Baltimore i en match som på förhand handlar mycket om lagens springspel. Matchen som kallas för The Battle of the Beltway, ett namn lånat från baseballen och som kommer från motorvägarna som kopplar Washington och Baltimore samman, är en rivalitet utan att egentligen vara det. 

Även om det bara är några mil mellan Baltimore och Washington så betraktas detta inte som någon rivalitet. Då lagen tillhör olika konferenser så möts de bara vart fjärde år och det finns inte någon inbördes beroende av matcherna som spelas, det är ett vanligt W och ett vanligt L det spelas om. När det är såpass lång tid mellan varje möte så hinner ingen avsky byggas upp och trupperna ser helt annorlunda ut från möte till möte. Sedan 1996 har Ravens och Redskins mötts fem gånger och Ravens leder serien med 3-2. En kul detalj är att de åren som Redskins vunnit mötet så har Baltimore Ravens fått höja Lombardis trofé som Super Bowl mästare. En annan intressant fakta är att senast Washington vann i Baltimore var 1955 då Redskins besegrade Baltimore Colts med 14-13.

”They’re not in our conference. Our rivals are the Patriots, Cincinnati, Pittsburgh, and Cleveland. Those are the teams we really feel something about. Other than that, I think every team is the same.” – Jimmy Smith, Baltimore Ravens

Även Terrell Suggs var inne på Jimmy Smiths spår, men han väljer att se det som en liten rivalitet men utan det onda blodet som ofta kommer mot dina riktiga rivaler. Att den geografiska närheten gör matcherna lite mer speciella än mot lag från andra delar av landet. Då det i regionen är rätt uppdelat mellan lagen när det kommer till fans så blir det lite speciellt för många av lagens supportrar när de möts.

Nu släpper vi rivalitetsbedömningen, det ska spelas en match och det är en viktig sådan.

Baltimore har inlett med 3-1 vilket är bra, men då spelschemat kommer bli tufft under andra halvan så måste laget samla på sig segrar. För Washingtons del så har säsongen hittills resulterat i två vinster och två förluster, även om de har två raka segrar i ryggen så är känslan att de inte fått det att lossna ordentligt ännu. Vinnaren här kommer få en bra skjuts i ryggen.

Nyckeln i denna match handlar till väldigt stor del om springspel. Kan Ravens klara av att behålla tron på sitt springspel och springa med bollen mot ett Redskins försvar som haft svårt att komma av planen?

BALTIMORE, MD - OCTOBER 2: Reggie Nelson #27 of the Oakland Raiders tackles Terrance West #28 of the Baltimore Ravens in the first quarter at M&T Bank Stadium on October 2, 2016 in Baltimore, Maryland. (Photo by Rob Carr/Getty Images)

Kan West få Ravens springspel att lyfta på riktigt? (Photo by Rob Carr/Getty Images)

När det gäller Ravens så pågår det en ständig debatt om offensive koordinatorn Marc Trestman är rätt man på rätt plats. Han ses av många som allt för passglad och det har funnits rop efter Trestmans huvud sedan han anställdes. Trestman har haft ursäkter som skador och avsaknad av rätt typ av spelare på sin sida, men nu börjar tiden hinna i fatt honom.

Ravens general manager, Ozzie Newsome, visade i veckan att det är kvaliteten som är viktigast när de släppte den väldigt populäre running backen Justin Forsett. Det var rätt beslut även om han som person kommer saknas. Forsett var väldigt bra under 2014 när han sprang som aldrig förr i dåvarande offensive koordinatorn Gary Kubiaks system. Men 2015 fick han förstört av skador och det pratades redan under träningslägret i somras om att han inte såg speciellt imponerande ut. De första matcherna av säsongen gjorde farhågorna rättvisa och nu är han borta. Ravens satsar nu ungt på positionen och Terrance West samt den efter skada debuterande rookien Kenneth Dixon kommer få chansen att på allvar bli pelare i lagets anfall.

Senast mot Oakland sprang West för 113 yards och nu hoppas alla Ravens supportrar på att Marc Trestman visar tålamod med springspelet och ger ynglingarna chansen på riktigt. I de fyra matcher som spelats har allt för mycket lagts på Joe Flaccos axlar och i 62,5% av lagets offensiva spel har bollen passats. Kan Ravens se till att springa på Redskins svaga springförsvar så kommer Washington behöva fylla på med folk i boxen och då kan Joe Flacco göra stor skada med sin arm. Det har inte lossnat i djupet för Baltimore hittills under säsongen men historiskt under Flacco-åren har han fått ut mest när han haft ett vägvinnande och tålmodigt springspel som tvingar motståndarna att blotta sig.

Washington är sämst i hela NFL när det kommer till att försvara på tredje down. 57% av gångerna har motståndaren lyckats spela till sig fyra nya försök, det är 10% mer än det näst sämsta gänget, Detroit Lions. Kan inte Redskins försvar stoppa upp Ravens från långa serier så blir svårt det att stå emot i längden och ett tunt försvar kommer bli slutkört.

I Redskins två segermatcher har RB Matt Jones och lagets övriga running backs sprungit för mer än 100 yards och bollen varit i Redskins ägo mer än 50% av tiden. I de två förlusterna har läget varit omvänt, under 100 löpta yards och mindre än 50% av tiden på offensiven. Läget är lite som det är för Baltimore, se till att inte lägga för mycket ansvar på quarterbacken Kirk Cousins. I lagets segrar har Cousins haft 46 respektive 43 passförsök, det har resulterat i 1 touchdown och 3 interceptions. I segrarna har siffrorna varit 35 och 27 försök för 5 touchdowns och 1 interception.

Matchen på M&T Bank Stadium drar igång 19:00 på söndagskvällen.

Nyheter

To Top