Analyser

Chockvågen som gick genom ligan var enorm

Vecka 17 handlar såklart om slutspel, slutspel, slutspel! De flesta lagen är klara men två platser är öppna, en i vardera conference, en i AFC och en i NFC. För er som håller på lag som missar slutspelet har redaktionen några tips hur ni kan hantera er sorg/ilska/besvikelse.

 

Vecka 16 spikade mycket av slutspelsscenariot, vad tar du med dig från veckan som gick?

Mattias: Tycker uttrycket ”any given sunday” är rätt passande. Att nästan vilket lag som helst kan vinna varje match och det är lite skillnad på de sista slutspelslagen och de 8-10 lag bakom. Jets slog Steelers, Cardinals slog Seahawks, Bills pressade Patriots hemma och Texans vann med bara en hårsmån över Bucs trots fyra interceptions från Winston.

Daniel: Det som jag tänkt mest på under veckan är hur fantastiska fans är! I synnerhet är det Raiders fans som fått mig att tänka på det. Jag tror inte jag sett ett lag svika sina fans på ett värre sätt än Raiders gjorde hemma mot Jaguars vecka 15. Ändå dök fansen upp och dominerade matchen från början till slut borta mot Chargers och har bidragit till att Raiders faktiskt fortfarande har en slutspelschans inför den sista matchen. Jag hoppas verkligen att dom lyckas!

Magnus O: Att AFC blir spännande in i det sista eftersom Steelers och Titans båda förlorade. Allra roligast vore det om alla märkliga omständigheter slår in och Raiders slinker in mot alla odds. I NFC är det nog att Vikings ser ut att vara som sämst när det gäller som bäst i slutspelet, då tänker jag på deras anfall. Även att Seattle gjort det onödigt svårt för sig själva framöver genom förlusten mot Cardinals.

Magnus A: Hur sjukt effektiv Lamar Jackson kan vara, sista minuterna av första halvlek mot Browns var magi. Tycker det var kul att Daniel Jones fick göra en fin match för Giants, sånt som ger arbetsro framöver för honom. Annars måste jag säga att slutet av Bengals – Dolphins var otroligt häftigt.

Olof: Att Eagles och Carson Wentz kan prestera som bäst när det gäller som mest och skaka av sig en del av belackarnas åsikter och argument. Väldigt starkt trots skadehelvetet i anfallet.

Svante: Jag tycker det var häftigt att allting som behövde klaffa för Raiders slutspelschanser faktiskt gjorde det. Förlitade sig inte bara på egen vinst utan typ 3-4 andra resultat och allt gick deras väg. Det är inte ofta det händer. Nu får vi se om de har turen med sig denna vecka igen.

 

Det är en plats öppen i vardera conference. I NFC står det mellan Eagles/Cowboys och i AFC mellan Titans/Steelers/Raiders. Vilka tar sig in?

Mattias: Eagles i NFC och sen håller jag tummarna för Raiders i AFC. De fixar det (med en rejäl skopa hjälp från övriga lag)!

Daniel: Matcherna i NFC East känns verkligen vidöppna för mig, men eftersom Eagles har övertaget inför sista omgången så tror jag på dom. I AFC så tycker jag att Titans ska kunna besegra ett Texans utan Deshaun Watson och DeAndre Hopkins utan problem, och det räcker ju för att säkra deras slutspelsplats.

Magnus O: Har otroligt svårt att spekulera kring Dallas och Philadelphia i år. Eagles är ordentligt vingklippt men krigar på med tre raka vinster. Frågan är hur länge plåstret håller ihop sårkanterna. Cowboys har en bättre trupp men underpresterar nästan konstant. Men det skulle inte förvåna mig om Giants, som är piggare än på länge, vinner hemma mot Eagles medan Cowboys hemmaslår Redskins, som är divisionens sämsta lag. Alltså Dallas i slutspel, baserat på motstånd i vecka 17. Titans tar sista slutspelsplatsen i AFC.

Magnus A: Om inte Titans vinner mot ett Texans som inte har något att spela om så förtjänar man ju inte slutspel, tror att Titans fixar det. Samma gäller för Eagles egentligen, ska inte kunna förlora mot ett svagt Giants. Så Titans och Eagles.

Olof: Tror Eagles med nöd och näppe klarar jobbet mot Giants och tar troligtvis död på mig under match. Hoppas också att Titans som varit ett av de roligaste lagen de senaste veckorna med en pånyttfödd Tannehill kniper AFC platsen.

Svante: Eagles har det i egna händer och trots deras skadedrabbade lag så har jag svårt att se att de förlorar mot Giants. Så Eagles i slutspel. Titans får förmodligen möta ett Texans utan något att spela för, så ett motiverat Titanslag tar den matchen och får spela fotboll i januari.

 

Vad är en händelse under säsongen som satt ett stort avtryck hos dig?

Mattias: NFL Supporters resa till amerikanska södern och framförallt upplevelsen att se Saints mot Panthers live i New Orleans. Vilken oerhört bra stämning!

Daniel: Om man ska välja bara ett ögonblick så är det ju Andrew Lucks beslut att gå i pension med bara någon vecka kvar till säsongens första match. Otroligt oväntat och ett tecken på hur krävande den här sporten faktiskt är. Som Bills-fan är Josh Allens second effort på sin QB sneak mot Cowboys på Thanksgiving det som satt mest avtryck och perfekt illustrerade hur min bild av honom förändrats sedan draften – först satt jag besviken med huvudet i händerna för att i nästa ögonblick knyta näven i en högljudd segergest!

Magnus O: Tyvärr Myles Garretts hjälmsvingande mot Mason Rudolph. Maken till huvudlöst tilltag har jag inte sett sedan jag började följa NFL på nära håll. I vecka 16 kastade Panthers Vernon Butler uppenbart medvetet en spelare in i en knästående Jack Doyle innan han boxade Doyle i ansiktet. Riktigt fult tilltag och min instinktiva tanke gick direkt till Garrett incidenten, min hjärna avvände den som en måttstock på fula spel. När en händelse blir en tydlig markör och riktmärke för fula spel, då sätter det ett stort avtryck på mig.

Magnus A: Hela Lamar Jacksons säsong har varit en enastående händelse, men för att bryta ned det till en sekvens så väljer jag när han på frågan ”Wanna go for it?” inför 4th down svarade ”Hell yeah” och sprang in en 8-yards TD borta mot Seahawks. Det satte igång hela säsongen för Ravens.

Olof: Chockvågen som gick genom ligan när Andrew Luck ställde skorna på hyllan var enorm. En av ligans största stjärnor ger upp karriären mitt i sin prime och med ett lag med spikrak uppåtgående form är inte ofta man ser. Men ett oerhört moget beslut av en av ligans mognaste och smartaste spelare. Ska bli intressant att se vad han hittar på härnäst i livet, gissningsvis kommer det gå ganska bra för honom.

Svante: Pratar vi matcher så minns jag 49ers -Saints som var en offensiv uppvisning och riktig nagelbitare. Det är säsongens skönaste vinst. Spelet som står ut mest för mig denna säsong är Lamars 47-yards TD run mot Bengals.

 

Om man är supporter till ett lag som missar slutspel, vad ska man göra för att hantera besvikelsen?

Mattias: Njuta av bra slutspelsfotboll så klart! Komma på vårt wild card-event på O’Learys Avenyn i Göteborg 5 januari.

Daniel: Kolla in de två college-semifinalerna som spelades i natt och dröm om vilka spelare därifrån som ni kan drafta. Spoiler alert: Om du är Bengals-fan så kan du börja fira framtida Super Bowls redan nu!

Magnus O: Mock drafts.

Magnus A: Jag är ju lite dum i huvudet så jag kan tycka det är rätt skönt när säsongen är slut och man får dyka in i draften på riktigt. Att hålla på ett NFL-lag är lite som att hålla på en fågel Fenix, säsongen dör men återuppstår direkt.

Olof: Ett bra sätt är på riktigt sätta sig in i draften, börja läsa scoutingrapporter och göra egna mock drafts. Det ger alltid framtidshopp. Dessutom har man sen bra koll på alla nya spelare runt om i ligan nästa år. Håll utkik efter vårt draft coverage som kickar igång här i våra kanaler så småningom.

Svante: Man kan njuta av söndagar utan stress och bara titta lite kvalitetsfotboll utan stress. Annars är ju både hockey och basketsäsongen i full fart.

 

Vad ser du på denna söndag?

Mattias: Lutar åt antingen Chargers-Chiefs, som nog kan bli Rivers sista match, eller Falcons-Bucs klockan 19. Lite beroende på hur det går där så ser jag nog Titans-Texans eller Raiders-Broncos, troligtvis den senare. SNF sparar jag nog till måndag morgon.

Daniel: 19-matcherna är ju helt betydelselösa, så jag kommer kolla in Bills – Jets. Jag när ju en dröm om ett AFC East som i framtiden ska handla om att kompisarna Josh Allen och Sam Darnold ska göra upp om divisionstiteln år efter år, och vill se lite rivalitet byggas upp. Sen kommer jag kolla mest på Giants – Eagles som jag tror kan bli en riktigt jobbig match för Eagles-fans som tror att man säkrade slutspelsplatsen förra helgen.

Magnus O: Det dräller av oviktiga matcher så blir de som fortfarande gäller något, Eagles hos Giants och Titans hos Texans till exempel.

Magnus A: Ena ögat på Ravens – Steelers andra ögat på sambon som spelar Days gone, vi har kommit rätt långt.

Olof: Jag kommer hjärtinfarkta i takt med Eagles denna söndag. Herregud detta lag vad gör det med mig!?

Svante: Fighten om NFC west mellan 49ers och Seahawks. Det kan bli en rysare!

Chockvågen som gick genom ligan var enorm

Nyheter

To Top