Analyser

Patriots – Titans: Anfall vs Försvar.

Inför wildcard-mötet på Gillette Stadium mellan New England Patriots och Tennessee Titans har vi tittat på fem framgångsfaktorer hos respektive lag. På ena sidan har vi ett svårstoppat anfall, på den andra ett svårforcerat försvar. 

Vi är fina nog att börja med gästerna från Nashville, Tennessee Titans.

Derrick Henry: Den murbräckande running backen har varit formidabel under andra halvan av säsongen och är en stor orsak till att Titans är det lag som snittar näst flest yards per springförsök. 5.0 yards per löptillfälle och nästan 140 yards i snitt per match har det blivit för Titans som lag, Henry har snittat 5,1 per försök och över 100 yards per match.

Släppa Mariota och satsa på Tannehill: Ryan Tannehill har varit en oerhörd överraskning i Tennessee denna säsong. Efter att han fick ersätta Marcus Mariota som starter har han varit en av ligans allra bästa spelare. Den tidigare Dolphins quarterbacken startade 10 matcher och av dessa vann Titans sju stycken. Tannehill har passat för 2700 yards, 22 touchdowns och endast 6 interceptions. Han har dessutom varit den QB som snittat flest yards per passförsök, 9.6, en hel yard mer än tvåan Matt Stafford.

En WR1 i AJ Brown: Rookiereceivern har snabbt klivit fram och blivit en av ligans allra bästa på positionen. 20.2 yards per mottagning brukar indikera att det är en spelare som har sin styrka i djupet, men AJ Brown är en komplett receiver som kan göra spel på olika sätt. Han leder NFL när det gäller spel på över 40 yards, Brown har åtta sådana. Likt Henry så exploderade han under andra halvan av säsongen, när Tannehill tog över, exempelvis hade Brown fyra 100-yards matcher i de sex avslutande matcherna.

Yards efter kontakt: Möter du Tennessee Titans måste du vara noga med tacklingarna, för det finns mängder med svårstoppade spelare. Bland icke running backs hittar vi tre Titansspelare topp sex när det gäller brutna tacklingar per spel. Etta är TE Jonnu Smith, tvåa WR Corey Davis och sexa är AJ Brown. Smith och Davis har en bruten tackling på över 40% av sina touches, vilket de är ensamma om i NFL. När det gäller running backs så är Derrick Henry etta bland spelare med över 150 försök. Henry snittar 4.18 yards efter kontakt.

Giftigast i Red Zone: Som pricken över i:et toppar Titanerna när det gäller att göra touchdowns i red zone. Hela 75.6% av alla besök ledde till touchdowns, över 8% mer än tvåan Ravens. Kanske inte så konstigt med tanke på vilka komponenter detta anfall har. Mycket offensivt för Titans del, men det är lagets tydliga styrka.

Hemmalaget då, New England Patriots.

Tom Brady. 42-åringen har inte varit sitt bästa jag och många spår att vi ser slutet på Bradys fantastiska karriär. Hans 24 TD-pass är den lägsta noteringen sedan 2006, hans passer rating på 88.0 är den näst lägsta sedan 2006 och passningsprocenten på 60.8% är den näst lägsta sedan 2003. Men, vågar någon sätta pengar på att Tom Brady inte kan prestera matchvinnande drives i detta slutspel? Nej. Rutinen, vinnarskallen och den strategiska förmågan som Brady besitter gör honom till en spelare som med lite hjälp kan slå vilket lag som helst. Det är ett rätt skönt ess att ha i sitt lag när det vankas vinn eller försvinn-matcher.

Tryggheten: När Patriots anfall har knackat så finns en av ligans mest pålitliga spelare där och hjälper till som tur är, pratar såklart om Julian Edelman. Receivern Edelman satte trots en del skadeproblem nytt personlig rekord gällande mottagna yards, 1117, och nådde för första gången sedan 2013 upp till 100 mottagningar. Av de 100 mottagningarna har 54 gått för en ny först down, 23 fler än näst bäste Patriotspelare. När Patriots behöver ett spel är det ofta Edelman som förväntas kliva fram.

Historiska bra försvar: En av de bästa enheterna i NFL alla kategorier. Patriots slog franchise rekord både gällande tillåtna poäng i snitt per match, 14, och hur många 3-downs som motståndarna lyckades med, 47 stycken. 24.1% av tillfällena lyckades motståndarna ordna fyra nya försök på 3-down. Antalet och procenten är inte bara klubbrekord utan också ett NFL-rekord, Saints 1991 hade rekordet för antal tidigare med 49 och Vikings 2017 var rekordinnehavare gällande procent, 25.2%. Även när det gäller tillåtna touchdowns var försvaret rekordbra med 20 stycken (7 rush, 13 pass), tidigare hade ett Patriotslag som minst släppt till 21.

Ligans bäste corneback: Stephon Gilmore är något så ovanligt som en ödmjuk CB som inte pratar om sig själv som den bäste i tid och otid. Men under 2019 har han varit NFLs kanske bäste defensive spelare och Gilmores fina spel är en bidragande orsak till att Patriots försvar varit så starkt. Med sex INT, varav två pick six, har han straffat lag som försökt passa mot honom. Med sex interceptions så hade han delat flest under grundserien och med två egna touchdowns hade han en egen touchdown mer än vad spelare som Gilmore markerat har gjort. Endast en gång lyckades motståndarna göra touchdown på passpel mot Gilmores gubbe. Gilmore hade även 26 försvarade passar och motståndarnas QB hade en passer rating på 47,4 vid passningar mot Gilmore.

Turnovers: Patriots snittar 2.2 takeaways per match, näst bäst i NFL (Steelers har 2.4). Lägg till att New Englands anfall är de som ger bort bollen tredje minst (0.6 per match) så ser ni ett lag som ger sig själv fler chanser än vad motståndarna får. +1.3 turnovers per match är en tydlig fördel för ett lag.

 

Matchen mellan New England Patriots och Tennessee Titans spelas natten mot söndag klockan 02:15.

Patriots – Titans: Anfall vs Försvar.

Nyheter

To Top