Analyser

Redaktionen tycker till om säsongens första NFL-söndag

Trots att premiären avklarades redan i torsdags så är det nu det börjar, det kan vi nog alla vara eniga om? Vinterns mest underbara söndags-tradition börjar nu och kommer att leverera action, god mat och ett konstant ljus i vintermörkret för oss alla långt in i februari.

Vi tar pulsen på redaktionen inför kvällen med säsongens första version av Redaktionen Tycker Till.

 

Äntligen har en hel off-season passerat och vi spelar betydelsefulla matcher för första gången sedan februari. Vad ser du mest fram emot den här säsongen?

Mattias: Allt, ärligt talat. Vi kommer ha publik på läktarna, fem rookie-QBs draftade i första rundan och storstjärnor som bytt lag. Att bara ha de där fantastiska söndagarna tillbaka, som man kan se fram mot oavsett hur veckan varit, är en fin krydda till livet.

Per: Allt. Kan bara instämma i ovanstående talare egentligen.

Olof: Jag tror det är att få tillbaka gemenskapen med alla svenska NFL-fans. Det är fantasylag som ska hållas i trim och motståndare som skall få sig en släng av sleven. Det är dåliga domslut som ska diskuteras till sent på natten och nederlag som måste dissekeras i minsta detalj. Det är vinster som skall njutas av med överdrivet skrytfulla gester och favoritrecept till söndagskvällen som skall delas. Gemenskapen som NFL ger i höstmörkret är en av de verkliga höjdpunkterna och det jag ser fram emot varje år.

Magnus: Framförallt att få se NFL med folk på läktaren, det gör sådan skillnad. Collegfotbollen har ju rullat ett par veckor och där har vi fått se vad stämning på läktaren kan göra med en match. Men sen är det ju det generella svaret, nu börjar livet igen. Långkokt chili som står och puttrar på söndagarna, snicksnack med folk på twitter och i vår slack och underbara söndagskvällar. 

Svante: Riktiga NFL-matcher, som betyder något och med fans på läktarna. Det ser jag fram emot. Högljudda supportrar i the dawg paund, bord som knäcks utanför Highmark Stadium i Buffalo och Lambeau leaps in bland galna Packers-fans. Publik tillför så otroligt mycket till atmosfären vid match och det är riktigt roligt att ha dem tillbaka. 

Richard: Stämmer in i kören om publik. Det var lite platt emellanåt framför tomma läktare i fjol, det ska bli härligt att få in hela atmosfären. Samma här hemma egentligen, att kunna bjuda in och se matcher med vänner. Fotbollen är ju så mycket runtomkring själva matchen och att få allt det tillbaka ska bli riktigt härligt.

Daniel: Jag ser fram emot att för första gången på typ 25 år hålla på ett lag som nämns som en av årets favoriter. Det blir en ny upplevelse som jag inte vet om jag kan hantera, men jag har fullt förtroende för Josh Allen och Buffalo Bills.

  

Vilket är ditt lag och vad hoppas du få se från det laget under denna säsongen?

Mattias: Seahawks. Jag har höga förväntningar, även om få tror på dem, och hoppas att de tar sig till Super Bowl! Anfallet kommer att vara bra, det är jag säker på. Pass rushen är bättre än på många år. Man har bra safetys men lagets stora frågetecken är på cornerback, Pete Carrolls specialitet. Kan de hålla upp hyfsat är taket högt. Så, bring on the besvikelse!

Per: Är allätare men har ett gott öga till Cowboys dock. Förväntningarna är höga. Framför allt på lagets offensiv. Det i kombination med spelschemat gör att jag tror att de kommer ta sig till slutspel i år. För att det skall bli något mer än så måste dock försvaret visa att de faktiskt tagit många kliv framåt. På det planet är dock mina förhoppningar mer modesta. 

Olof: Jag är en av de dårar som håller på Philadelphia Eagles. Årets säsong är ett stort frågetecken framförallt med tanke på QB Jalen Hurts. Det är den första, sista och enda frågan för säsongen egentligen. Håller han för att vara en startande QB i ligan eller måste vi spendera nästa års draftkapital på att hitta en ny starter? I en draftklass som inte ses som den allra bästa. Men med de största styrkorna på offensiv och framförallt defensiv linje så kan laget ändå vara med och slåss om divisionen. Om det inte dyker upp allt för många skador, för djupet i laget är inte särskilt djupt på många positioner.

Magnus: Ravens är mitt lag och förhoppningarna har ju naggats lite i hörnen senaste veckan när de lila spelarna slitit av sina ACL till höger och vänster. Truppen är fortfarande bra, men skador tidigt på året brukar inte båda gott. Nyfiken på att se hur den nybyggda receivergruppen kan komma att fungera, dessutom är det två spännande passrushers som kommit in via draften.

Svante: San Francisco 49ers är mitt lag och denna säsong hoppas jag på att spelare håller sig hela och skadefria. 49ers har en bra trupp och hade en bra trupp förra året. Tyvärr kändes det som att var och varannan spelare var borta med diverse skador varje vecka. Jag vill bara få se laget spela med sina bästa spelare på planen, åtminstone ett par veckor. Utöver det vill jag gärna se några positiva tecken från Trey Lance. Låt honom ta några snaps och arbeta in honom i systemet så att han kan ta över så snabbt som möjligt. 

Richard: Mitt Raiders behöver bjuda på lite försvarspel som åtminstone är bättre än urdåligt. Jag hoppas se Yannick Ngakoue och Maxx Crosby skrapa ihop 20+ snacks och så önskar jag verkligen se en mer aggressiv och modernare Jon Gruden.

Daniel: Jag hoppas att Bills kan spela ett fortsatt passnings-tungt och effektivt anfallsspel där Josh Allen fortsätter hålla en hög nivå. Jag vill också se att våra unga pass rushers kan ge försvaret en extra dimension som vi saknat lite sedan Sean McDermott och Brandon Beane tog över ansvaret.

 

Hur ser din rutin ut på söndagarna under säsong? Är det något särskilt som måste ske för att du ska känna dig trygg när du bänkar dig inför kvällens matcher?

Mattias: Nja, glada barn, så man kan sätta sig i soffan en stund innan avspark och förbereda sig lite mentalt? Annars vill man ju ha lite bra snacks och god mat på gång. Brukar alltid planera en liten söndagsmeny.

Per: Har ingen direkt rutin. Men man försöker ju ”amerikanisera” menyn så gott det går. Känns som en dag som är byggd för långkok etc.

Olof: Kan man få in lite träning på söndagen är det alltid en stor fördel, tar lite edge av nervositeten. Annars gäller det att se till att logistiken flyter på i hemmet så att inga oförutsedda diskberg dyker upp eller tomma skolväskor måste packas i sista minuten. Lugn och ro innan avspark är ett måste.

Magnus: Med tanke på familj och andra åtaganden så är det svårt att hålla speciella rutiner. Denna söndag har vi till exempel barnkalas. Men jag gillar att fixa mat till matcherna, en het chili, lite rökta ribs eller varför inte något mexikanskt. Annars är det att ha koll på att det tekniska fungerar så man kan titta på matcherna och snacka i #matchsnack på slack. 

Svante: Håller med Olof. Ett träningspass är skönt att få in under dagen för att få utlopp för all uppbyggd nervositet och få tiden att gå lite snabbare. Vid 19:00 försöker jag sen ha maten klar. Mat som går att äta med händerna och i soffan, det är bra mat. Gärna en kall öl fram emot 20:00. 

Richard: Peppa mig själv under dagen, kika på schemat och bestämma vilken match. Gå in på vår Slack-chat där alla andra är ännu mer pepp än jag. Sen springer tiden ifrån mig, jag stressar med att få barnen i säng och slår på TVn fem minuter för sent.

Daniel: Alla helgens sysslor ska vara undanstökade så att man kan slå sig ner med någon god mat och en öl och bara låta sig sugas in av vansinnet som man får genom att följa en match på en skärm, red zone på en annan och slack + fantasy football på laptopen. Det är sällan man får uppleva så mycket action på en och samma gång!

 

Säsongen startade faktiskt redan i torsdags med titelförsvararen Buccaneers som tog emot årets Hard Knocks – lag Dallas Cowboys. Tar du med dig något särskilt från den matchen?

Mattias: Bucs var det klart bästa laget, tyckte jag, men deras misstag gjorde det jämnare. Men det är svårt att inte förundras över deras otroliga bredd i anfallet, Brown och Gronk var snackisar men Brady kastade också mot lagets bästa receiver, Godwin, 14 gånger. Men passförsvaret, utöver Carlton Davis, blev överkört och där finns kanske en svaghet att utnyttja. Dallas hade en bra gameplan, de sprang ingenting, och Prescott och anfallet spelade lysande mot tufft motstånd. För Dallas skulle man ju vilja se lite bättre kemi mellan CeeDee Lamb och Dak, mer balans med Zeke och en bättre pass rush kommande veckor.

Per: Bucs kändes som Bucs. Mycket var sig likt sedan februari. Tror de blir svåra att besegra även i år. Dallas föll dock med flaggan i topp. Om det nu hjälper någon. Dak såg bra ut. Lugn och metodisk. Zeke lär få mer att jobba med under de kommande matcherna. (Så alla fantasyspelare med Zeke i uppställningen bör ”vila på hanen”). Dallas stora fråga i långa loppet är nog försvaret. Är det tillräckligt bra?

Olof: Två bra lag som kommer vara bra hela säsongen. Brady såg stark och ung(!) ut och Gronk rörde sig bättre än på många år. Dallas offensiv tog vid precis där det tog stopp förra året efter Daks skada. Tyvärr kan inte defensiven riktigt hålla upp sitt ”end of the bargain”. Det har vi sett förr i Dallas så det kanske blir upp till Dak att bära laget till framgång. 

Magnus: Kul att se Dak tillbaks, ger Dallas en annan tyngd. Bucs känns bra även i år. 

Svante: Jag känner väl att Cowboys bommade en rejäl chans här. Med lite bättre effektivitet i redzone och en bättre kicker så hade Cowboys vunnit den fighten. Annars känner jag väl bara att Brady fortfarande är Brady. När han fick tillbaka bollen inför sin sista drive så kändes det ju klart. Det var ju givet att Succop skulle sätta den där bollen mellan stolparna. 

Richard: Herregud! Om det här är vad vi har att vänta i år så kommer mitt hjärta och mina nerver inte överleva. Dramatik och kvalitativ fotboll. Jag hade lite ont i magen i slutet av matchen och då var jag bara ett neutralt fan. 

Daniel: Vilken rivstart! Jag har verkligen uppskattat Dak Prescott under årets upplaga av Hard Knocks och det var väldigt skönt att se honom spela riktigt bra och att dom vågade låta honom passa hela 58 gånger i matchen. Men ger man Brady bollen under matchens sista två minuter så förlorar man ju ändå, det är sen gammalt.

 

Slutligen, vad kollar du på ikväll?

Mattias: Seahawks mot Colts och nyförvärvet Carson Wentz. Sen ska jag se om Browns, med ligans kanske bästa trupp, kan rå på Kansas City och deras nya offensiva linje.

Per: Klockan 19 brukar jag i regel kolla på Redzone. Kan hända att jag sneglar lite på Bills match. Är lite nyfiken på var de står i år. Lite senare känns Browns – Chiefs som ett högintressant möte.

Olof: Förutom Örnarnas holmgång mot Falkarna, som kanske inte är direkt upplagt för skönspel, så blir nog Steelers @ Bills den mest intressanta av 19-matcherna. Är Bills samma dominanta lag som i fjol och hur gammal är egentligen Big Ben i kroppen? 

Magnus: Ravens spelar inte denna söndag så blir till att hur AFC-rivalerna ser ut. Bills – Steelers ligger nära till hands. Sen Chiefs mot Browns. 

Svante: Det blir alltid en match på TVn och Redzone på datorn för mig på matchdagar. 19:00 blir det såklart fokus på 49ers-matchen. Senare på kvällen blir det svårare, jag gillar både Browns – Chiefs och Patriots – Dolphins. Det landar nog i Browns – Chiefs i vad som kan vara en försmak på AFC Championship. 

Richard: Steelers mot Bills är ett måste, toppanfall mot toppförsvar. Och dessutom två lag som välförtjänt fått mycket snack inför året. Sen vill jag se Miami – Patriots den sena matchen – de kommer slåss om andraplatsen i divisionen och en slutspelsplats. Dessutom har Miami och Brian Flores matchat väldigt bra mot den mäktige Billy B. 

Daniel: Jag ser 19-matcherna med grannen så vi klämmer upp Colts mot Seahawks på den stora skärmen och sen har jag igång Bills mot Steelers på datorn bredvid. Sen blir det nog faktiskt Dolphins mot Patriots även om matchen mellan Browns och Chiefs också lockar.

Redaktionen tycker till om säsongens första NFL-söndag

Nyheter

To Top