Analyser

Redaktionen tycker till inför vecka 2

Äntligen finns det en veckas matcher att överreagera på. I vanlig ordning så går vi igenom några av de mest intressanta frågorna inför söndagens matcher vecka 2, men denna gången gör vi det naturligtvis med alla överraskningar från vecka 1 i bakhuvudet. Återigen dags för överreak

Vad var det som överraskade dig mest från vecka 1?

Svante: Green Bay Packers och Aaron Rodgers överraskade mig negativt. Det såg otroligt osynkat ut hela matchen och jag kan inte minnas att jag någonsin sett en så dålig match från Aaron Rodgers. Positivt överraskad blev jag av Arizona Cardinals. De spöade på Tennessee Titans på båda sidor av bollen och Titans hade inte en chans. Titans soms upp rejält inför säsongen.

Richard: Packers var den största besvikelsen, men tror det var mer en tillfällighet än orsak till oro. Cardinals var en väldigt glad överraskning. Och så försvaret i mitt Raiders, som spelade bra för första gången på väldigt länge.

Daniel: Att Matt Rhule puntade på Jets 33 yardslinje. Jag har en bild av coacher från college som friska fläktar som vågar ta tuffa beslut och lita på analytics. Rhule håller på och raserar den bilden med sitt fegande. Det var många liknande beslut även i fjol.

Magnus: Hmm.. Att Saints såg så bra ut var överraskande. Kändes verkligen som ett lag som var bra rakt igenom. Packers i andra sidan av den överraskningen, har en del att fundera på. Annars var det väl ganska väntade saker.

Mattias: Önskar att jag kunde vara mer originell, men Packers urusla magplask var ju en chock. De såg ut som ligans sämsta lag, som Jets B-lag. Annars såg mycket ut som jag trodde, trots skrällarna. Men det fanns ju mycket godis att njuta av. Kyler Murray!

Per: Var mycket som var förvånande, men samtidigt är det väl så vecka 1 brukar se ut innan alla lagen ”puttrat igång”. Men den stora chocken är naturligtvis Packers insats. Självfallet kan man förlora, men inte på det sättet.

Visst är det häftigt med en skrikande publik på plats igen, men vecka 1 bjöd på många skrällar från bortalag. Är hemmaplans-fördelen inte så stor som man kan tro?

Svante: I en jämn match kommer jag alltid ge fördel till hemmalaget. Jag tycker framförallt att det kändes av i matchen mellan Browns och Chiefs på Arrowhead. Fansen var som galna och jag tror verkligen att de lyfte Mahomes och gänget i slutet och hjälpte dem att ta hem segern. Är det dock två helt olika nivåer på lagen som möts, likt matchen mellan 49ers och Lions eller Eagles mot Falcons, då spelar inte fansen någon som helst roll.

Richard: Jag tror många av skrällarna beror på andra saker – många som vilat starters under försäsongen, nya tränare och system men framförallt för att vi tittare inte vet var vi har lagen. Våra förväntningar har kanske varit fel. Så hemmaplanen tror jag kommer visa sin tyngd längre fram.

Daniel: Spelbolagen ger ju hemmalaget en fördel med tre poäng, och spelbolagen har ju koll så jag måste nog ändå tro att det finns en fördel. Även om det var intressant att se hur många skrällar bortalagen stod för vecka 1 så tror jag snarare på att det var mer av en vecka 1 – grej och att vi kommer att se en återgång till det normala de kommande veckorna.

Magnus: Tror inte att publiken är den stora faktorn här, utan mer att det var en förstavecka där många fortfarande har rost och det blir lite mer flukie.

Mattias: I fjol var den som bortblåst, utan publik. Men i år tror jag den kommer tillbaka igen. Den är inte avgörande, men en av många faktorer. Första veckan är alltid lite galen!

Per: Jo, det tror jag nog. Vecka 1 var nog bara lite udda överlag. Att spela hemma kommer alltid vara en fördel i någon form.

Houston Texans var den främsta kandidaten till att gå genom denna säsongen utan en enda vinst, men dom vann redan vecka 1 mot Jaguars. Har du någon ny kandidat till denna oönskade bedrift?

Svante: Jag hade Texans som nr 32 och Jaguars som 31 i min power ranking inför säsongen så det är möjligt att de byter plats efter denna match. Jag tror tyvärr båda lag kommer ha svårt att vinna många matcher. Texans kan mycket väl göra det Jaguars gjorde förra säsongen. Vinna första matchen och sen förlorar resterande matcher under säsongen.

Richard: Just Jaguars är ett av de heta, Giants kan vara en kandidat också. Men jag tror inte vi hamnar där, mycket möjligt är det ändå Texans som väljer #1 i draften, bara att de gör det efter tre vinster.

Daniel: Det är ju sällsynt med lag som går igenom en säsong utan en enda seger. Det blir ännu mer sällsynt nu när NFL bygger på med fler matcher. Men om jag ska säga något av de nu vinstlösa lagen så måste jag välja Jaguars som inte verkar vara på ett särskilt bra ställe just nu,

Magnus: Jag tror nog att alla lag vinner minst en match i år, som det ser ut just nu. Sen kan skador ändra det. Tre huvudkandidaterna är Jaguars, Lions och Jets.

Mattias: Det är nästan svårare att förlora alla än att vinna alla! Jaguars är väl den uppenbara kandidaten, men jag tror inte på det. De flesta av de dåliga lagen har ändå något, som en hyfsat kompetent quarterback. Tror Texans slutar sist ändå. Giants kanske kan utmana också!

Per: Hade väl inte tron att något lag skulle gå utan vinst denna säsong. Men jag har kanske inte någon stor tilltro till lag som Texans eller Jags. Texans situation med Watson gör ju att det är svårt att se dem göra något vettigt i år. Jaguars har åtminstone en framtidsman vid spakarna i form av Lawrence. Kan säkerligen bli intressant att följa hans utveckling under säsongen.

I ett inslag på NFL Network igår pratade Michael Irvin om att “om du funderar på att pensionera dig så har du redan gått i pension”. Kan det stämma in på vad vi såg från Aaron Rodgers vecka 1?

Svante: Jag läste också att folk skyller hans dålig spel på hans nya fästmö och jag lägger inte särskilt mycket vikt i något av det. Det var en dålig match, en plump i facit, men det finns 16 matcher till att spela. Fortsätter det så här och det blir till en vana, ja då kan vi börja prata pensionering. Rodgers var ligans bästa spelare för mindre än ett år sen, så lite mer tid tycker jag att vi kan ge honom.

Richard: R-E-L-A-X.

Daniel: Rodgers har en sjuhelsikes vinnarskalle, det är jag övertygad om. Han såg snudd på utcheckad ut mot Saints, men jag kan aldrig tänka mig att vi får se det där resten av säsongen. Michael Irvin vet inte vad han snackar om.

Magnus: N-I-X

Mattias: Förstår tänket med den mentala tröskeln. Har man börjat fundera kanske ena foten redan är ute genom dörren. Men just Rodgers kommer repa sig och spela bra.

Per: Tror nog Packers rättar till detta debacle. Vi skall nog inte dra för stora växlar av det här.

Frågan lyftes på våran Slack-kanal i veckan: Är Saquon Barkley en bust för Giants eller har han motsvarat förväntningarna enligt dig?

Svante: Ja det var ju jag som lyfte frågan i kanalen efter att jag insåg att han sprungit för färre yards än Daniel Jones i två matcher i rad och att han har 3.4 yards per touch i sina tre senaste matcher, borträknat matchen han skadades i förra året. Jag blev trots allt övertalad till att ge honom mer tid. Han har ju varit skadedrabbad, men startade karriären otroligt bra. Sen är det väl själva grejen att välja RB med val nummer två i draften som är en bust mer än vad Barkley som spelare är en bust. Barkley kommer aldrig vara tillräckligt bra för att motivera ett val av RB så högt när spelare som Henry, Kamara, Cook, Ekeler och Aaron Jones hittats i rundorna 2 till 5.

Richard: Han har varit bra, när han varit hel. Det finns en mängd spelare efter honom som valdes högt och spelat dåligt, han valdes högt och har varit skadad. Sen så är det såklart svårt att i dagens NFL motivera att välja en running back så tidigt. Bust är kanske hårt, men såhär i efterhand hade Giants säkert föredragit någon annan.

Daniel: Jag gillar ju lagbygge-processen och är helt övertygad om att i stort sett ingen running back som väljs i topp 10 kan motsvara förväntningarna, och med det som bakgrund så är väl Barkley lite av en bust. Men när han varit frisk har han varit en av ligans fem bästa running backs enligt mig, och det kan man ju å andra sidan inte vara besviken över.

Magnus: Att Giants valde Barkley var ett dåligt val för dem, sett till att en vass RB inte gör varken till eller ifrån i det sopiga laget. Det är inte Barkleys fel, han har varit bra när han varit skadefri.

Mattias: Det beror väl på om man vill räkna in all tid han missat med skador. När han spelat har han varit bra. Så, nej. Sen tyckte jag valet var kass, jag tror inte man hittar bra värde att ta RB så högt. Samma med Zeke, men Dallas har gjort ett bättre jobb med sina andra val.

Per: Det tycker jag är lite hårt att säga. I form är han en av ligans bästa RBs. Men som det har diskuterats ovan kan man ju ifrågasätta nyttan av att drafta RB högt. Det är ju ett högt slitage på dessa killar och de är ju sällan vi ser karriärer a la Frank Gore på denna position.

Slutligen, vilka matcher ser du ikväll?

Svante: Det blir såklart 49ers klockan 19. Det ska bli intressant att se om Shanahan ger Ayiuk någon speltid denna vecka. Av 22-matcherna tycker jag både Titans – Seahawks och Cowboys – Chargers är intressant, men jag börjar nog med den sistnämnda. Sunday Night Football ska också bli kul att se, men det får bli repris imorgon.

Richard: Både objektivt och subjektivt tycker jag Raiders hos Steelers är en kanonmatch. Offensivt mot defensivt, två lag som snackats ner inför säsongen men som kontrade och vann mot lag som favoritlyfts. Tror dessutom på en väldigt jämn tillställning som avgörs av de stora spelen – explosiva touchdowns efter mottagning, turnovers, sacks. På kvällen är Seahawks – Titans kul för att se var vi har hemmalaget, om OC Todd Downing kan börja använda play action och motion för att få liv i förra veckans tama anfall.

Daniel: Jag kommer att se Bills försöka göra fiskfilé i värmen i Miami och sen känns Cowboys mot Chargers som det roligaste alternativet av de sena matcherna.

Magnus: Blir nog Saints-Panthers vid 19, blir kul att se om Jameis kan fortsätta på den effektiva vägen. Sen blir det Cowboys – Chargers. Ravens – Chiefs? Nej, kommer inte sitta uppe och titta på den.

Mattias: Bestämmer mig i sista sekund! Sugen på Patriots-Jets med två rookie-QB och  Raiders-Steelers. Sen ser jag Seahawks-Titans så klart!

Per: Renoverar hemmavid, så mitt första mål är att komma åt TVn då hälften av våra möbler just nu står i vardagsrummet. Blir nog att krypa ner bakom några kartonger och kolla på paddan. Gissar att Redzone kommer gå het som vanligt, sen följt av lite Cowboys. Resten får bli repriser i veckan….

Redaktionen tycker till inför vecka 2

Nyheter

To Top