Analyser

Ravens – Titans: Tungviktsboxning

Photo by Patrick Smith/Getty Images

Veckans, enligt mig, hetaste Wild Card-match spelas mellan Baltimore Ravens och Tennessee Titans. Två fysiska lag som älskar att springa bollen och som gör det väldigt framgångsrikt. Det kommer att bli en spännande fight mellan två av ligans starkaste tungviktare. Det finns även lite historia i detta möte, då Titans så sent som förra året slog ut Ravens ur slutspelet. Ska Ravens få revansch nu? Vi har tagit fram fem framgångsfaktorer som kommer att bli avgörande för båda lags framgång på söndag.  

 

Ravens 

 

Running Ravens: Baltimore Ravens springspel har varit ligans bästa denna säsong. De har flest yards per match och yards per försök av alla i ligan. Det är inte bara från ett håll det kommer också. Ravens har tre spelare som alla har över 700 yards, 6 touchdowns och över 5 yards per försök. Leder vägen gör återigen quarterbacken Lamar Jackson, men rookien JK Dobbins har växlat upp på sistone och har verkligen blommat ut som ett riktigt hot i offensiven. Ravens har sprungit för absurda 271 yards per match de senaste tre matcherna och de möter ett springförsvar i Titans som släppt till över 150 yards i springspelet under samma tid. Mot sämre anfall. Om Ravens kan hålla igång sitt springspel på de vis de gjort på sistone så blir det en jobbig kväll för Titans. 

Lamar Jackson: Ligans regerande MVP är ju självklart en framgångsfaktor. Han är ligans bästa dual threat” quarterback. Återigen sprang han för över 1000 yards denna säsong, vilket gör honom till den första quarterbacken någonsin som mäktat med det. Det som jag gör honom till en sådan stor faktor i denna match är formen han är i just nu. Sedan hela Covid-utbrottet lugnade ned sig i organisationen så har Jackson och hans offensiv i Ravens verkligen hittat tillbaka till 2019-versionen av dem själva. Ravens offensiv har fjärde flest yards och poäng per match av alla i ligan de senaste tre omgångarna och sedan förlusten mot Steelers har de snittat 37 poäng per match. Jackson har under den tiden varit fenomenal. Det blir intressant att se vad han kan göra mot Titans på söndag. 

Disciplin: Raven måste vara mer disciplinerade och inte dra på sig så fruktansvärt många flaggor. De vill inte göra det enklare för Titans än vad det behöver vara. Ravens drar på sig femte flest penalties av alla lag denna säsong vilket resulterat i tredje flest yards till motståndarlag på grund av penalties. I slutspelsmatcher, som ofta spelas på små marginaler, har man inte råd att ge bort en massa gratis yards och first downs till motståndarlaget. Här blir det viktigt att Ravens skärper till sig. 

You Shall Not Pass: Ravens försvar har varit riktigt bra på senaste. Särskilt deras passförsvar. Bara ett lag i ligan tillåter färre yards i luften än Baltimore Ravens de senaste tre matcherna. De lyckas även sätta press på motståndarlagets quarterback allt oftare. Även där är det bara ett lag i ligan som sackar motståndarlagets QB mer än Ravens de tre senaste omgångarna. Nu förväntar väl alla sig att Titans ändå kommer springa mer mot Ravens än vad de passar, men ser man till formen Ravens försvar är i så blir det nog svårt för Titans att sätta upp poäng ändå. Totalt sett så har Ravens försvar bommat igen totalt på sistone och sedan vecka 14 tillåter de minst poäng och minst totala yards av alla lag i ligan. 

Mark Andrews: Om det är någon som kommer att ha en stor match i Ravens passanfall på söndag så tror jag att det kommer vara deras Tight End Mark Andrews. Andrews har blommat ut till en av ligans bättre Tight End på senare år och stod denna säsong för över 700 yards och 7 touchdowns. Anledningen till varför jag valt Andrews som en framgångsfaktor i denna match är framför allt på grund utav framgången han såg när laget mötte Titans förra gången. Andrews hade då nästan 100 yards i luften, stod för en touchdown och nästan 20 yards per mottagning. Jag tror Andrews kan komma att få en stor roll i denna match, mot ett ganska dåligt passförsvar i Titans. 

 

Titans

 

Kneel before the king: Derrick Henry, eller King Henry som han så ofta kallas, är ligans utan tvekan bästa running back. Han avslutade säsongen med sanslösa 2027 yards på marken. Det är femte flest någonsin. Utöver det så ledde han ligan med sina 17 touchdowns på marken. Henry är ett fysiskt monster och extremt svårstoppad. Han snittar 5.4 yards per försök och är en extrem missmatch. Henry är större än vissa defensiva linjemän han möter. Det är inte kul att försöka tackla honom. King Henry går in i slutspelet glödhet. Han snittar 178 yards och en touchdown per match under de fyra senaste matcherna. Att få igång Henry blir självklart Titans viktigaste framgångsfaktor på söndag. 

AJ Brown: Säljer man ut sig för att stoppa springattacken så kan Titans straffa en i passningsspelet också. Då går bollen ofta till AJ Brown. Han är lagets ledande receiver med 1075 yards och 11 touchdowns på 14 matcher. Brown är särskilt farlig efter mottagningen och nästan hälften av hans yards har kommit av att han sprungit med bollen efter att han har tagit emot bollen. En stor och stark receiver som är väldigt jobbig att tackla. Han kan göra mycket från väldigt lite. Brown är utan tvekan Titans främsta vapen i passningsspelet, så det är värt att hålla ett extra öga på honom på söndag. 

Mike Vrabel: Det blev en del skriverier när Titans inte anställde en ny defensiv koordinator inför säsongen och istället lät huvudtränaren Mike Vrabel ta över rollen som defensiv playcaller. Trots att han är en defensiv tränare så har det inte sett bra ut för Titans på den sidan av spelet. Titans defensiv är top 10 under säsongen i flest tillåtna yards och poäng per match. Det som är kanske mest oroväckande är att det har blivit sämre på slutet. De senaste tre matcherna har Titans släppt till femte flest yards och poäng per match av alla i ligan. De möter nu en offensiv i Ravens som har varit stekheta på sistone. Vrabel måste komma på sitt livs bästa defensiva gameplan för att lyckas stoppa Ravens anfall med detta porösa Titans-försvaret. 

Forcera Turnovers: Det lag som vinner turnover-fighten i en match vinner statistiskt sett oftast också matchen. Till Titans fördel så finns det inget lag i ligan som har en bättre turnover-marginal än Tennessee Titans. Om Titans kan fortsätta på detta spår och lyckas tvinga fram misstag från Ravens offensiv, samtidigt som de själva fortsätter att ta hand om bollen, så ger de sig själva en mycket bättre chans att ta hem denna match. 

Ta vara på chanserna: När Titans väl kommer in i Redzone mot Ravens på söndag så kommer det bli viktigt att det tar vara på chanserna. Lyckligtvis för Titans så har det ett av ligans bästa anfall i redzone. Bara ett lag har gjort fler touchdowns efter att ha tagit sig in i redzone än vad Titans har gjort denna säsong. Mycket tack vare Derrick Henry, som har varit extremt svårstoppad innanför 20-yards linjen. Redzoneförsvar är också ett område där Ravens haft det tuffare under säsongen och de rankar i botttenhalvan av ligan när det kommer till att stoppa anfall i redzone. Effektiviteten i redzone kan komma att bli en viktig faktor på söndag. 

 

Matchen mellan Baltimore Ravens och Tennessee Titans spelas 19:05 på söndag, svensk tid. 

Ravens – Titans: Tungviktsboxning

Nyheter

To Top