Analyser

Packers och Lions kryssar mot slutspel

Först ägde Vikings, sedan gick Lions bärsärk och dominerade men inför den sista omgången är det förhandstippade favoriten Packers som till sist glidit upp i topp av NFC North – med alla möjligheter att stanna där.

Det har inte direkt gått på räls för Green Bay i år, ett tag hade laget den sämsta resultatraden sedan 2008 och coach McCarthys sämsta någonsin i Packers. Men efter fem raka vinster är de åter herre på täppan sedan Lions segertåg stannat av vid förluster mot Giants och nederlaget i Dallas i måndags.

Aaron Rodgers har efter ungefär halva säsongen varit stabilt uppåtgående och den senaste tiden snarare magnifik. Segern i söndags över Vikings innehöll fyra passade touchdowns och ytterligare en som han själv sprang in fintandes ner försvararen. Den bråkande ljumsken verkar ha mått bra av lite julkalkon och Rodgers rör sig som han vill igen.

I takt med att Rodgers växt har andra lagdelar och spelare också gjort det. Safety Ha Ha Clinton-Dix har fixat fem interceptions och passförsvaret har klättrat i statistiken. Firma Nelson/Rodgers är också den vassare än tidigare, duon har nu fler TD:s än klassiska duon QB Favre och WR Freeman.

I anfallet är Ty Montgomerys transformation remarkabel. Han springer med nummer 88 på ryggen och är egentligen en WR men kommer med största sannolikhet få ett lägre RB-nummer till nästa säsong (man är inte tillåten att ändra tröjnummer under pågående säsong).

Andraårspelaren Montgomery, som spelade college football på Stanford, har efter att Eddie Lacey skadade sig klivit fram som springspelets nummer ett, även om han fortfarande delar en del uppdrag med Christine Michael som Packers plockade upp på waiverlistan när Seahawks släppte honom tidigare under säsongen. Mot Bears i vecka 15 var Montgomery överbra med 162 yards och två TD:s. Inte illa för en wide receiver.

En annan anledning till att Packers marscherat kraftfullt den senaste tiden är take aways. Försvaret har haft 12 stycken de tre senaste matcherna samtidigt som anfallet inte tappade bollen en enda gång under det tidsspannet. De är nu +7 i den statistiken, för bara tre veckor sedan var de -5.

När Packers åker till Ford Field i Detroit för matchen på nyårsdagen blir den helt avgörande för vem som tar hem divisionen. Båda har nio vinster och sex förluster men befinner sig i olika riktningar i formtrappan. Men även Washington Redskins har stor del i de båda kombattanternas fortsätta spel.

Kirk Cousins och Washington Redskins måste resa sig mot Giants och vinna för att nå slutspelet, något som skulle påverka både Lions och Packers. Foto: David Banks/Getty Images

Både Packers och Lions går faktiskt vidare till slutspel vid ett oavgjort resultat vilket skulle kunna gå ut över Redskins. Men om Washington slår redan slutspelsklara Giants – och kanske blir det tredje slutspelslaget från NFC East – är ett likaresultat det enda sättet där både Lions och Packers går vidare. Lagen kommer att veta resultatet av matchen i Washington eftersom den spelas före matchen i Detroit. Washington måste vinna för att gå vidare, förlorar de eller spelar oavgjort är förloraren i Detroit-matchen vidare oavsett och matchen bestämmer då endast vilka som vinner divisionen och vilka som blir wild card-lag.

Om det blir lika vinner Packers divisionen och Lions tar rollen som wild card. Men det är 51 år sedan det senast spelades en oavgjord match i säsongens sista omgång, förvisso med Packers inblandade i en match mot 49ers och dessutom året före, 1964, då Packers kryssade mot Rams i den sista matchen. Dessa båda matcher spelades under tiden då ligan bara var 14 omgångar, det har alltså aldrig skett i 16-omgångssystemet.

Att spela för titeln i den sista matchen är ingen ny företeelse för Green Bay, detta är fjärde säsongen i rad det händer och Packers har vunnit två av de tre tidigare. För den som håller på Green Bay och lägger vikt vid historiken är det också bra nyheter att de fyra senaste gångerna de mött Lions i säsongens sista match har de vunnit, 2007, 08, 11 och 2014. De matcherna har alla avgjorts på Lambeau Field, att lagen möts i Detroit i sista matchen har bara skett 1983 och 1994.

Fördel Packers.

Nyheter

To Top