Analyser

Onödigt petiga domare

Disciplinen är ett av de områden som ligger rektor Goodell varmast om hjärtat. Inför årets säsong har han slagit ett slag för några av de s.k personliga straffen. Numera är det ”Two strikes n you’re out”, dvs utvisning från matchen som gäller. En hård regel, som dock tenderar bli löjligt tuff om domarna dömer som de gjort hittills under säsongen.

Det var under Super Bowl-veckan tidigare i år som Roger Goodell lanserade den idé som nu testas under årets säsong. Regeln är tämligen enkel och stipulerar att en spelare visas ut om han drar på sig två personliga straff för osportsligt uppträdande. Brotten de fokuseras på är användadet av ovårdat språk, handegemäng samt gester som motståndaren kan uppleva som jobbiga, s.k. ”taunting”.

Goodells tanke med regeln är självfallet att stärka säkerheten för spelarna, och även främja att spelare är sportsliga och goda företrädare för sin idrott. Sunda tankar som det egentligen inte går att argumentera emot. Det jag dock har lite problem med är hur den appliceras. Framför allt då det kommer till begreppet ”taunting”, dvs om man agerar på ett ”tyket” sätt (uppkäftigt, retligt, på rikssvenska) mot sina motståndare.

”…Taunting appears to be the primary target, and at least for now, officials have what I’ll call TSS: Taunting Sensitivity Syndrome…”Kevin Seifert, ESPN

I helgen kunde vi se två fall av ”taunting” som fick folk att reagera i stugorna. De första fallet berör Chiefs CB Marcus Peters som efter att han brutit ett pass gestikulerade med sitt pekfinger mot den tilltänkte passningsmottagaren. En oerhört vanlig gest som fans exempelvis kunde se på NFL.coms egna hemsida inför helgens matcher. Där användes det dock som lite reklam, som något positivt inför söndagens matcher. Så upplevdes det dock inte av domarna på planen. Peters fick istället direkt se den gula flaggan komma flygande.

Det andra exemplet hämtar vi ifrån Browns möte med Ravens. Efter ett lyckat pass skulle Terrelle Pryor (WR) kasta bollen till domaren. Tyvärr bar det sig inte bättre än att bollen damp ner på en stackars Ravens-kille. En händelse som naturligtvis renderade i en gul flagga. (Med tanke på Pryors bakgrund som medioker QB skulle man kunna haft lite överseende med detta sneda kast.)

Mitt problem är att dessa, egentligen ganska minimala händelser, kan få enorma konsekvenser. Självfallet vill ingen av oss se scener likt de vi såg förra året med Josh Norman och Odell Beckham Jr, men att kasta flaggor för minsta lilla min mellan spelarna gör ingen glad. Någonstans måste de få finnas en liten spänning mellan lagen. Vi kan inte ha 22 stycken Hugh Grant som springer omkring och är artiga mot varandra. Om Goodells regel skall vara kvar, får vi nog tänka om lite kring de incidenter som skall innefattas i regeln. En spelare skall inte behöva riskera att bli utvisad för att att han viftar lite med pekfingret.

Nyheter

To Top