Analyser

NFC East – De går till slutspel 2011/2012

NFC East är en av det tätaste och tuffaste divisionerna i ligan. Vi tippar Eagles som vinnare medan Giants och Cowboys får dela på andraplatsen.

NFL Supporter går igenom de åtta olika divisionerna i NFL. Vi tippar hur de kommer att sluta nästa säsong och vad nycklarna är för att de olika lagen ska vara framgångsrika. Nu har det blivit dags för NFC East – med några av ligans riktiga publikfavoriter.

Läs också:

AFC North – De går till slutspel 2011/2012
AFC South – De går till slutspel 2011/2012
AFC East – De går till slutspel 2011/2012
AFC West – De går till slutspel 2011/2012
NFC North – De går till slutspel 2011/2012

NFC East 2010/2011 (vinst-förlust)

Philadelphia Eagles – 10 – 6
New York Giants – 10 – 6
Dallas Cowboys – 6 – 10
Washington Redskins – 6 – 10

Kort om divisionen

NFC East bildades 1967. Då med Saints som senare byttes ut mot Giants. Lagen i divisionen har vunnit NFC 19 gånger och vunnit Superbowl 11 gånger. Vinsterna har under åren fördelats ganska jämnt mellan lagen. Det är flest titlar av samtliga divisioner i NFL. Många sportanalytiker anser att divisionen är den tuffaste i ligan.

Vinnare av NFC East

2001 – Philadelphia Eagles
2002 – Philadelphia Eagles
2003 – Philadelphia Eagles
2004 – Philadelphia Eagles
2005 – New York Giants
2006 – Philadelphia Eagles
2007 – Dallas Cowboys
2008 – New York Giants
2009 – Dallas Cowboys
2010 – Philadelphia Eagles

Prognos för säsongen 2011/2012

1. Philadelphia Eagles är det självutnämnda ”Dream Team”. En term som fastnade efter att Vince Young, den excentriske quarterbacken som ofta talar om sig själv i tredje person, fick kommentera vad han tyckte om det lag som nyss värvat honom. Eagles har varit det lag som har gjort mest väsen ifrån sig under uppehållet.

Man värvade en av ligans absolut bästa cornerbacks i Nnamdi Asomugha, man fick en annan grym cornerback i Antonio Rodgers-Cromartie när man bytte bort Kevin Kolb. Det följdes av värvningarna av linjespelaren Cullen Jenkins från Packers, pass rushern Jason Babin och flera andra stora namn. Det till ett lag som redan innan var fullt av talang.

Även i tränarstaben har det hänt en del. Man tog oväntat tränaren för den offensiva linjen Juan Castillo och gjorde till defensiv koordinator och anställde Howard Mudd från Colts för att träna offensica linjen, där de verkligen behövde hjälp.

Förra året gjorde Eagles tredje mest poäng och tog näst mest yards i ligan. Sedan dess har man bara fyllt på med mer talang samtidigt som man har lyckats behålla den talang man hade. LeSean ”Shady” McCoy har sett ruskigt bra ut hittills och bör bara bli bättre. Den explosiva Desean Jackson kom till samlingen efter löfte om nytt kontrakt. Vick har skrivit nytt. En svaghet är att man gjorde sig av med Kolb, annars hade han gått gratis nästa säsong, och har en situation där den tufft spelande och äldre Michael Vicks backup är Vince Young. Vilket ändå får ses som ett nedköp än sålänge. Den offensiva linjen måste spela bättre i år. Eagles har uttalat en önskan om att lyckas använda sin tight end Celek och sin slot receiver Avant, mer i passningsspelet. Vilket de bör, för att på så sätt ta lite tryck av pass rushen på Vick.

I försvaret lär vi få se en hel del förändringar. Tack vare att Eagles har så fruktansvärt bra corners så bör de klunna blitza mer i år. Där är det framförallt Trent Cole och nyförvärvet Jason Babin som är giftiga. Eagles dras med rätt små linebackers vilket ibland kan leda till att motståndarna kan springa rätt bra på dem. En stor och rutinerad kille som Cullen Jenkins kanske kan hjälpa till att täta luckorna lite och förenkla för sina medspelare.

I draften plockade man Danny Watkins, offensive guard, i första rundan. Det är meningen att han ska kunna hjälpa till att hålla passningsfickan intakt för Vick. I andra valde man Jaiquawn Jarrett, en tuff safety som säkert kan få lite speltid. I tredje tog Eagles en till defensive back i Curtis Marsh som säkert kommer att roteras in i olika spelpaket. I fjärde rundan valde man den spännande Casey Matthews, en linebacker som har brorsan Clay i Packers och en pappa som har spelat i NFL. Under försäsongen har han fått mycket ansvar i försvaret. I samma runda valde man oväntat nog också kickern Alex Henery. Efter det valde man, i tur och ordning, Dion Lewis RB, Julian Vandervelde OL, Jason Kelce OL, Brian Rolle LB, Greg Lloyd LB och Stanley Havili RB.

Nycklar till framgång: Det är fruktansvärt viktigt att Vick håller sig frisk och därför är det viktigt att Eagles får ordning på den offensiva linjen. I övrigt handlar det offensivt om att många spelare lyckas följa upp succésäsongen från förra året. Då tänker jag på McCoy, Jackson, Maclin och inte minst Vick själv. Försvarsmässigt måste Eagles linebackers komma upp och tackla bra och pass rushen fungera så effektivt som alla tror att den ska.

2. New York Giants kommer att dela andraplatsen med Cowboys. Det är ett lag med många supportrar i Sverige. Ett lag som det, förutom allt liv kring Osi Umeniyora, hans vilja att lämna klubben och de hård ord som följde, har varit ganska tyst om den senaste tiden. Eli Manning skapade också en del rubriker för ett tag sen när han hävdade att han var en quarterback i klass med de absolut bästa, tillsammans med Tom Brady till exempel, vilket han självklart inte är. Även fast han är bra. Laget gjorde enligt mig en grym draft men har sen dess haft en del otur blandat med en del konstiga beslut. Flera viktiga spelare har blivit skadade och andra har man släppt för att satsa ungt.

Jag är en smula orolig för Giants. De har tappat många bra spelare och de litar på att de unga spelarna ska lyckas fylla deras skor. Om de inte når hela vägen kan det bli tufft. Börjar man säsongen dåligt kan det bli svårt att motivera laget.

Förra säsongen kastade quarterback Eli Manning flest interceptions i ligan. Det var inte endast hans fel, många var tappade passar som flög rätt upp i luften till exempel. Manning har varit en stor del av Giants framgång och kommer att behöva fortsätta spela bra även i år om det ska gå vägen. Man har inte tagit in så mycket ny talang i offensiven. Mario Manningham och Hakeem Nicks är kvar men man har tappat sin slot receiver Steve Smith till Eagles. Man har också tappat sin stadiga tight end Kevin Boss. I springspelet hoppas man på att Ahmad Bradshaw ska följa upp förra säsongen med ett grymt 2011/2012.

Giants hade ett bra försvar förra säsongen och egentligen finns det ingen anledning att tro att det inte skulle vara minst lika bra i år. Tyvärr fick man dock nyförvärvet Prince Amukamara skadad på träningslägret. Jason Pierre-Paul har sett riktigt bra ut under försäsongen och tillsammans med Kiwanuka kan Giants sätta grymt med tryck på motståndarna. Justin Tuck brukar vara stabil och safetyn Antrel Rolle var riktigt bra förra säsongen. Annars hänger mycket på att de unga killarna kan sköta sina assignments. Giants secondary ser en aning ostadigt ut. Det är osäkert vad som händer med Umenyiora.

I draften valde Giants Price Amukamara, cornerback, i första rundan. En grym atlet som verkar vara en mycket vettig kille. Han sjönk alldeles för långt för att Giants skulle kunna släppa honom. I andra valde man en defensiv linjespelare i Marvin Austin som är ett monster, man lär försöka rotera in honom i en redan tung linje. I tredje valde man Jerrel Jernigan som man har stora förväntningar på. Kanske kan han ersätta Steve Smith. I fjärde valde man den opolerade James Brewer som enligt experterna kan bli en riktig stjärna i ligan om några år. Efter det valde man, i tur och ordning, Greg Jones LB, Tyler Sash SS, Jacquian Williams LB och Da’Rel Scott RB.

Nycklar till framgång: Eli Manning måste fortsätta att spela på den höga nivå han har gjort och minska antalet turnovers till åtminstone hälften. Ahmad Bradshaw måste fortsätta visa att han kan spela på en hög nivå och utnyttja den duktiga offensiva linjen. De unga spelarna måste hitta sin plats i systemet och eftersom Giants spelar så mycket one-on-one med sina corners gäller det att alla gör sitt jobb.

3. Dallas Cowboys hade en katastrofsäsong förra året. Ägaren Jerry Jones sade då att det var den största besvikelsen han har varit med om under de 22 år han har ägt laget.De började säsongen med sju förluster och bara 1 vinst. Sedan sparkade man tränaren Wade Phillips. Nu har man fått tillbaka sin quarterback Tony Romo som har sett riktigt vass ut under försäsongen och Cowboys hoppas på en rejäl uppryckning. Jag tror att de kommer att gå bättre än förra säsongen men det kan bli svårt att knipa en slutspelsplats.

Förra säsongen fick Cowboys mycket kritik för att spela ett okomplicerat och alldeles för lättläst offensivt spel. Det ska bli spännande att se huruvida de väljer att implementera lite mer kreativitet i spelboken. Dallas passade bollen rätt bra senaste säsongen. De hade 6:e flest passningsyards i ligan. Nu har man fått tillbaka Romo som har satt mer än 70 procent av sina kast under försäsongen och såklart är en bättre spelare än hans backup Jon Kitna. Cowboys har ett offensivt lag, åtminstone i passpelet, som är späckat med talang. Från Romo till hans receivers Miles Austin och Dez Bryant till giganten Jason Witten. I springspelet har man kämpat lite och har fortfarande svårt att hitta den spelare som ska bära laget. I år kommer man att varva mellan Felix Jones och Tashard Choice.

Cowboys har tagit in Rob Ryan, bror till Rex som är huvudtränare i Jets, som defensiv koordinator. Kanske kan han ge försvaret lite ny energi. Förra säsongen hade Cowboys problem i sitt secondary. Man släppte för många stora spel. Scandrick, Jenkins och Newman var och är helt enkelt inte tillräckligt bra. Man har under uppehållet värvat duktiga Abe Elam, safety från Browns, vilket gör att man kan skicka en del spelare som inte borde vara på planen ett steg ned på lagets Depth chart. Sedan får man inte glömma att Cowboys har ligans bästa pass rusher i DeMarcus Ware, 80 sacks i karriären, som är en kraft alla motståndare måste räkna med. Linjen är bra, med agressiva jätten Ratliff, men kommer nog att få handskas med mycket ny information under nya tränaren Ryan.

Dallas har också en jäkligt ostadig ung kicker i David Buehler. En position som kan vara fruktansvärt viktigt i tighta matcher.

I första rundan av draften valde Cowboys Tyron Smith, OT. En spelare som de har höga förväntningar på och som specialiserar sig på att blocka på utsidan. I andra rundan valde man en till lite opolerad spelare med enorm potential i linebackern Bruce Carter. I tredje valde man sedan en running back, DeMarco Murray, till en position där konkurrensen inom laget redan är tuff. I fjärde plockade man ännu en offensiv linjespelare i David Arkin från Missouri State. Sedan valde man Josh Thomas DB, Dwayne Harris WR, Shaun Shapas RB och Bill Nagy C.

Nycklar till framgång: Cowboys har ont om receivers så det gäller att de håller sig friska, eller ur fängelse (Dez Bryant). Man måste få igång sitt halvtaskiga springsspel och täta till i mitten i defensiven. Tony Romo måste hålla sig frisk om det ska finnas en chans till något slutspel.

4. Washington Redskins kommer utan tvekan att hamna sist i divisionen. De har en kris på quarterback-positionen. I dagsläget verkar det som att John Beck kommer att vara deras quarterback när säsongen drar igång. Det finns inte mycket att välja på. Man har åtminstone gjort sig av med tjurskallarna McNabb och Haynesworth, som kostade skjortan utan att spela bra alls, och kan börja bygga för framtiden igen utan att slänga säckar med pengar på oprövade kort. Redskins släppte 12 starters under uppehållet för att banta utgifterna. Men som Andy Benoit på NY Times lite cyniskt uttryckte det.

”But it will take time to reap the benefits of breaking bad spending habits. When you spend years gorging salt, sugar and fats, the mere acts of starting a diet and joining a gym don’t automatically give you a lean, firm figure.” // Andy Benoit

På tränarsidan har Redskins huvudtränaren, och halvt geniförklarade, Mike Shanahan. Han har sedan anställt sin egen son Kyle Shanahan som offensiv koordinator. Konflikten med McNabb visade att det tränarna vill ha är en kille som är tyst och gör som han blir tillsagd. Man efterfrågar inte kreativitet utan diciplin. Kanske kan det bära en medioker quarterback som John Beck. Mike Shanahan har till och med gått ut och satt sitt mycket goda rykte på att Beck kommer att bli en kvalitetsspelare som hör hemma i ligan. Killen har inte spelat en enda match sedan ´07 så vi får helt enkelt se. Det är tunt bland receivers men Santana Moss är kanske undantaget, tillsammans med värvningen Jabar Gaffney. Tight end Chris Cooley lär få mycket bollar. I springsspelet gick man ut och värvade Tim Hightower som ärligt talat har sett fantastisk ut hittills. Med honom, Ryan Torain och en rätt bra offensiv linje kanske Redskins kan åstadkomma en del på marken och avlasta Beck.

I försvaret har man en grym pass rusher i Brian Orakpo och fyller på med en explosiv Ryan Kerrigan från draften. Man har ett bra linebacker-par i Fletcher och McIntosh. Förra säsongen hade Redskins väldig problem i sitt secondary. Nu har man tagit in O.J Atogwe, safety, för att hjälpa urkvicke stjärnan LaRon Landry och DeAngelo Hall. Det är viktigt att undvika skador här för djupet på positionen är dåligt. Man har gjort en del förändringar på linjen som började förra året och förhoppningsvis börjar det klarna.

Redskins hade fruktansvärt mycket val i draften och kunde fylla på med gott om talang. I första rundan valde man stora pass rushern Ryan Kerrigan, defensive end, som dominerade under sin collegekarriär. I andra rundan valde man defensiva linjespelaren Jarvis Jenkins, en till stor kropp med lång räckvidd för att stänga centralt. I tredje rundan fyllde man på med talang bland sina receivers med Leonard Hankerson från Miami. En kille som man hoppas ska kunna bidra mycket i offensiven. I fjärde tog man en running back i Roy Helu, en kille som både kan smälla rakt på och fånga bollar. I femte till sjunde rundan hade Redskins åtta val. Det är svårt att avgöra nu vad det kan komma att betyda men det är en jäkla massa ung talang som man tillför laget. Spelarna man valde var Dejon Gomes DB, Paul Niles WR,, Evan Royster RB, Aldrick Robynson WR, Brandyn Thompson DB, Maurice Hurt OL, Markus White DE och Chris Neild NT.

Nycklar till framgång: Det hänger ju på att Beck, eller Grossman om det blir han, kan prestera på den här nivån. Det kommer att bli tufft för Redskins att nå slutspelet, för att inte säga omöjligt, men de kan göra en bättre säsong än senast. Laget är egentligen inte så dåligt som många andra uppenbara bottenlag i ligan. Försvaret och de nya unga spelarna måste kliva fram och spela bra.

Hur skulle du tippa NFC East?

Nyheter

To Top