Analyser

LeGarrette Blount har hittat hem

Mycket kan sägas om New England Patriots, en sak är att de har en förmåga att ge spelare en andra chans och rätt ofta få utdelning på sin chansning. LeGarrette Blount är en lyckad chansning. Running backen som inte riktigt passat in någonstans har hittat hem i laget som trotts sin storslagenhet har svårt att bli omtyckta av den breda massan. 

Historien om den fysiske running backen är kantad av händelser som fått honom att hamna i facket av spelare det inte riktigt går att lita på, han har ofta klarat av att visa sin kvalité på planen men sedan har temperament eller omdöme ställt till det.

På grund av dåliga betyg kvalade han inte in för collegespel rent akademiskt, det innebar att han inledde sin collegekarriär på East Mississippi Community college (Ni vet Last chance U).  Två framgångsrika år på junior college i Scooba ledde till att Oregon, bland många, erbjöd honom ett stipendium.

LeGarrette Blount hade en framgångsrik inledning på sin karriär hos Oregon med över 1000 yards och 17 touchdowns under första året, men det andra, och sista, blev en trist historia. Efter premiärmatchen säsongen 2009, mot Boise State, stängdes Blount av. Orsaken till avstängningen var att han efter matchen, som förlorades, gav en Boise State-spelare en högerkrok. Det var ett våldsamt slag med knuten näve mot den hjälmlöse Byron Hout som föll till marken, incidenten fick alla att kasta fördömanden över Oregon stjärnan och kräva att Oregon kastade ut honom. Den nye coachen, Chip Kelly, valde att stänga av sin running back och även om Blount kom åter till säsongens sista två matcher så var stor skada sked.

 

När säsongen med Oregon var avslutad inleddes arbetet med att bli draftad. Många ansåg inför säsongen att Power backen kunde gå så högt som i den andra rundan, men slaget och avstängningen gjorde att många reviderade den åsikten. Blount själv ansåg att han var det årets bästa draftbara running back, han trodde inte heller att händelsen skulle påverka NFL-lagen till att inte välja honom. Han gjorde också sitt bästa att överbygga tvivlen med fina insatser i både Senior Bowl och på NFLs-combine vilket fick en del experter att tro han skulle draftas i någon mellanrunda. Men i slutändan kom händelsen ändå att kosta.  Inget lag i NFL ville inte lägga ett draftval på spelaren som ansågs strulig och Blount fick istället förlita sig på den långa vägen som odraftad free agent.

Efter att först ha kommit överens med San Francisco 49ers om att försöka ta en plats så lyckades dåvarande Tennessee Titans tränare Jeff Fischer övertyga honom om att det var hos Titans han hade bäst chans att ta en plats i NFL. Blount visade på nytt prov på bristande förmåga att hantera sitt temperament då han under en träning hamnade i gruff och slog till Eric Bakhtiari. Fischer försvarade sin rookie running back och sa att det inte var det första eller sista slaget han sett under ett träningsläger där alla vill visa upp sig. Även om LeGarrette Blount tog en plats i Titans slutgiltiga 53-manna trupp så fick han ändå snart packa väskorna och flytta till ett nytt ställe. Titans var tvingade att göra plats i truppen, Blount placerades på waivers där Tampa Bay Buccaneers plockade upp honom. Det var en flytt hem till Florida för Blount som växt upp i Perry, drygt 30 mil norr om Tampa.

Hos Buccaneers blev det till en början succé för bulldozern Blount. Under rookiesäsongen sprang han för över 1000 yards på endast 13 matcher och blev den andre odraftade rookien i historien att stå för den bedriften. Men efter en fin förstasäsong började det gå utför och speltiden minskade. Efter den tredje säsongen i laget, 2012, så valde Tampa Bay att trejda bort Blount till New England Patriots. Kostnaden för murbräckan var ett val i sjunderundan och Jeff Demps, en running back som valt att satsa på friidrott istället. I media pratades det om att New England tog en chansning på en strulig spelare, men i ärlighetens namn ska det sägas att Blount skötte sig under sina tre år i Tampa.

FOXBORO, MA – DECEMBER 29 2013: Bill Belichick kramar om LeGarrett Blount efter en seger mot Buffalo Bills. (Photo by Jim Rogash/Getty Images)

Running backen kom snabbt in hos Patriots och gjorde en fin säsong 2013, 772 yards och karriärens hittills högsta snitt när det kommer till yards per försök (5,0). Han blev snabbt en spelare som Bill Belichick fattade tycke för och den legendariske coachen pratade ofta gott om sin running back, både som spelare och som person. Men då det var sista året på kontraktet så var det många lag som visade sitt intresse efter den fina säsongen, Patriots kunde/ville inte matcha och Pittsburgh Steelers vann dragkampen om den då 27-årige Blount. Flyttlasset gick till Pennsylvania, där kom karriären återigen att hamna lite på sniskan.

Redan under träningslägret i augusti utmärkte sig LeGarrette Blount. Tillsammans med den lovande RB-kollegan Le´Veon Bell var Blount på väg till flygplatsen för avresa till en försäsongsmatch när de blev stoppade av polisen, i bilen fans marijuana. LeGarrette Blount fick till slut en matchs avstängning i NFL och 15 månaders prövotid samt tvingat deltagande i ett interventionsprogram. Det pratades om att han var ett dåligt inflytande på den rysligt talangfulle Le´Veon Bell, dessutom hamnade Blount i bråk med en medspelare under en träning och fick slitas bort av självaste Mike Tomlin. Att Perry-sonen Blount kom snett in i sin Steelers-karriär är ett understatement.

Mycket riktigt blev Blounts tid i Pittsburgh varken långvarig eller framgångsrik. 266 sprungna yards och två touchdowns hann Blount med på de elva matcher han var i Pittsburgh. Efter den elfte matchen, ett bortamöte med Titans där LeGarrette Blount lämnade planen för omklädningsrummet innan matchen var slut och utan att ha fått sprungit med bollen en enda gång, valde Steelers att släppa honom. Det var den 17 november, den 20 november skrev han på för New England Patriots på nytt efter att inget lag plockat upp honom från waivern. Konspirationsteoretikerna pratar än idag om att det förmodligen var Bill Belichick som uppmanade LeGarrette Blount att bråka sig bort från bänken i Pittsburgh så att Patriots skulle kunna plocka in honom. Hur det är med det låter jag vara osagt.

En säsong som såg ut att vara slutet för LeGarrette Blount avslutades istället  med att running backen fick komma ”hem” till Patriots och vara med och slå Seattle Seahawks i Super Bowl. Med tre rushing touchdowns under slutspelet, att addera till de fyra han sprang för Patriots under föregående års slutspel, så blev han den med flest slutspels-rushing touchdowns i organisationens historia.

Sedan dess har den numer 30-år gamle Blount hållit sig kvar i New England och fortsatt att imponera i en miljö han själv älskar. Han har vid flertalet gånger pratat om broderskapskänslan och kärleken i Patriots och att han verkligen har hittat hem. Under säsongen som gått sprang den tuffe running backen in hela 18 rushing touchdowns vilket var den högsta noteringen i NFL på 10 år och endast 14 spelare har presterat bättre någonsin. Han har gått från en rätt talangfull bråkstake till en extremt framgångsrik kugge i Patriots offensiva pussel, dessutom har han gått och blivit en omtyckt lagkamrat som är älskad av fansen och sina coacher. Bill Belichick pratade tidigare under hösten om hur unik han tycker LeGarrette är som spelare.

”I don’t know that there are a lot of guys that I would compare him to right off the bat. He’s got a good combination of moves compiled. Not all one thing. He’s got an effective stiff arm, he can be elusive, he can be powerful, he’s got good run vision. It’s hard to find another guy like that.” – Bill Belichick

På söndag har LeGarrette Blount chansen att vinna sin andra Super Bowl ring. För motståndet står ett Atlanta Falcons som har ett försvar som är mer snabbt än tungt, det gör den fysiske LeGarrette Blount till en nyckelspelare som mycket väl kan vara den som vinner matchen åt Patriots. Det var det inte många som trodde för snart 10 år sedan då han slog Byron Hout på truten.

Nyheter

To Top