Analyser

Krönika: Hade du gjort en Alex Smith?

Foto: Sean M. Haffey/Getty Images

Vad skulle du göra om en ung och ambitiös kollega började på ditt jobb med det enda målet att ersätta dig? Skulle du vika dig? Eller du skulle du höja dig?

Det scenariot är precis vad som utspelat sig i Kansas City Chiefs. Klubben draftade QB Patrick Mahomes (nr 10 overall) som ersättare till Alex Smith tidigare i år och inget konstigt i det egentligen. Tidens tand är skoningslös, även de mest trofasta och stabila medarbetarna måste bytas ut någon gång, och varför inte då ta in en som har framtiden för sig och med en helt annan magilåda med helt nya tricks.

Det var inte så länge sedan rösterna om att Mahomes var det perfekta alternativet till att starta redan nu var som allra starkast, att detta var vad head coach Andy Reid längtat efter för att verkligen kunna utveckla den offensiva spelboken och tvätta bort stämpeln av Chiefs som ett tråkigt lag som aldrig kastade bollen längre än tio yards åt gången – om en så långt.

Tji fick de.

Istället spelar Alex Smith sin bästa fotboll i karriären. Han tog kampen och insåg att han, tillsammans med coacherna, måste utvecklas och hålla ynglingen på halster. Och som han har gjort, match efter match. Visst hjälper tillskotten av klasspelare runt honom till men Smith har uppenbarligen en urstark karaktär och tro på sig själv, även när han kritiseras utifrån och ersättaren liknar en haj som vädrar blod i vattnet.

Smith höjde sig och det är ett tydligt tecken på ett fullblodsproffs. Han ska hyllas för detta och igenkännas som en ytterst skicklig idrottsman med ett psyke som långt från alla QB:s är utrustade med.

Alex Smith. Foto: Donald Miralle/Getty Images.

Mönstret känns igen från Smiths tid i San Francisco 2012 då det var Colin Kaepernick som jagade honom. Även då gjorde han sig omöjlig att ersätta och spelade sin dittills bästa fotboll.  Åtminstone till en början. Sedan satte en hjärnskakning halt för jobbet som nummer 1 då Kaepernick förblev starter även efter att Smith var kry igen. Smith kom till Chiefs året efter.

Det är inte osannolikt att historien upprepar sig och att Smith spelar någon annanstans 2018, men så länge han är frisk släpper han inte fram Mahomes och Chiefs fans får passa på att njuta nu.

Ihärdigheten, beslutsamheten och envisheten har han haft sedan uppväxten och den kom till god nytta under flera turbulenta år i 49ers med dåliga resultat och ständiga coachbyten. Så här sa Alex Smith far i en intervju med LA Times nyligen.

”“When he was young, it just came out as extremely hard-headed and stubborn. As we were raising him, we hoped that some day that would show up as an attribute. Being resilient.”

“We clearly said that he’s a kid you can’t take out in public. He was so obstinate and ornery. We’d tell him, You just go stand over there in the corner until we figure out what we’re going to do. He lived his life in the corner.”

Så hur hade du gjort? Vikt dig för pressen eller gjort en Alex Smith?

Nyheter

To Top