Analyser

Divisional: Packers hos Cowboys

Kommer Dez att fånga den när Dallas och Green Bay möts? Vågar man tro på en offensiv explosion eller kommer något av lagens försvar ta klivet och avgöra? Ska vi göra den snabbaste analysen möjligt så måste det vara att vi har två lag vars offensiv har tagit dem dit de nu är.

Packers såg ut som allt annat än ett offensivt styrkehus i en och halv kvart senast mot Giants. New Yorks försvar hittade hålen i Packers duktiga linje, man hade bra markering back i planen och gav inte Packers mycket att jobba med. Men vipps så tog sig den offensiva linjen sig i kragen och gav Aaron Rodgers tid i överflöd att jobba med. På bara ett par minuter hade Green Bay vänt ett 0-6 underläge till en 14-6 ledning att ta med sig in i paus och sen rullade det bara på, precis som det har gjort för laget under andra halvan av säsongen.

Nu reser man ner till Texas och möter visserligen inte ett lika starkt försvar som sist, men man möter ett offensiv som inte har haft några som helst problem att ta sig in i motståndarlagens end zone. Packers försvar satsade stort på att kontrollera WR Beckham Jr. och gjorde det långa stunder bra. Men de kan inte räkna med lika många tappade passningar, ett trögt springspel, en linje med hål i och ett knackigt special team när man ställs mot ett utvilat Dallas Cowboys.

Cowboys har i stort sett ett skadefritt offensiv med fler lager än en ordentlig lök. Man har ligans bästa offensiva linje som är kuggen i Dallas offensiva maskin. Bakom den springer en rookie RB, Zeke Elliott, med allt självförtroende i världen. Bakom den står en annan rookie, QB Dak Prescott, som verkar helt oberörd när pressen på honom ökar och verkar ta sig an varje ny situation han ställs emot utan några som helst problem. Dak har framförallt tre måltavlor, den lille slot-receivern Cole Beasley som alltid verkar hitta en öppen yta, TE-veteranen Jason Witten som väl knappast springer ifrån någon längre men är lika pålitlig som alltid. Sen har man den där nummer 88, Dez Bryant, som man aldrig riktigt vet var man har. Dez blir helt enkelt någon form av joker i denna match och har han en bra dag, så blir det väldigt mycket att hålla reda på för ett Packers-försvar som te alls har övertygat på sista tiden. Nämnde jag att Dak även kan ta och springa med bollen själv när det behövs?

Är då Cowboys solklar favorit i den här matchen? Absolut inte är mitt svar.  Packers offensiv hade innan matchen mot Giants ordentligt med självförtroende och var hetare än något annat anfall och på sättet man avslutade matchen lär inte det har minskat, tvärtom. Även Green Bay har en riktigt bra offensiv linje att luta sig emot. Visst är det lätt att gå igång ordentligt på hur bra Aaron Rodgers är men det är direkt fel att inte se och lyfta fram hur mycket hjälp han får av sin linje som är en enhet stöpt att försvara en passande QB. För det är i luften man enklast sårar Dallas försvar. Försvaret har spelat högt över de låga förväntningarna som var satta på dem innan säsongen och med LB Sean Lee i spetsen har man verkligen anammat ”bend dont break” filosofin som i korthet går ut på att försvaret låter motståndarna ta så många yards de vill så länger de tillslut kan stoppa dem från att få in bollen i end zone.  Det har funkat som bäst när man mött springstarka lag och som sämst när man mött passkickliga anfall. Lagets två förluster, innan man satte sig själva i sparläge, kom mot just Giants där man sårades i luften. Den defensiva linjen har stora problem att stressa QB:en mot betydligt mer mänskliga linjer än Packers så vi kan med säkerhet räkna med att Rodgers kommer ha gott om tid i fickan att hitta ut med bollar till sina mottagare.

Är det då bästa offensiv som vinner matchen? Ja, mycket talar för det. Eller ska man vända på det och säga att det försvar som har den bästa dagen vinner? Precis som i så många matcher som kommer saker som special team vara viktigt. Kan man få det andra laget att starta långt bak så ökar ju naturligtvis chanserna att skapa turnovers och stressa fram misstag.

I grundserien vann Cowboys, i Green Bay, med 30-16, då höjdes röster om att bänka Aaron Rodgers. Förra gången man möttes i slutspel, 2014, vann Packers med 26-21 efter en boll som Dez inte fångade, eller gjorde han det? Matchen i Texas sparkas igång klockan 22:40 nu på söndag.

 

Nyheter

To Top