Analyser

Jakten på flest sacks fortsätterp

Efter en omtumlande vecka med bytesaffärer och tragiska skador har en intressant rekordjakt gått tämligen obemärkt förbi. Dallas Cowboys Demarcus Lawrences står på 10.5 sacks efter sju spelade matcher. En siffra som innebär att han just nu ligger före rekordet i genrén.

För NFLs offensiva spelare handlar mycket av statistiken om gjorda poäng och tillryggalagda yards av olika de slag. Härom veckan tog vi oss exempelvis en titt på Kareems Hunts jakt på Eric Dickerson rookierekord från 1983. För defensiva spelare handlar det av naturliga skäl inte om poäng eller yards. Där är det mer destruktiva tilltag som premieras. Framför allt det här med att samla sacks. Cowboys DeMarcus Lawrence leder just ligan på 10,5 sacks vilket ger honom ett snitt av 1,5 sack per match. Bibehåller han samma tempo genom säsongens alla 16 matcher kommer han stanna på 24 sacks. En siffra som i så fall skulle innebära att Lawrence slagit ett av de mest prestigefyllda rekorden i sporten.

Rekordet sattes 2001 av Michael Strahan (Giants) som noterades för 22,5 sacks. Vissa elaka tungor brukar vilja framhäva att den sista sacken kom tämligen lättvinnligt då offret (Brett Favre), mer eller mindre, lade sig ner frivilligt. Alla sacks är dock inte brutala avrättningar, utan vissa är lite ”mesigare”, vilket gör att jag inte själv missunnar Strahan rekordet det minsta.

Även om rekordet är ett av de mest prestigefyllda verkar det inte ouppnåeligt. Justin Houston stannade på 22 sacks 2014, och JJ Watt har varit nära två gångar om. Båda gångerna (2012, 2014) stannade han på 20,5 sacks.

Noterbart i övrigt är dock att Lawrence inte direkt är ensam i denna rekordjakt. Bakom sig har han Jaguars Calais Campbell (7 matcher) 1 och Vikings Everson Griffin (8 matcher). Båda på 10 sacks. Man skulle kunna tro att denna jämna strid skulle leda till en ödmjukt förhållningssätt till siffrorna av Lawrence, men inte då. Lawrence publicerade denna bild på sitt Instagramkonto härom dagen för att göra det extra tydligt vem som trots allt har en halv sack mer.

Dallas tar emot Chiefs idag med matchstart 22.25. Bortsett från ett W i segerkolumnen är uppdraget för Lawrence solklart. 1,5 sack per match. Annars blir det inget rekord.

  1. I kvällens möte med Bengals ökade Campbell på sina sacks med ytterligare en.

Nyheter

To Top