Analyser

Fotbollsskolan: Frihetsgudinnan

Spelet är lika vågat som namnet är genialiskt. Vi ser den så kallade Frihetsgudinnan med jämna mellanrum, både i college och NFL. Låt oss bryta ned spelet.

Det är någonting särskilt med trickspel i amerikansk fotboll. Om de fungerar ser det så självklart och smart ut, men när de misslyckas är det magplask. Både spelare och tränare riskerar att se ut som genier eller får. Nu ska vi kolla på ett av de allra mest mytomspunna trickspelen inom fotbollen.

Spelet kallas “the Statue of Liberty” och den svenska översättningen blir kort och gott “Frihetsgudinnan”. Namnet är lika bra som spelet är när det fungerar, lånat från den magnifika skulpturen på Liberty Island sydväst om Manhattan i New York.

Tanken är att laget fejkar ett passningsspel och quarterbacken låtsas kasta bollen till en receiver på ena sidan av planen. I själva verket håller han kvar bollen i sin andra hand och sträcker ut den bakom ryggen till en medspelare, ofta en running back, som kommer i en båge i andra riktningen. Efter kaströrelsen står quarterbacken stolt och upprätt som frihetsgudinnan utanför New Yorks hamn.

Det finns så klart variationer. Vissa lag har låtit quarterbacken hålla i bollen under det fejkade kastet för att sedan bara släppa ned kastarmen och bollen till lagets running back. Andra lag har låtit quarterbacken behålla bollen själv och springa med den.

När det här spelet fungerar är det magnifikt och vi kommer säkert få se det några gånger den här säsongen. Tennessee Titans använde det till exempel med Marcus Mariota under försäsongen.Frihetsgudinnan from NFL Supporter on Vimeo.Nyheter

To Top