Analyser

Fotbollsskolan: Flea flicker

Vad känns bättre än att chocka motståndarna med en lång passning? En lyckad flea flicker är den typ av spel som får oss att hoppa upp ur soffan på söndagkvällen.

Förklädnad är själva kärnan av offensiv fotboll. Det bästa receptet för att lyckas med en lång svepande passning är att försvaret så länge som möjligt tror att du tänker springa med bollen. Vid ett springspel smyger linebackers och safetys närmare linjen och ytorna öppnar sig bakom dem.

Flea flicker-spelet sägs ha uppunnits av Robert Zuppke, som var tränare på University of Illinois i början av 1900-talet. Zuppke var en karaktär som blev känd för sina många citat, fyndigt nog kallade “Zuppkeisms”. Han ska bland annat ha sagt att “de bästa idrottsmännen är de som kan bära med sig ett spänstigt sinne till planen”. Namnet flea flicker ska han fått ifrån den kvicka rörelse en hund gör när den försöker slänga av en irriterande loppa.

En flea flicker går kort ut på att quarterbacken lämnar över bollen till sin running back som springer några meter fram, då han plötsligt vänder sig om och kastar tillbaka den till sin quarterback. Samtidigt har åtminstone en av lagets passmottagare stuckit iväg djupt. Anfallet har oftast inte så många alternativ på spelet då målet är att signalera springspel hela vägen. Om försvaret går på finten och lämnar sitt ansvar i passförsvar bör den offensiva spelaren bli relativt ensam långt ned i planen för ett enkelt kast.

Brady till Moss. Ett perfekt spel på det hala underlaget.

Spelet dyker upp lite här och var i historien. Redskins misslyckade flea flicker mot Giants lämnade quarterbacken Joe Theismann oskyddad. Tacklingen från Lawrence Taylor innebar ett brutet ben och slutet på Theismanns karriär. Arizona Cardinals lyckades med två långa flea flickers från Kurt Warner till Larry Fitzgerald i slutspelet 2009 det år de gick till Super Bowl.

En flea flicker kräver en hel del skådespel från det anfallande laget. Den offensiva linjen måste blockera så att försvaret läser springspel, quarterbacken bör se sådär lagom nonchalant och ointresserad ut och receivern på utsidan måste låtsas gå upp för att blockera en försvarare innan han sticker iväg. Samtidigt gäller de för lagets running back att han håller bollen tilräckligt länge utan att hamna i klorna på försvaret.

Sist men inte minst är tajmingen från tränarna viktig, det gäller att plocka fram spelet då motståndarna minst anar det!


Nyheter

To Top