Analyser

Första draften med gänget: John Lynch, 49ers

Att en f.d. spelare fortsätter jobba inom NFL är inget unikt. Det som dock gör John Lynch speciell är det faktum att han fick ett toppjobb utan någon direkt erfarenhet. Är verkligen Lynch rätt man för 49ers, eller är han bara ett kuttersmycke för en organisation i behov av polering? Till helgen gör han sin första draft som GM för en av ligans mest framgångsrika klubbar.

I februari 2013 spelade San Fransisco 49ers Super Bowl mot Baltimore Ravens. En händelse som på sätt och vis skulle kunna ha varit starten av en ny era för den klassiska klubben. Så blev dock inte fallet, utan istället rasade allt samman som ett korthus. Idag, dryga fyra år senare, är det bara 5 ledare och 5 spelare kvar i klubben.

Ljusglimten i 49ers mörker är dock lagets nya ledarstab med Kyle Shanahan och John Lynch. Lika logiskt som valet av Shanahan kändes, lika ologisk var utnämnandet av John Lynch. Lynch CV innehåller visserligen ordet NFL, men då i form av spelare (safety) med bl.a. Tampa Bay Buccaneers (Mästare 2002). Som adminstratör/organisatör är han helt oprövad.

Med tanke på det bristfälliga CV:t skulle det vara relativt enkelt att sänka karln, och döma ut hans chanser att få 49ers på benen igen. Men Lynch har något som mycket väl kan vara guld värt. Han är karismatisk, vältalig och ödmjuk inför uppgiften. Ord som man inte kunnat applicera på särdeles många i 49ers ledning de senaste åren. Tids nog måste allt visserligen backas upp med handling, men den första tiden på jobbet känns onekligen lovande för Lynch.

Jämfört med Ballard i Colts, som vi skrev om härom dagen, var Lynch mycket aktiv under Free-agency. Redan första dagen plockade dem in hela nio spelare! Bland nytillskotten under FA hittar vi namn som Brian Hoyer (QB), Pierre Garcon (WR), Marquise Goodwin (WR), Robbie Gould (K) och Malcolm Smith (LB).

Även på det disciplinära området har Lynch visat handlingskraft. När Tramaine Brock (CB) arresterades för våld i hemmet, agerade Lynch snabbt och bröt kontraktet med lagets 28-årige cornerback. Ett agerande som många GM i ligan borde ta lärdom av. Lynch har uppenbarligen inte tänkt att vara lika slapphänt som sin föregångare Balke var. Denne hade 14 arresteringar under sin period vid rodret.

Inför draften, där laget sitter med totalt 10 val, är det dock många luckor att fylla. Med tanke på fjolårets mediokra resultat väljer laget som nummer tvåa (efter Browns) vilket självfallet renderar i en hel del spekulation om hur dem skall agera. Lynch har inte direkt givit oss fans något direkt att gå på här utan förklarat att laget ”självfallet lyssnar, utifall någon ringer och vill byta”, men om inget intressant dyker upp kommer de välja en spelare som kan bli en ledstjärna för laget i många år framöver. Flosklerna ”står som spön i backen” så här års.

Lagets ”elefanten i rummet” är dock självfallet frågan om vem som skall vara lagets QB i höst. Brian Hoyer och Matt Barkley känns inte som den hetaste kombon direkt. Kanske plockas det någon rookie i draften? Eller får vi kanske se någon lösning med Kirk Cousins från Redskins längre fram? Kanske nästa år? Oavsett kommer spekulationerna vara i full gång ända fram till draften är över.

Sammanfattningsvis tycker jag att John Lynch och Kyle Shanahan (ny HC, tidigare OC Falcons), bildar en av ligans kanske intressantaste kombos vad gäller HC/GM. Med dem vid rodret känns det som 49ers ändå har hittat rätt, och återigen jobbar efter en klar filosofi vilket känns kul. 49ers är trots ett av ligans mest klassiska lag och hör hemma lite högre upp i ”resultatlistorna” än vad de senaste åren påvisat.

Draften startar kl 02.00, natten mot fredag. Först ut är Celveland Browns, och därefter (Fram emot halv tre) får vi se vem som firman Lynch/Shanahan väljer som sitt första val i draften.

Nyheter

To Top