Analyser

Första draften med gänget: Chris Ballard, Colts

Draften är här! Under ett par dagar kommer vi översköljas med nya spelare som vi skall lära känna. Noterbart är dock att draften även blir första mötet med många nya ledare som är nya på jobbet. I dag tar vi oss en titt på Chris Ballard, som gör sin första draft som GM för Colts.

Efter en ganska miserabel period sparkade Colts tilslut Ryan Grigson (GM 2012-2017) och anställde istället en spännande man vid namn Chris Ballard (47 år). Ballard är dock ingen nykomling i ligan utan har jobbat med administrativa frågor i NFL de senaste 16 åren.

Den första tiden på jobbet har varit tämligen lågmäld från Ballards sida. Det är självfallet inget fel i det, men det är en påtaglig skillnad mellan de två ”stora” lagen i AFC South och ”uppstickarna” Titans och Jaguars. De två sistnämnda satsar på att kontraktera namn och sno åt sig allt rampljus. Ballard och hans Colts jobbar istället på i det fördolda.

Om vi skall ge oss på en kort analys av Ballards första tid på jobbet är det uppenbart att Ballard inte har några större tankar om den trupp han ärvde. Endast tre av tio av de free-agents laget hade gavs nytt kontrakt. Ett beslut som Ballard motiverade med att han eftersöker en viss grad av arbetsmoral och attityd bland dem som skall vara kvar i klubben. Det gäller helt enkelt att förtjäna sina pengar i Colts numera.

Faktum kvarstår dock att laget har en del luckor och att Free Agency inte direkt täppte till några hål. De spelare som fick lämna under FA må ha varit gamla och överbetalda, men de skall dock ersättas på något sätt. Troligtvis genom den kommande draften. Även om det är första gången Ballard åker till en draft med titeln GM på visitkortet, har han trots allt varit där förut. Även om han inte bar det yttersta ansvaret hos sin f.d. arbetsgivare Chiefs, var han dock en personalman även där med synbart gott resultat.

Colts har sju val under draftens fem första omgångar. Trots detta har dem redan, klart och tydligt, signalerat att de är villiga att byta med andra lag för att få fler val. En tankesätt som säkerligen kan var bra eftersom Colts behöver bredd. Personligen tycker jag att det skall bli intressant att se i vilken ordning Ballard och Colts prioriterar behoven. Ballard har givit indikationer att Colts kommer prioritera de två linjerna. En tanke som säkerligen vara god. Andrew Luck var i backen 41 gånger under fjolåret, och försvaret var endast rankat som 22:a (i yards räknat). Andra stora behov, såsom runningbacks bör kunna adresserats relativt lätt i årets draft, då årskullen rymmer en hel del intressanta spelare.

Även om vi inte skall gå händelserna i förväg, kan jag inte undgå att gilla det jag sett hittills. Framför allt gillar jag Ballards skoningslöshet. Om du så var lagets bäst betalde spelare förra året är tämligen sekundärt. Det här och nu det gäller, och levererar du inte finns det alltid en handfull andra som är redo att ta vid. När nu draften är runt hörnet får vi dessutom se hur han hanterar det momentet. Har han rätt fingertoppskänsla för att lyfta laget till den yttersta toppnivån igen? Med Andrew Luck som ersättare till Manning gavs laget en chans till en ny storhetstid som många lag sällan får. Det börjar således bli dags att ta vara på den chansen. Frågan huruvida just Chris Ballard är rätt man för den uppgiften lär tiden få utvisa. Draften, som börjar på torsdag natt, är dock onekligen ett bra första test för honom.

– Fakta Chris Ballard* –

Ålder: 47 år

Tidigare NFL-jobb: Bears och Chiefs

Favoritlag: Steelers.

Favoritspelare: Terry Bradshaw.

Älskar: (Förutom fru och 5 barn) Kathleen Turner, Hank Williams samt tv-serien ”Skål”.

Kuriosa: Gillar att vara ute ”i det fria”, vilket har satt sitt avtryck i namngivningen på två av hans barn. Rainn och Sunnie.

* = Många av uppgifter är tagna från olika tillfällen i hans karriär. Idag skulle han exempelvis inte framhäva Steelers full så tydligt. Även Aktriser och TV-serier kan vara ett tecken på en svunnen tid.

Nyheter

To Top