Analyser

En sida ur Raiders spelbok

Alla tränare har tendenser och favoritspel. Raiders offensiva koordinator Bill Musgrave likaså. Vi ska titta på ett spel som Raiders ofta kör och som är talande för Musgraves spelbok .

Spelet vi ska titta på är en s.k. screen-passning, ur en formation som Raiders gärna ställer upp i. Screen-spel har alltid varit vanligt i Bill Musgraves anfall. Det är ett relativt säkert spel, kan vara väldigt effektivt och saktar ner motståndarens pass rush. Det screen-spel vi sak titta på utgår från en formation som du ser Raiders ställa upp i varje match. De kör en mängd olika spel och koncept utifrån den, men vi ska som sagt fokusera på just screen-spelet.

Ett screen-spel handlar kortfattat om att få bollen i händerna på en mottagare med mycket utrymme och många blockerande spelare framför sig. Passningen går nästan vågrätt med planen till antingen en receiver eller en running back. Offensiva linjespelare ska snabbt ta sig ut framför mottagaren för att blockera eventuella försvarare.

Vi kommer att se ett screen-spel till en wide receiver. Raiders gillar det här spelet eftersom det ger dem möjlighet att få bollen i händerna på Amari Cooper. De vill ge honom bollen med mycket utrymme att plocka upp yards.

WR screen till Amari Cooper för fem yards.

WR screen till Amari Cooper för fem yards.

Raiders ställer upp med tre receivers långt ut till vänster nära varandra i en s.k. bunch-formation. De har en tight end och en running back på höger sida om QB Derek Carr, vilket gör att Falcons flyttar över sina linebackers dit. Carr läser försvaret och ser att Falcons bara har två försvarare ute vid Raiders tre receivers, eftersom Falcons safety Brian Poole har lämnat sin markering och smugit sig upp till linjen.

När spelet sätts igång så kastar Carr bollen direkt ut till Cooper. Passningen är inte speciellt bra, Carr tvingas kasta den bakom Cooper eftersom Brian Poole läser spelet och försöker skära av passningen. Framför Cooper tar sig Michael Crabtree och Seth Roberts sig an varsin försvarare och plockar bort dem. Cooper hinner bara plocka upp fem yards innan resten av Falcons försvarare svärmar till platsen och tacklar honom.

Det här spelet är typiskt Bill Musgrave, som är barnsligt förtjust i screen-spel. Även uppställningen är något vanligt förekommande i Raiders matcher. Utifrån den kör de många olika koncept genom exempelvis olika springspel eller djupa passningar. Kolla ordentligt nästa match Raiders spelar så lär du se både ett gäng screen-spel och den formation som vi tittade på här.

Nyheter

To Top