Analyser

Det blir som vanligt i AFC East

Det känns som att AFC East har ägts av New England Patriots i en evighet. Det är inte mycket som tyder på att det kommer ändra sig i år heller.

AFC East har präglats av en kapprustning de senaste åren1. Patriots är en överlägsen makt och övriga lag försöker med stora ansträngningar att stärka sina trupper och organisationer för att kunna gå i krig med giganterna från Boston. Kanske kan de övriga lagen göra livet lite surare för Patriots i år men många förväntar sig nog att divisionen blir lite öppnare först när Tom Brady väljer att pensionera sig.

Lagen i AFC East möter NFC West och AFC North i år, förmodligen de två starkaste divisionerna i hela NFL. Det kommer kräva heroiska insatser om något annat lag än Patriots ska gå vidare till slutspelet från den här divisionen i år.

Vi har kollat lite på läget i lagen inför den kommande säsongen och gissar hur de kommer placera sig.

Buffalo Bills (4)

Tyrod Taylor går in på sitt kontraktsår, kan han ta ytterligare ett steg efter en lovande säsong som starter? (Foto av Tom Szczerbowski/Getty Images)

Coach Rex Ryan går in på sitt andra år som huvudansvarig för Bills, och i år har han tagit med sig brorsan Rob som defensiv rådgivare samt anställt den legendariske safetyn Ed Reed som coach för de defensiva backarna. Fjolårets stora besvikelse var försvarsspelet och Bills ändrar sin defensiva taktik en aning i år. Man har förstärkt defensiven genom draften men har redan haft otur med skador på sina två första val i draften, Shaq Lawson och Reggie Ragland. Kyle Williams som skadade sig tidigt förra säsongen kan dock ses som ett nyförvärv jämfört med i fjol och kommer säkerligen bli en viktig kugge i försvarsspelet.

Offensivt ser det betydligt mer intressant ut. Tyrod Taylor slipper konkurrera med andra quarterbacks den här försäsongen och han kan i lugn och ro ta hand om sitt anfall som ser riktigt fräscht ut bortsett från Karlos Williams som återkom till träningslägret kraftigt överviktig, något som skylldes på den gravida hustrun. Med nyförvärvet Reggie Bush har Bills riktigt bra djup bland sina running backs och det är viktigt om man ska kunna försvara titeln som det lag som sprang för flest yards förra säsongen.

 

 

Miami Dolphins (3)

Kan Adam Gase injicera nytt självförtroende i Miami. (Foto av Mike Ehrmann/Getty Images)

Dolphins går in i denna säsongen med en ny GM, Chris Grier, och en ny talangfull offensiv coach, Adam Gase. Dolphins har en intressant trupp så det var naturligt att man gick vidare från de senaste säsongerna okarismatiske och ifrågasatte coach Joe Philbin. Mycket har hänt i truppen inför säsongen och det har varit lite svårt att hänga med i resonemangen ibland. Den talangfulle Olivier Vernon har ersatts med en åldrande Mario Williams på den defensiva linjen. I en spektakulär trade inför draften fick Dolphins Kiko Alonso (LB) och Byron Maxwell (CB) av Eagles. Även den unge Lamar Miller (RB) har försvunnit till Texans och ersattes senare av Arian Foster (RB) som Texans tidigare i år valde att säga upp.

Många tycker att Dolphins gjorde en bra draft, där man bland annat gjorde årets stöld när man kunde välja Laremy Tunsil med sitt trettonde val. Tunsil ansas vara en av de mest talangfulla offensiva linjemännen på många år och han hade säkert gått betydligt tidigare i draften om han inte hade haft oturen att bli föremål för någon slags hatkampanj på sociala medier ögonblicken innan draften började.

Adam Gase största utmaning är att göra lagets talangfulle quarterback Ryan Tannehill till en naturlig ledare och matchvinnare. Tannehill var i hetluften under förra året då rykten började spridas om hans bedrövliga beteende mot lagkamrater, särskilt de som var lite längre ner i hierarkin.

Kan Gase få fart på Tannehill och se en defensiv förbättring så kan Dolphins mycket väl lägga beslag på andraplatsen i divisionen.

 

 

New England Patriots (1)

Jimmy Garoppolo #10 kommer att starta för Patriots de fyra första matcherna. (Foto av Grant Halverson/Getty Images)

I Patriots är det som vanligt till synes få förändringar. När det gäller spelarförluster är det framförallt i defensiven som man märker av det. Jerod Mayo valde att pensionera sig, endast 30 år gammal. Chandler Jones (DE) har varit lagets mest talangfulla försvarare men han flyttade till Arizona Cardinals i en oväntad trade tidigare i år, en trade som bland annat gjorde att Patriots kunde förstärka sin offensiva linje med Jonathan Cooper. Den offensiva linjen var ett stort problem för Patriots förra året, mycket på grund av skador.

Som vanligt har dock Patriots kunnat drafta bra och laget har en ledarstab som säkerligen kommer att kunna få det bästa ur sina nytillskott. Det mest intressanta nytillskottet är den frispråkige Martellus Bennett (TE) som har allt som kräva för att skapa en duo med Rob Gronkowski. Dom båda kommer urskilja sig rejält i en grupp passningsmottagare som i övrigt kan beskrivas som små och kvicka. Julian Edelman exemplifierar Patriots receivers på ett bra sätt, med sin kvickhet kommer han skapa oreda i motståndarförsvaren även i år. Dion Lewis (RB) slog igenom med dunder och brak förra säsongen med skadade sig tyvärr, har han skött rehabiliteringen bra så kommer han vara en riktigt intressant spelare eftersom han skapar stora problem försvaren med sin förmåga att både springa och ta emot passningar. Den duktige men på senare år skadebenägne Chris Long är det mest namnkunniga tillskottet i försvaret.

Patriots stora utmaning det här året är Tom Bradys avstängning. Under årets fyra första matcher kommer Jimmy Garoppolo att styra Patriots anfall. Garoppolo har stort förtroende inom organisationen och kommer få bekänna färg rejält redan i säsongens första match mot Arizona Cardinals. Chansen är dock stor att vi kommer att få se ett Patriots som blir stadigt bättre under säsongen och de kommer säkerligen att vara med långt in i slutspelet även i år.

 

 

New York Jets (2)

Ryan Fitzpatrick vid debacklet mot Bills den 3:e januari. (Foto av Al Bello/Getty Images)

Jets fjolårssäsong (10-6) överträffade alla förväntningar men slutade ändå med en stor besvikelse. Med allt i egna händer inför den avgörande matchen borta mot ett skadedrabbat Buffalo Bills avslutade Ryan Fitzpatrick (QB) en magnifik säsong på sämsta tänkbara sätt. Kanske var den avslutande matchen anledningen till att Jets dragit ut på förhandlingar om nytt kontrakt, eftersom förhandlingarna avslutades endast en vecka innan träningslägret började.

Lagets coach Todd Bowles går in på sitt andra år och kommer säkerligen ha ännu bättre koll på grejerna i år. Anfallspelet var i stort sett ett självspelande piano under Chan Gailey förra året och kommer mottagarna Brandon Marshall och Eric Decker tillbaka i samma form som förra säsongen kan dom säkerligen bilda en fruktad trio med veteranen Matt Forte som med stor sannolikhet kommer trivas i Gaileys anfallsspel.

Laget har dessutom förlängt sitt kontrakt med Muhammad Wilkerson (DE) precis innan träningslägret drog igång. Wilkerson är lagets bästa spelare och en nyckelspelare för framtiden. Många trodde att Jets riskerade att bli av med Wilkerson och det nya kontraktet var till stor glädje för lagets fans.

I draften förstärktes det redan talangfulla försvaret och kan vi få se ett disciplinerat försvar kombinerat med fjolårets fina offensiv kan Jets möjligen upprepa fjolårets resultat.

 

Kanske nästa år?
Lagen i AFC East kommer att få en tuff säsong, lagen bakom Patriots känns jämnstarka och de kommer troligen att vinna flera matcher mot varandra vilket såklart inte är bra för deras slutspelschanser. Kanske kan vi få se mer än ett lag i slutspelet från divisionen nästa år när de möter lag från AFC West och NFC South.

 

 

  1. Detta går såklart att säga om flera divisioner

Nyheter

To Top