Analyser

Analys: Därför har Jets vunnit

ANALYS: New York Jets har slagit ut två riktigt bra lag ur slutspelet. Först besegrade de Colts och slog sedan ut storfavoriten Patriots. De har effektivt stängt ner ligans kanske mest hyllade quarterbacks, Peyton Manning respektive Tom Brady.

Det är inte så att man ramlar av stolen, för Jets är inte alls ett dåligt lag. De gick 10-6 i grundserien och har ett av ligans bästa försvar. Däremot kan vi notera att Patriots i grundserien körde över Jets med 45-3. Varför vinner dem nu? Nedan listar vi några saker som Jets har gjort särskilt bra.

Försvaret vid eget målområde: Jets har ett bra försvar över hela banan. Det som i mycket har avgjort matcherna i slutspelet har varit försvarsspelet på egen planhalva och nära eget målområde. Jets har endast släppt två TD i slutspelet, mot två av ligans bästa QB.

Fem gånger tvingade försvaret motståndarna att nöja sig med ett fieldgoal och tre poäng. Det visade sig vara fullständigt avgörande då vinstmarginalen blev en respektive sju poäng.

Att inte lyckas förvalta en lyckad offensiv period och konvertera de yards laget kämpat fram, till poäng, kan tära på ett anfall. Tom Brady sade så här om Patriots inledning:

”We had our opportunities, but you’re not going to win games when you can’t make plays in critical situations.” (Tom Brady)

Effektiv offensiv: Det är samma princip här som med försvarsspelet. Fast tvärtom. Jets har varit obarmhärtigt effektiva på att förvalta sina chanser i de två slutspelsmatcherna. De har sparkat två fieldgoals, varav det ena missade, och gjort sex TD. Mycket starkt av QB Mark Sanchez som kändes trygg mestadels av tiden.

Variationen: Jets har för slutspelet infört flera nya spel. Särskilt i försvaret. Rex Ryan har hela tiden varit tydlig med hur han anser att man bäst stoppar såpass duktiga QB:s som Manning och Brady. ”You have to mix it up”, som han säger. Om du inte gör det kommer ditt försvarsspel bli sönderläst. Och då tar sig de skickliga anfallen snabbt uppåt i plan med sina utarbetade spel. Vilket till exempel Patriots är mästare på. Det är därför de gör mest poäng i ligan. Mot Jets såg den oftast obeveklige Brady närmast förvirrad ut om man bortser från första kvarten.

Snacket: Huvudtränaren i New York Jets, Rex Ryan, har inte varit blyg med att lufta sina åsikter inför matcherna. Det har inte heller hans spelare. Antonio Cromartie kallade, inför matchen mot Patriots, Tom Brady för ett a**hole. Trots att de enligt Brady, aldrig har träffats.

Att Jets stora munnar skulle ha påverkat utgången i matchen förnekas bestämt i Patriots läger. Men det hade konsekvenser. Patriots Wes Welker svarade på Jets thrash-talk med att under en presskonferens smyga in ordet fot eller tå, i olika former, tio gånger på 18 frågor.

Det misstänktes vara en pik till Jets tränare Rex Ryan som tidigare har konfronterats med uppgifter om att han har en fetisch för fötter. Det efter att videos har hittat på nätet där hans fru medverkar, och Ryan filmar.

Detta ledde till att Patrios bästa receiver i år om man räknar yards, Welker, bänkades i matchen mot Jets. För er som vill läsa ett utdrag från presskonferensen, som om jag får säga det själv, är ganska kul, följ länken nedan.

Welkers fotsnack

Bilden: Braylon Edwards fångar en boll från Mark Sanchez i matchen mot Patriots. (FOTO: David Silverman)

Nyheter

To Top