Analyser

Dags för NFC East att kliva fram

NFC East är just nu NFL’s fula ankunge och den känns inte som divisionen direkt är i närheten av att utvecklas till den fina svan som den så många år varit.

Divisionen har egentligen allt för att göra den till en av de bästa. Traditionen kring alla fyra lag är stor, gott om profiler och historiska bataljer mellan lagen inom divisionen, Dallas, Philly, Washington och NY är fyra anrika lag med en stolt historia. Men just nu känns det som lagen måste fokusera på vägen framför dem mer än att stirra i den historiska backspegeln.

Washington Redskins

Washington var minst dåliga förra året och tog sig vidare från divisionen till slutspelet utan att för den delen glänsa. Visst, man hade en QB som överraskade och ett gäng receivers som presterade bra, men så mycket mer var det inte. 2014 gick man 4-12 och 2013 3-13 så att säga att Washington på nått sett bär flaggan för divisionen är en gigantisk överdrift.

Men hur ser det då ut i år? Man valde att inte förnya med Alfred Morris och förlitar sig nu på två spelare med minimal erfarenhet som egentligen inte visat mer än små blixtar av förhoppningar. Bollar i luften får bli melodin i år med QB Kirk Cousins som verkligen steppade upp förra året, frågan är om han kan fortsätta på den linjen? Cousins har dock god hjälp i form av en riktigt tung receivergrupp. Garcon och Jackson har rutin och ser fortfarande vassa ut. Bakom dem har man en riktigt bra TE i Jordan Reed och ungtupparna Jamison Crowder och Josh Doctson. Offensiva linjen blir allt bättre med ett par höga val i draften de senaste åren samt Bill Callahan som coach. Bakåt är det ömsom vin, ömsom vatten.  Defensiva linjen ser skral ut, ut med gammalt och in med nytt. Baker är helt okej och Trent Murphy upp som DE istället för OLB kan bli bra, men den känns tunn. Man har ett par spännande LB’s, Kerrigan känns trygg och Preston Smith’s andra år kan bli riktigt roligt. Sen får man för andra året i rad klara sig utan Junior Galette, som missade hela förra året, och även i år blir borta året ut, tungt. Bak i planen ska det bli spännande att se vad nye Norman kan åstadkomma i ett nytt system, tillsammans med Breeland känns det på papperet riktigt bra i varje fall. Safety positionen känns som en svaghet, med Hall och ett gäng tveksamma alternativ vid hans sida.

8-8 är alltid tråkigt att tippa men någonstans där bör man ligga. Frågetecken överallt, kan Cousins följa upp? Vem ska springa in yards och så vidare. Håll ett öga på RB Keith Marshall som draftades i 7:e rundan från Georgia. Haft stora problem med skador under sin tid i college men var en gång i tiden Todd Gurleys parhäst.

Dallas Cowboys

2014 gick man 12-4, förra året 4-12 och innan det 8-8 i hur många år som helst. Var står Dallas Cowboys egentligen i år då?

Allt hänger på hur hela de offensiva nyckelspelarna kan hålla sig känns det som. Utan Dez och Romo förra året var det en pina att se Cowboys offensiv, då spelare det ingen roll hur bra linje man har. Det är inget snack om att Jerry med underhuggare lägger alla sina ägg i en korg i år. Var det fortfarande tveksamheter kring det så borde det suddats ut när Dallas valde RB Zeke Elliott som nummer fyra i årets draft. Om, ett farligt stort om, startspelarna kan hålla sig hela så har man ett av ligans bästa anfall, inget snack. Försvaret måste i varje fall hoppas på det då det inte kan skrämma särskilt många. Med sina två ends avstängda i början av säsongen har man ingen pass rush och egentligen bara Tyrone Crawford man kan luta sig emot på den defensiva linjen. Både Lee och McClain är bra bakom dem, men även där har vi problem med bredd, särskilt med McClain avsängd de tio första matcherna. Lagets secondary är inte heller nått att skryta med, man får tillbaka Scandrick och kan i varje fall hoppas på en stabil CB och en bra safety i Byron Jones.

Hur går det då 2016? Cowboys är mer 12-4 än 4-12 i varje fall. Jag tror nog ändå att man kan kriga till sig 10-11 vinster och jag håller dem som favorit i divisionen tills skadelistan börjar växa. Men med den turbulensen som just nu är kring McClain och Gregory känns det svårtippat.

Philadelphia Eagles

Ingen mer Chip Kelly, inget mer snack om dreamteam. So fare so good känner i varje fall jag. Men i en svajig division har alla lag många frågetecken kring sig. Hur bra är egentligen Doug Pederson som huvudtränare? QB-situationen, var står man där? Tjurige Sam Bradford har sett bra ut inför men hur kommer han förvandla det till planen när det är tydligt att han har stora problem med att Eagles valde framtiden i draften och Carson Wentz.

Offensiven måste lyfta sig på alla positioner. Man hade ju en bra linje men efter Chips tid är det ett stort frågetecken. Stoutland är fortfarande kvar som OL Coach men det sägs att man ska gå tillbaka till något mer av ett power-blocking scheme. Murray som RB glömmer vi, kan även det skyllas på systemet man spelade. Ryan Matthews borde funka i Pedersons system med Sproles att slänga in för enkla pass, men känns ändå inte sådär hett. TE Ertz kommer att ha ett härligt år men Agholor, Matthews och nye Randle måste steppa upp ordentligt. Lagets styrka har varit och kommer även i år att vara front-7 i försvaret. Man ändrar visserligen från 3-4 till 4-3 men det kommer ungefär att se ut på samma sätt med Cox och Logan i mitten och Barwin och Graham som ställer upp som DE istället för OLB. Hicks kommer få mer ansvar som Mike efter sitt fina första år med en mer fri roll för Kendricks bredvid. Den svaga punkten 2015 var passförsvaret som släppte på tok för mycket. Man har i år signat Rodney McLeod som tillsammans med Jenkins är en fin safetyduo men frågetecknen kring lagets corners kvarstår.

Ser inte att Eagles tar mer än 10 vinster och ser dem inte förlora mer än 10 heller, vanilj helt enkelt.

New York Giants

Giants har sett sämre ut för varje år sen man vann Super Bowl 2011. Coughlin ut och hans assistent McAdoo in. Bra att inte ändra för mycket eller dåligt att man inte får in tillräckligt med nytt tänk? Man har slängt pengar på tunga namn i försvaret under free agency. Funkade inte när Eagles testade för ett par år sen, hur funkar det här?

Det är lätt att klaga på Eli Manning och undra vad han sysslar med men förra året var ett av de bästa jag sett Eli göra, kan han bygga vidare på det så är det kanske Giants starkaste vapen och det lär behövas då Giants som vanligt verkar skita i att ta tag i RB-situationen. Jennings som starter känns inte bra. Odell Beckham Jr är klass och redan en av ligans bästa men förra året var det han eller ingenting lite för ofta. Sterling Shepard som man tog i andra rundan av draften är precis vad man behöver och jag är övertygad att han startar dag ett och är ett stort utropstecken när man summerar 2016. Victor Cruz har missat 26 matcher så jag vågar mig inte på att väga in honom som en styrka. Man har satsat en del höga picks på sin offensiva linje men den har inte riktigt levt upp till det än.

DT Damion Harrison, CB Janoris Jenkins och DE Oliver Vernon är tunga namn som kostat Giants bra mycket pengar. Vågad satsning under free agency och pressen är hög på att Giants försvar äntligen kan bidra igen. Defensiva linjen känns riktigt stark med Hankins, Harrison, JPP och Vernon men bakom är LB-gruppen fortfarande bland de sämre i ligan. Lagets secondary ser bra ut med nye Jenkins och Rodgers-Cromartie som corners, med första valet från draften, Eli Apple i rotationen. Collins med ett år under bältet kommer funka som safety men vad har man bredvid honom?

Tycker Giants schema ser bättre ut än de andra i divisionen och trots att jag egentligen tycker både Washington och Philadelphia ser bättre ut tror jag att Giants ändå når upp till tio vinster och utmanar Cowboys.

 

Nyheter

To Top