Analyser

Buccaneers – Saints: Fader Tid

Photo by Cliff Welch/Icon Sportswire via Getty Images

När bollen sparkas iväg på söndag i Mercedes-Benz Superdome blir det första gången någonsin som två quarterbacks över 40-års ålder startar en match mot varandra i en slutspelsmatch i NFL. Tom Brady och Drew Brees. Två spelare som länge har gett ett långfinger till fader tid. När Tom Brady skrev på för Tampa Bay Buccaneers innan säsongen så kändes denna slutspelsmatch nästan oundviklig. Det var som skrivet i sten att dessa två, fortfarande aktiva, legender skulle mötas i vad som kanske blir en sista uppgörelse. Detta blir första, och kanske den sista, gången som Brady och Brees möts i ett slutspel. Vi är självklart tillbaka för att ge er fem framgångsfaktorer för denna intressanta match. 

 

Buccaneers

 

Tompa Bay: Tom Brady är stekhet just nu. Han hade en strålande säsong och följde upp det med en fin insats där han kastade för 381 yards, 2 touchdowns mot noll picks. Han avslutade matchen med en rating på 104.3 vilket gör att han nu haft en rating över 100 de fem senaste matcherna. Brady är het och Bucs passningspel levererar till följd av det. De snittar 380 yards och 3 touchdowns i luften per match de senaste fyra matcherna. Brady gjorde en enkel match av Washingtons starka passförsvar förra veckan och möter nu ett försvar i Saints som är sämre i egentligen varje relevant statistik när det kommer till att försvara sig mot passningsspelet jämfört med Washington Football Team. Om Brady fortsätter prestera på den höga nivå vi sett på senaste så ger det Bucs en riktigt bra chans. 

Alla mottagare: Det som gör det så svårt för försvar mot Buccaneers passanfall är att de har så många vapen. De sitter på tre receivers som skulle vara WR1 i hälften av alla lag i ligan. De har två tightends som fångar en massa bollar och runningbacks som alltid är redo på en check down. Brady har så många val och det är extremt svårt för försvar att plocka bort alla. Mike Evans hade över 100 yards förra veckan, både Chris Godwin och Antonio Brown tog emot en touchdown, Leonard Fournette hade fyra mottagningar och Tampa Bays andre tight end Cameron Brate hade 80 yards i luften. Det finns så många vapen som går att utnyttja, och då passade de inte ens till Gronkowski förra veckan. Man vet aldrig vem av dessa som kommer att ha den bästa matchen men jag förväntar mig att de kommer att ges många möjligheter till att fånga bollar denna match. 

Skydda Brady: Den offensiva linjen i Tampa Bay kommer spela en viktig roll i denna match. Brady kommer droppa back och passa mycket, och han är ingen mobil QB som själv kan fly från fria pass rushers, så Buccaneers offensiva linje kommer att behöva jobba hårt för att hålla honom ren. De möter en bra defensiv linje som är top 10 i sacks per match denna säsong. Stjärnan på defensiva linjen är Cam Jordan, men de har även Trey Hendrickson som stod för 13.5 sacks under säsongen. Det som talar för Bucs är att deras offensiva linje har gjort ett väldigt bra jobb att skyda Brady tidigare under säsongen. De har tillåtit fjärde minst sacks per match i ligan. Dock gav de upp 3 stycken mot Washington förra helgen. Det krävs en bättre insats från linjen i denna match. Brady kommer att passa mycket, så det ligger på linjen att ge honom tid. 

Springförsvaret: Bucs springförsvar är elit. Så enkelt är det. De släpper in minst yards per match och minst yards per försök av alla i ligan. Deras defensiva front är en mur som stoppar alla som springer åt deras håll. Detta kommer behövas i helgen då de möter en av ligans bästa runningbacks i Alvin Kamara. Kamara snittade 5 yards per försök denna säsong, så Bucs har en värdig utmaning här. Men lyckas man stoppa honom, som man faktiskt lyckats med tidigare denna säsong, så är det till Buccaneers stora fördel. Tar man bort Saints springspel och tvingar Brees att passa mer så kan man lägga mer fokus på att hitta hem med sin pass rush. Sm också den har varit effektiv med femte flest sacks per match denna säsong. 

Devin White: Det är svårt att beskriva hur mycket Devin White betyder för detta Bucs-försvar. Det är bara hans andra år i ligan men White har växt fram som en riktig ledare i Buccaneers organisation och en av ligans bästa linebackers. Han leder laget i tacklingar och hans 9 sacks från sin linebacker-position landar honom en andraplats i laget. White har missat de två senaste matcherna, vilket naturligtvis var ett stort avbräck för Bucs, men nu är han tillbaka och redo att göra sin slutspelsdebut. Bucs försvar har haft svårt att stoppa Saints tidigare under säsongen, men kanske kan White komma tillbaka in i laget och sprida det självförtroende som han själv spelar med till resten av spelarna. White kommer att få en tuff uppgift då han förmodligen tvingas följa Alvin Kamara under stora delar av matchen, men om någon kan det så är det han. Håll ett öga på nummer 45 i Buccaneers på söndag. Han brukar vara där bollen är. 

 

Saints

 

Marshon Lattimore: Buccaneers kommer att passa bollen denna match, den saken är säker. Det betyder att Saints corner Marshon Lattimore kommer få väldigt mycket att göra. Jag är osäker på vem han kommer ställa upp mot, just därför att Bucs har tre receivers som alla är elit. Vem det än blir så kommer Marshon behöva göra en grym match, precis som resten av Saints passförsvar. Lyckligtvis för Saints så går deras passförsvar in i matchen med gott självförtroende. Det gjorde en lätt match av Trubisky och hans Bears förra veckan när de bara släppte 199 yards i luften. Inte en enda touchdown släppte det in heller. Visserligen är det ett väldigt mycket bättre anfall de nu möter på söndag, men en liknande insats från Lattimore och gänget kommer vara nödvändig för att lyckas vinna detta. 

Effektiviteten på third down: New Orleans Saints var väldigt effektiva på third down förra veckan. De konverterade 11 av 17 stycken vilket hjälpte dem otroligt mycket. Att låta ens anfall stanna kvar på planen för att vidare kunna kontrollera time of possession är väldigt viktigt i en match. Saints måste fortsätta vara såhär effektiva mot Bucs i helgen, och de har vad som krävs. I Michael Thomas har de ligans kanske bästa receiver på third down. Utöver det har de även självklart Alvin Kamara som både är ett hot i spring och pass och ofta är den som fixar fyra nya försök åt dem. Effektivitet på third down blir en viktigt nyckel. Dels för att anfallet får stanna kvar längre och Saints får bättre chans att göra poäng, men kanske främst för att hålla Brady och anfallet i Bucs av planen så länge som möjligt. 

Can’t Guard Mike: På grund av skador har vi inte sett så mycket av Michael Thomas denna säsong. Det gör att det är lätt att glömma bort hur bra den här killen faktiskt är. Hans 149 mottagningar förra säsongen  är bäst någonsin. Thomas var tillbaka förra veckan och gjorde en okej insats men jag vill flagga för honom inför denna match. Tampa Bays passförsvar är inte jättebra och det är på tjugoförsta plats respektive nittonde plats i tillåtna passade yards och passade touchdowns per match. Thomas har alltså en stor möjlighet att göra säsongens bästa match här och Drew Brees bör kunna utnyttja detta mediokra passförsvar i Buccaneers. 

Dennis Allen: Kanske har du aldrig hört talas om Dennis Allen, så vem är han? Dennis Allen är Saints defensiva koordinator och hjärnan bakom det försvar som gjort det bästa jobbet med att stopp Tom Brady och hans anfall denna säsong. Saints svepte Bucs i grundsäsongen och under de två mötena lagen emellan hade Brady totalt 2 touchdowns mot hela 5 interceptions. Han snittade 224 yards per match och en rating på 59,4. Det är väldigt mycket sämre än vad han snittade under säsongen. Allen verkar alltså ha hittat ett sätt att motverka Bucs farliga offensiv. Om Saints ska vinna i helgen så blir det väldigt viktigt att Dennis Allen kokar ihop en liknande defensiv gameplan tills på söndag. 

Drew Brees: Vi måste ju ha med den andre 40-plussaren på listan också. Drew Brees verkar, till skillnad från Brady, ha hunnits ikapp lite av fader tid denna säsong. Han har sett äldre ut och det har inte varit samma tryck i kasten. Brees bästa matcher denna säsong kom dock mot just Buccaneers. Han ledde sina Saints till vinst i båda mötena, hade totalt 6 touchdowns mot 0 interception och snittade en rating på 116 i de två matcherna lagen spelade mot varandra. Så även om Brees är gammal så får Bucs försvar se upp, för gubben verkar ha receptet för hur man vinner mot detta lag. 

 

Matchen mellan Tampa Bay Buccaneers och New Orleans Saints spelas klockan 00:40 natten mellan söndag och måndag, svensk tid. 

Buccaneers – Saints: Fader Tid

Nyheter

To Top