Analyser

Big12 fortfarande steget bakom

Big12 har varit i gungning sen Texas A&M och Missouri lämnade för SEC. Det har inte hjälpt att jätten Texas underpresterat de senaste åren, att man inte har en titelmatch och att nu Baylor hamnat i blåsväder.

Oklahoma tog sig till slutspelet förra året och har goda förutsättningar även i år. Från och med nästa år står en titelmatch på schemat och det viskas konstant om att man ska utöka till 12 lag igen. Kurvan pekar uppåt, man får bara ha tålamod.

 

1. Oklahoma

Klar favorit att upprepa segern från förra året. Man har visserligen tappat en hel del i försvaret men offensiven ser om möjligt mer giftig ut i år. QB Mayfield är tillbaka och har i år en bra linje, ledd av LT Orlando Brown, från start. RB-paret Perine och Mixon kommer göra det jobbigt för alla försvar.

2. TCU

Ingen mer Boykin i TCU. QB:en kunde hitta på vad som helst och utan honom är frågan hur bra lagets offensiv är som en enhet. Kenny Hill flyttade från Texas A&M och ska ersätta Boykin, frågan är vilken Hill vi får se. Försvaret ser bra ut och kanske kan coach Patterson hitta tillbaka till sitt bröd och smör, försvaret.

3. Texas

Tredje året för coach Strong och han har redan press på sig. Man har riktigt många duktiga unga spelare på gång, men det känns fortfarande som Texas minst är ett år bort. Ny offensiv koordinator och det kan inte bli sämre där. Försvaret ser spännande ut med en av landets bästa LB’s Malik Jefferson som ledare redan sitt andra år.

4. Oklahoma State

Började 10-0 förra året och trots att man kommer tillbaka med ett laddat försvar och QB Mason Rudolph så känns man på nått sett inte alls lika heta. Offensiva linjen och springspelet bidrog inte med nått förra året och ser inte bättre ut. Bredd i försvaret men man saknar playmakern.

5. Baylor

Inte längre Art Briles som tränare, många topprekryteringar som valt att byta skola efter historierna om övergrepp mot kvinnor kom fram i Waco. Hur hanterar spelare och nya tränarna det? Hade inte detta hänt hade jag varit mer såld på Baylor med en skadefri QB Seth Russell i spetsen, var stundtals omänskligt bra innan sin skada förra året. Tillsammans med RB Linwood och WR Cannon utmanar man Oklahoma om Big12 bästa offensiv. Däremot ser det riktigt tunt ut på båda linjerna med nästan uteslutande nya startspelare.

6. West Virginia

WV har tappat många och viktiga spelare från sitt försvar och coach Holgorsen får i år förlita sig på offensiven. QB Howard var snällt sagt medioker större delen av året men såg fantastiskt ut i lagets Bowl mot Arizona State där han passade för över 500 y, så det har man med sig och det behövs då man tappat RB Smallwood som ledde Big12 i yards. Stort plus till den offensiva linjen som känns trygg att luta sig emot.

7. Texas Tech

Tog ett steg i rätt riktning förra året med ett fartfyllt offensiv med playmakern Patrick Mahomes som QB. Om offensiven var bra så var försvaret så nära en tågolycka man kan komma, rankades 127 av 128 säger väl det mesta. Trots att Mahomes har tappat sina bästa måltavlor så ser försvaret i varje fall bättre ut, visserligen inte så svårt.

8. Kansas State

Coach Bill Snyder verkar varje år göra det omöjliga möjligt med sitt Kansas State. Förra året var väl kanske inte det bästa men man lyckades ändå ta sig till en Bowl. Jag är mer tveksam om det blir sjunde i rad i år. Stora frågetecken kring både QB och linjen och försvaret är i bästa fall okej. Med det sagt tror jag pass rushern Jordan Willis kommer att bjuda på en kanonsäsong.

9. Iowa State

Ska bli spännande att se om nya tränaren Matt Campbell kan få ut nått ur cyklonerna. Har verkligen inte gjort mycket väsen av sig de sista åren. Man har två riktigt bra offensiva vapen i RB Mike Warren och WR Allen Lazard och ett par intressanta spelare i försvaret, men känns som man är ett par år ifrån att vända pråmen.

10. Kansas

Har verkligen varit bedrövliga de sista åren och det är tur att skolan har ett fungerande basketlag. Visst, Kansas kommer att vara bättre år två under coach Beaty men det är svårt att vara sämre än 0-12 förra året. Spännande QB i Montell Cozart kan mycket väl vara starter i år och safetyn Fish Smitson är i varje fall ett par ljuspunkter.

 

 

 

 

 

Nyheter

To Top