Roligt

Den kortaste vägen till coachjobbet

Foto: Joe Robbins/Getty Images

Har du ett kort förnamn? Grattis – då kan du bli head coach i NFL.

Trenden är tydlig, när en ny tupp ska in i hönsgården tittar ägarna först och främst på någon med ett kort tilltalsnamn. Nevermind titlar, erfarenhet och vision, det viktiga är att du har ett kompakt och snärtigt namn. Helst maximalt fyra bokstäver, men i undantagsfall tillåts någon extra.

Att det finns vissa mer gångbara namn är slående när man går igenom vad huvudtränarna heter, en liknade trend går också att spåra bakåt i historien.

Av de 32 som delar jobbtiteln head coach – för tillfället – heter fyra av dem Mike, så om du verkligen vill spela det säkert, kalla dig själv Mike. Vi har Steelers Mike Tomlin, Titans Mike Mularkey  och två inom NFC North – Vikings Mike Zimmer och Packers Mike McCarthy. Sean är också poppis med Sean Payton, Saints, Sean McDermott, Bills och Sean McVay i Rams.

Inom AFC West hittar vi undantagen, här spårar det ur en aning med Chargers Anthony Lynn och Vance Joseph i Broncos. Men vi räknar med att den förstnämnda går under ”Andy” och Denvers nya förmåga under ”Joe”. Jämnast är det i AFC East med alla på fyra bokstäver, Patriots Bill Belichick, Jets Todd Bowles, Miamis Adam Gase och Bills Sean McDermott.

Ben McAdoo är ett fint exempel på att man kan få sitt jobb enbart på grund av tre bokstäver. Förut hette han Johnny och sålde begagnade bilar i Queens. Förmodligen.

Även Marvin Lewis i Bengals, Chuck Pagano i Colts, Jason Garett i Cowboys och Cardinals gamling Bruce Arians går över det gyllene snittet fyra bokstäver. Men faktum är att av de 32 utvalda har 26 av dem namn på max fyra bokstäver, det är över 81 procent. Extra guldstjärna till sextetten med bara tre, Hue Jackson, Browns, Jim Caldwell, Lions, Dan Quinn, Falcons, Ben McAdoo, Giants, Ron Rivera, Panthers och Jay Gruden, Redskins.

För sakens skull nämner vi männen som har blott en namne i ligan också, Bill O’Brien, Texans/Bill Belichick, Patriots. Doug Peterson, Eagles/Doug Marrone, Jaguars samt John Fox, Bears/John Harbaugh, Ravens.

Och när vi kommit så här långt kan vi lika gärna rabbla de resterande tränarna som inte nämnts, så att ingen känner sig ute i kylan; Dirk Koetter i Bucaneers lär aldrig få en namne, Andy Reid i Chiefs har det typ redan, Peter Caroll i Seahawks riskerar också få det med det ordinära namnet. Slutligen har vi Jack Del Rio i Raiders och Kyle Shanahan i 49ers.

För den som vill sabotera teorin går det hävda att det är nicknamnes eller förkortningar av längre namn bakom dessa korta versioner, men det blir inte lika kul teori då så vi slår dövörat till.

Så kolla över ditt namn – byt eller förkorta det – och du har tagit det första steget mot din nya karriär under strålkastarljusen i världens bästa liga. Undertecknads förslag är Bud – historiskt tränarnamn tillika ett klassisk amerikanskt ölmärke, vad kan gå fel?

Belichick: ”Hej jag heter Bill.” O’Brien: ”Det heter ju jag också. Märkligt. Men jag vill bli precis som dig, du är min idol.”

Nyheter

To Top