Nyheter

Wild card: Vikings hos Packers

En av förra veckans bästa matcher ska gå i repris. Eller nästan. De två klassiska lagen från NFC North, Minnesota Vikings och Green Bay Packers, ska göra upp ännu en gång.

Minnesota Vikings gjorde sin säsongs bästa match förra helgen när de vann över Packers för att säkra en plats i slutspelet. Trots att Packers gjorde över 30 poäng på dem lyckades man rida den synligen ostoppbara Adrian Peterson och vinna med bara sekunder kvar. Christian Ponder, i sitt andra år som Vikings quarterback, gjorde en av sina bästa matcher hittills i proffskarriären.

Men visst blir det uppförsbacke när man möter Green Bay Packers på Lambeau Field. Det är ett av de ställen som är svårast att komma till som bortalag. Vi pratar om minusgrader och snö. Visst kommer också Minnesota från norra delen av landet. Men de spelar sedan länge i en lyxig inomhusarena. Snöoväder är till Packers fördel.

En ytterligare försvårande omständighet för Vikings är att man möter den mest effektiva slutspels-quarterbacken genom tiderna, Aaron Rodgers. Men förra veckan verkade inte hans närvaro spela någon roll. Rodgers kastade för 365 yards och fyra touchdowns. Men Packers förlorade ändå. Trots förra veckans bragd är det svårt att hålla några andra än hemmalaget som favoriter i denna uppgörelse bland rivaler.


Minnesota Vikings

Det här laget drivs av intensiteten som Adrian Peterson springer med. Visst gjorde Christian Ponder en bra match mot Packers men han kan inte bära laget. Eller det är egentligen en smula orättvist. Passoffensiven kan inte bära laget. Det är faktiskt inte bara Ponder som det hänger på. Men mot Packers gjorde han något som han har varit relativt bra på i år. Han tog hand om bollen och tog bra beslut som inte skadade hans lag. Det sämsta beslut han tog var kanske den touchdown han kastade till den tätt markerade Michael Jenkins. Men det löste sig rätt bra ändå. Han har dock inte tränat hela veckan då han har haft lite problem med sin axel.

Vikings saknade veteranen Antoine Winfield mot Packers. Inte undra på. Han är en cornerback med över ett hundra tacklingar i år. Men han väntas vara tillbaka till på lördag, även fast han inte har tränat i veckan. Det kanske kan sakta ned Rodgers en smula. Men troligtvis inte särskilt mycket. Både Jared Allen och Brian Robison, på varsin kant av den defensiva linjen, kämpar med lite småskador. Det är viktigt att de kan spela så att man kan få tryck på Packers utan att behöva öppna upp försvaret med en massa blitzar.

Hur man än vrider och vänder på det så är det Adrian Peterson som kommer att bli tvungen att bära sitt lag mot Packers. Men det är inte omöjligt. Packers springförsvar är inte särskilt bra och Peterson har lyckats bränna dem på osannolika 409 yards vid årets två första möten. Ännu en monsterdag för Peterson är egentligen det enda sättet som man kan föreställa sig att Vikings kan hänga med i den här fajten. Det tar mycket press av Ponder som kan fokusera på att vårda bollen och ta de spel som finns. Hamnar man bakom tidigt så kan det bli mycket tuffare.


Green Bay Packers

För första gången i år har Packers alla sina receivers vid full hälsa. Inte bara det. Även i försvaret har man fått tillbaka Clay Matthews och Charles Woodson. Tajmingen är så bra att det nästan börjar lukta som att Packers kan bli farliga hela vägen in i kaklet. Men det börjar med att vinna över det lag som slog dem förra helgen. Men den här gången vet Packers att säsongen är slut om de förlorar.

Offensivt kommer man bli svåra att stoppa. Det verkar inte bättre än att Aaron Rodgers kommer att göra ännu en stormatch med ett par hundra yards och några touchdowns. Vikings har inget vidare bra secondary när det handlar om att försvara passen. Packers offensiv kryllar av duktiga receivers och Vikings kommer inte att kunna försvara alla dessa. Springspelet är fortfarande inget vidare och den offensiva linjen har haft stora problem att skydda Rodgers. Men Vikings är inte Seahawks, som kunde gå upp och spela fysiskt på Packers receivers så att Rodgers blev tvungen att hålla bollen, som kom åt nummer tolv åtta gånger.

I försvaret är man som vanligt inte någon dominerande enhet. Men det finns mycket aggressivitet och man forcerar många turnovers. Det är jätteviktigt att Woodson är tillbaka. Han är en flexibel spelare som ger den defensiva koordinatorn Dom Capers ett helt gäng nya möjligheter. Clay Matthews har varit väldigt bra när han har kunnat spela och i mitten av den defensiva linjen har man den stora B.J Raji som är svår att flytta på. Visst kommer Peterson att få sina yards men kanske lyckas man plocka något kast från Ponder.


Håll ett öga på

Christian Ponder är lite skadad. Dessutom har han inte spelat särskilt bra i år. Det är strax under nollan i Green Bay och en tuff miljö. Kommer han att palla för trycket?

Kyle Rudolph har fångat lika många touchdowns för Vikings som resten av laget har gjort tillsammans! Han är en otroligt stabil passmottagare som Ponder lutar på nere vid målområdet.

Jared Allen har inte haft samma produktion som förra året. Men stora matcher är en skådeplats för stora spelare. Behöver ha en jättematch.

Packers running backs har bytts ut på löpande band. Ingen har spelat särskilt mycket i år. Det kan vara svårt att hålla i bollen när vädret är kallt. Ni förstår, va?

Greg Jennings har precis kommit tillbaka från skada och är en free agent nästa år. Han gjorde två touchdowns direkt och har allt att spela för. En mycket bra spelare, också.

Clay Matthews kommer att ställa upp mot rookien Matt Kalil, left tackle. Båda har gjort bra säsonger men frågan är om Matthews kan lära färskingen några saker i natt.


Så slutar matchen

Trots att Vikings vann förra helgen så känner jag mig relativt säker på att Packers kommer att vinna det här. Om jag var tvungen att spika någon match så skulle det vara den här. Jag tror att Green Bay vinner bekvämt. Slarv och misstag är det enda som bör kunna sänka dem. Och så är ju den där Peterson rätt bra, har jag hört.


Slutresultat

Vikings hos Packers: 23-41


Minnesota Vikings hos Green Bay Packers – TV10/NBC – Den 5 januari (02.00)


Hur tror DU att matchen slutar?

Nyheter

To Top