Nyheter

Weckans West 7

Då var ännu en veckas matcher spelade och här går vi igenom alla matcherna inom AFC West, något kortfattat om allt det som hände mellan slantsingling och avblåsning. Denna gång är det veckan 7 det gäller.

Veckan som varit var enormt underhållande och bjöd på en viss överraskning. Denver Broncos perfekta, vinnande säsong fick sig en törn mot Colts. Årets första förlust smög sig in på pappret efter en väldigt underhållande och spännande match. Det var också spännande i matcherna för Chiefs och Chargers. Söndagen innebar vilodag för Oakland Raiders som hade en bye-week. Men vi går igenom de andra matcherna nu!

San Diego Chargers 24 – 6 Jacksonville Jaguars
Chargers fick denna vecka resa från västkusten, hela vägen över USA, för att spela mot Jacksonville Jaguars på östkusten. Skulle en sådan lång resa kunna hindra Chargers för att plocka hem en säker vinst mot bottenlaget och vinstlösa Jaguars? Nja, kanske om halva laget missat planet.

chargers_2013De första veckorna så storspelade Philip Rivers, quarterback, och bar hela Chargers offensiv på sina axlar. Men nu har man två veckor i rad kunnat producera i springspelet också. Det har gett Chargers ett mer balanserat anfall, något som tränarna hellre ser än att behöva lämna matchen i Rivers händer. Vi har sett gångna säsonger hur det kan gå om Rivers tvingas göra allting. Mot Jaguars upprepade man förra veckans succé i springspelet och Ryan Mathews, running back, hade en kanonmatch. Han sprang 21 gånger för 110 yards och 1 touchdown. Han ger sken av att vara den back som Chargers hoppades han kunde vara när de draftade honom, pålitlig och en playmaker. Mycket av Mathews yards är den offensiva linjens förtjänst. De ger honom stora hål och de kommer upp på linebackers. Lägg ihop detta med Rivers fortsatt stabila spel så har man ett anfall som kan diktera spelbilden på sitt sätt. Förra veckan hade de bollen i 38:31 och denna vecka i 37:30. Det sliter på motståndarnas försvar och det vilar det egna.

Försvaret spelade också de en relativt bra match. Det är alltid svårt att bedöma mot ett så haltande anfall som Jaguars har. Man tillät mycket yards totalt, men gjorde ett väldigt bra jobb i att stoppa Jaguars när de väl var nere i red-zone. Hela tre gånger hindrade Chargers försvar att släppa en touchdown och gav Jaguars enbart möjlighet till 3 futtiga poäng. Det finns mer jobb att göra med sina cornerbacks, de släppte iväg flera av Jaguars receivers på lite för stora ytor ibland. Det ska dock tilläggas att man ledde hela matchen och spelade lite mjukare i sitt coverage, samt att Jaguars receivers faktiskt är en väldigt stark enhet.

Matchens utropstecken! Chargers vann såklart matchen välförtjänt, de var bättre än Jaguars på alla plan. Men det är svårt för mig att undvika kommentera de tveksamma domslut som gick Chargers väg. Framförallt är det den tydliga fumblen av Antonio Gates i tredje kvarten som måste påpekas. Dessutom var det en miss att de inte dömde Keenan Allen, wide receiver i Chargers, nere i slutet av andra kvarten. Skandalen vid det spelet var dock att domarna inte upptäckte att Gus Bradley, tränare i Jaguars, skrek efter en time-out i evigheter, sprang efter domaren på sidlinjen men fick ingen uppmärksamhet. Men som sagt, Chargers vann välförtjänt, dessa tre domarmissar gav dem trots allt bara tre poäng i slutändan.

Houston Texans 16 – 17 Kansas City Chiefs
Houston Texans, med alla sina problem på quarterbackpositionen, åkte till Arrowhead för att möta precis motsatsen – Chiefs väloljade maskin som vinner, vinner och vinner. Förhoppningen för Texans fans var att unge reserven Case Keenum skulle kunna leda laget mot Chiefs fantastiska försvar. Och nog var han nära.

chiefs_2013Matchen var rejält spännande ända in i slutet. Texans hade hela tiden möjlighet att ta ledning och vinna matchen. Men återigen var det defensiven som vann matchen åt Chiefs. De kontrollerade Texans anfall, som spelade relativt bra med tanke på att de spelade med sin tredje quarterback Case Keenum och sin reservback Ben Tate. Chiefs stoppade effektivt Texans springspel som brukar vara deras styrka. Det är fantastisk fotboll som försvaret bjuder på. De tacklar bra, de är duktiga i sin pass-rush (5 sacks) och de lyckas styra motståndarnas anfall att spela efter deras pipa. I denna match innebar det att utmana oerfarna Keenum att kasta bollen, vilket han visserligen gjorde bättre än förväntat men inte tillräckligt för att övermanna Chiefs försvarare.

Chiefs anfall hade det svårt att flytta bollen mot Texans starka anfall. De försökte få igång springspelet och lät sin running back Jamaal Charles röra bollen 21 gånger. Det fungerade tillräckligt bra och avlastade lite press från Alex Smiths axlar. Det är inte kul att se Texans J.J Watt och veta att han kommer som en missil varje spel. Då är det tacksamt att ha någon som Charles att lämna över bollen till. Överlag gjorde anfallet vad som krävdes av dem. De hade säkert velat ta mer poäng men i slutändan är det bara vinsten som räknas. Efter denna vecka är de dessutom det enda obesegrade laget i NFL. Så mycket går rätt för Chiefs just nu.

Matchens utropstecken! Som jag twittrade ut under sändningen så var det puntporr att se den här matchen. Legenden och f.d. Raidersspelaren Shane Lechler som kan kallas den bästa puntern någonsin mot Dustin Colquitt, den i särklass bästa puntern den här säsongen. Lechler hade 3 bollar som landade innanför 20 yards, Colquitt hade 2, varav den sista var enormt viktig i matchen avslutande 2 minuter. Båda dessa var en stor orsak till matchens låga slutpoäng, eftersom anfallen alltid började sina drives långt, långt bak.

Denver Broncos 33 – 39 Indianapolis Colts
Denver Broncos var obesegrade och åkte till Indianapolis för att hälsa på Peyton Mannings gamla lag. Där skulle de möta hans tronarvinge, den unge och enormt talangfulla Andrew Luck. Vilka som skulle vinna visste ingen, Broncos var visserligen obesegrade men Colts har spelat fantastiskt mot ”på pappret” bättre lag.

broncos_2013Indianapolis Colts taktik var att försöka kontrollera klockan. Som alltid när man möter Broncos rekordbrytande anfall är det viktigt att begränsa deras tid med bollen. Det logiska är att springa bollen mycket, plocka några yards och försöka få nya downs. Det försökte Colts med. De sprang bollen mycket men med sina runningbacks lyckades de bara plocka upp ~2.3 yards per försök. Broncos gjorde med andra ord ett väldigt bra jobb i att stoppa Colts försök till springspel. Men samtidigt som Broncos försvar briljerade vid linjen och med att stoppa springspelet så tillät de för mycket i passningsspelet. Unga och fantastiska Andrew Luck hittade ytor lite för lätt. Han hade haft en ännu bättre dag om hans receivers inte tappade så många bollar. Även denna vecka tycker jag det syns att Broncos defensive backs är en svaghet. Det kanske blir bättre när veteranen Champ Bailey helt återhämtat sig från sin skada.

Offensivt såg det inte lika bra ut som vi vant oss vid denna säsong. Broncos receivers hade väldigt stora problem att komma bort från sina försvarare och hade nästan alltid en kille limmad vid sig. Colts la ut ritningarna för hur man ska störa Broncos anfall. Man spelar hårt, fysiskt spel vid linjen för att störa receivers routes och timingen i passningsspelet. Samtidigt blitzar man inte så ofta, då hittar Peyton Manning hål i försvaret. Istället försöker man få press med sina fyra gubbar på den defensiva linjen, gärna med en skicklig spelare som Robert Mathis. När Manning var pressad spelade han betydligt sämre, vilket resulterade i både en fumble och en interception. Det är sådana spel som avgör matcher. Samtidigt hade Broncos stora problem med den skadedrabbade offensiva linjen som man inte lyckades åtgärda. Deras tight end Julius Thomas är mer en passfångare än en blocker vilket var väldigt tydligt. De måste schema spelare till att hjälpa till att hålla bort försvarare och ge Peyton tid i fickan. Springspelet fick inte heller mycket gjort, med bara 65 yards på 19 försök. Återigen kan mycket av det beskyllas den offensiva linjen som hade svårt att få ordentligt med push framåt. Defensiva koordinatorer runtom NFL kommer analysera den här matchfilmen. För Broncos del gäller det att lösa hur man ska vinna mot tufft, man-man-försvar som stoppar springspelet.

Matchens utropstecken! Det finns mycket att lyfta fram. Andrew Lucks fantastiska spel. Mannings hemvändning till Lucas Oil Stadium där han spelat i 16 år. Att Colts cornerback Vontae Davis trodde han mötte Tom Brady. Men jag kör nog på Jim Irsays rävspel. När han hade Manning i sitt lag gjorde han allt för att ge Manning de mest gynnsamma förhållandena. Nu var läget annorlunda och Irsay öppnade taket på Lucas Oil Stadium. Varför? Peyton Manning har alltid hatat att spela med taket öppet, han trivs bättre inomhus. Ett litet trick som kanske inte betydde något, men som kanske betydde allt.

 

Ställningen i AFC West
Kansas City Chiefs 7 – 0 – 0
Denver Broncos 6 – 1 – 0
San Diego Chargers 4 – 3 – 0
Oakland Raiders 2 – 4 – 0

Och så föll en gigant för årets första förlust. Denver Broncos diskuteras som NFLs bästa lag om med störst chans att nå Super Bowl från AFC. Men de leder inte sin egna division. Där sitter nu Chiefs och ruvar som det enda obesegrade laget i ligan. Hur länge kan det hålla i sig? Divisionen är den enda i AFC med tre lag över .500. Kanske kan Raiders de kommande tre veckorna hjälpa till att flytta alla fyra lag över det strecket när de återkommer från sin bye-week.

Nyheter

To Top