Nyheter

Tio viktiga frågor inför kvällens matcher

Det är de fyra bästa lagen den här säsongen som hittills tagit sig vidare i NFL-slutspelet. Det är inte helt vanligt och bäddar för två spännande matcher. Vi har kollat på några avgörande faktorer.

New England Patriots hos Denver Broncos

De flesta håller Patriots som favoriter i den tidiga matchen. Broncos vann det senaste mötet men då saknade New England flera av sina bästa spelare. Med Edelman och Gronkowski i truppen är mästarna obesegrade i år. Här är några frågor som kommer besvaras ikväll:

Kan Chris Harris sakta ned Julian Edelman?
Det här är två av ligans bästa spelare på små ytor. Men Broncos CB Harris har haft problem med en armskada. Med lite otur kan det hindra honom från att spela fysiskt i början av Edelmans routes och med en ohindrad start är Patriots lilla receiver väldigt kvick. När Edelman spelat har Tom Brady kastat bollen oerhört snabbt men om Harris kan hålla receivern i schack startar det en kedjereaktion som gör att Broncos kan dubbla andra spelare och pass rushen får en chans att hinna fram till Brady.

Kan Derek Wolfe flytta på fickan?
Wolfe fick nyligen ett stort nytt kontrakt av Broncos efter en mycket bra säsong, inte minst var han en plåga förra gången Patriots träffade honom. Om Wolfe, och till viss del även Sylvester Williams, kan vinna mot den centrala delen av Patriots offensiva linje kan Broncos tvinga Brady att flytta omkring i fickan, vilket ger resten spelarna på kanten bättre förutsättningar att tackla quarterbacken.

Hur mycket poäng blir det?
Om det blir mycket poäng är det stor fördel Patriots, i en relativt tillknäppt match har Broncos en god chans. Denver lär försöka springa bollen och sänka tempot, Patriots lär köra spread, skynda mellan spelen och försöka tvinga Broncos att spela en typ av match de inte är bekväma vid.

Kan Patriots stänga det uppenbara?
Belichick är känd för att ta bort det motståndarna gör bäst. De vill tvinga Manning att kasta de tuffa kasten längs med sidlinjerna med sin falnande armstyrka. I så fall lär New Englands försvar få gott om chanser att göra rejält avtryck och producera lite turnovers.

Kan Broncos göra en perfekt match?
Det är ingen hemlighet att jag och många med mig håller Patriots som favoriter. Den stora anledningen är fördel på quarterback-positionen. Brady och Manning har varit relativt jämna de senaste tio åren men det råder ingen tvekan om vem som åldrats bäst. Brady är lika bra som någonsin. Med ett så stort frågetecken kring passningsspelet måste nästan Broncos vinna i alla andra faser av spelet. De har inte råd med turnovers, måste leverera i special teams för att bättra på sina odds och avsluta serier med poäng när de har chansen. Om Denver kan springa bollen hyfsat är det ett stort plus.

 


 

Arizona Cardinals hos Carolina Panthers
På förhand känns det här som en oerhört jämn match. Vem vet hur den kommer utspela sig? Ibland får man bara luta sig tillbaka och njuta av två välbalanserade lag som spelar rolig fotboll. Men vi ska ändå titta på några faktorer som kan avgöra den här tillställningen:

Kan Cardinals utnyttja sin fördel i passoffensiven?
Cardinals har tre riktigt bra receivers i Larry Fitzgerald, Michael Floyd och John Brown. De har dessutom en running back som är duktig på att fånga bollen. Panthers har inte alls tillräckligt med bra cornerbacks för att täcka alla dessa vapen. Nästan inget lag har det, om vi ska vara ärliga. Där är Arizonas bästa chans.

Kommer Lotulelei och Short ta över matchen?
Carolina har en ung talangfull defensiv linje. Panthers tackles Star Lotulelei och Kawann Short har gjort livet till ett helvete för många quarterbacks och running backs i år. De dominerade Seahawks offensiva guards förra veckan. Det här är en stor utmaning för Cardinals om de vill ha tidd att kasta sina långa passningar.

Vilka lyckas med det de är bra på?
Panthers och Cardinals anfall är bra på de långa passningsspelen och båda försvar är otroligt vassa på att producera turnovers. Men båda kan inte lyckas med det de brukar i den här matchen. Vilket lag vinner när styrka står mot styrka?

Kan Arizona överleva första kvarten?
Panthers har startat många matcher i ett rasande tempo i år, särskilt hemma. De har inte varit lika bra i slutet av matcherna. Om Cardinals kan stå emot den första pressen kanske lite tvivel kan krypa sig in i huvudet på mer än en spelare i Panthers.

Kan Cardinals få Cam Newton på dåligt humör?
Cam Newton har varit galet bra i år. Han har skrattat, dansat och showat. Ligans bästa spelare 2016 är motorn i Panthers. Hans fysik och inställning gör att springspelet får ännu en dimension, hans arm har fått flera mediokra spelare ut som stjärnor och hans själförtroende har smittat av sig till hela laget. En svag start och en frustrerad Newton låter nog bättre i Bruce Arians öron.
 
 

Nyheter

To Top