Nyheter

Skandalen i New Orleans Saints

Gregg Williams ska ha haft ansvar för det bonussystem som Saints hade. Det blir intressant att se hur hans nya arbetsgivare St. Louis Rams ska hantera situationen. Williams riskerar en lång avstängning.

New Orleans Saints har haft ett bonussystem för spelare som har lyckats skada motståndare. Mitt i skandalen figurerar den tidigare defensiva koordinatorn för Saints, Gregg Williams.

10.000 kronor om motståndaren blev medvetslös. Det dubbla om det var slutspel. Det var inte några småsummor som stod på spel för de 22 till 27 försvarsspelare i Saints som deltog i det olagliga bonusprogrammet. Fast å andra sidan. Tjänar man miljontals kronor varje år så är det en spottloska i Mississippi.

En lång och omfattande utredning som NFL har gjort har visat att New Orleans Saints de tre senaste åren har haft ett bonusprogram som har belönat spelare som har lyckats skada motståndarna. Bakom det hela stod den defensiva koordinatorn Gregg Williams. Det var han som administrerade potten där spelarna lade in pengarna. Det är han som kommer att få det hårdaste straffet. I dessa tider, då ligan arbetar hårt med frågor om spelarnas säkerhet så är en hel säsongs avstängning inte en omöjlighet. Williams har sedan skandalen kommit fram gått ut med en ursäkt.

– Jag vill uttrycka min uppriktiga beklagan och be om ursäkt till NFL, Mr Benson (ägaren) och New Orleans Saints fans för mitt deltagande i bonusprogrammet under den tid då jag var med Saints. Det var ett fruktansvärt misstag, och vi visste att det var fel medan vi gjorde det. Istället för att fastna i det, skulle jag ha stoppat det. Jag tar fullt ansvar för min roll i det hela. Jag är verkligen ledsen. Jag har lärt mig en tuff läxa och garanterar att jag aldrig kommer att delta eller tillåta något liknande igen. // Gregg Williams, DC, Rams (tidigare Saints).

Men enligt mig är det bara fina ord från den som har åkt fast och bara försöker rädda sitt eget skinn. Det har kommit fram uppgifter som tyder på att Williams har haft liknande bonusprogram i hans tidigare lag och då är det knappast något som han bara ”halkat in på”. Utan det är något noga uttänkt för att ge laget en extra fördel. På bekostnad av motståndarnas hälsa.

Det är inte första gången som liknande påhitt kommer fram i NFL. Men vanligtvis utgår belöningarna till den som lyckas med en interception eller gör en touchdown. Det här är något helt annat.

Reaktionen kom direkt. Men fotbollsvärlden var kluven. Media, ligan och fansen var fördömmande och chockade. Spelarna var mest förvånade över reaktionen. Det här var deras vardag och knappast någon hemlighet.

Reaktioner från spelarna

”Whoever is snitching on the Saints D should be ashamed of themselves. No one was talking about the ”bounty” when they got paid. #shame!” // Ryan Clark, Steelers

”Why is this a big deal now? Bounties been going on forever. A ”Bounty” left me with a torn PCL and LCL in my knee…” // Shawn Merriman, Bills

“I’m not going to tell you that I haven’t believed that there was probably defensive players that got together and said, ‘Hey, you know, a thousand bucks for the first guy to knock Kurt out of a football game.’ I’m sure that’s been a part of our league for a long time.” // Kurt Warner, pensionerad

Konsekvenser för de inblandade

Jag gissar att det kommer att bli hårda straff. Men om skandalen växer och innefattar fler lag än Saints så är det bra för dem. Delad skuld och allt det där. Men jag väntar mig att alla involverade spelare, huvudtränaren Sean Peyton och andra införstådda tränare kommer att få böter. Gregg Williams kommer att bli avstängd. Jag tippar på allt mellan fyra matcher till en hel säsong. Något mindre skulle vara riktigt mesigt. Det är ett hårt slag för hans nya arbetsgivare St. Louis Rams. New Orleans Saints organisation kommer troligtvis att bli av med några draftval. Kanske ett val i första rundan eller några fler i de senare rundorna.

Ligan kommer att vara tvungen att statuera exempel om de vill att någon ska ta deras prat om spelarsäkerhet på allvar. I slutändan handlar det här om att spela rysk roulette med unga hungriga män och deras hälsa.


Vilka är DINA tankar kring ”Bountygate”?

Nyheter

To Top