Nyheter

New Orleans superduo är en mardröm

En av den amerikanska fotbollen styrkor är att det finns plats för så många olika typer av idrottsmän. I New Orleans Saints visar två helt olika spelare vägen för en offensiv som ibland kan se ostoppbar ut.

Darren Sproles är 168 centimeter kort. Jimmy Graham är 201 centimeter lång. Det är svårt att finna två spelare som är mer olika. Den dynamiska duon har de senaste åren gjort en vana av att dominera försvar i NFL. Båda spelarna är på många sätt extrema rent fysiskt, men samtidigt väldigt flexibla fotbollsspelare. Det finns inte några motsvarigheter till Sproles och Graham i försvaret. Det gör dem svåra att stoppa. Särskilt när de är på plan samtidigt.

Amerikansk fotboll handlar om att din spelare ska vinna över sin motståndare. För att bättra på oddsen försöker tränare runtom i NFL och världen att komma på sätt att få sina spelare i dueller som de troligtvis kommer att vinna. När en offensiv har flexibla spelare som kan göra flera olika saker och en quarterback som vet hur han ska hitta bra ”matchups” blir det väldigt svårt att stoppa.

graham_sproles

De senaste åren har vi sett att tight ends i passoffensiven har blivit mycket vanligare. Det är för att ligan har fått in fler spelare som både kan blockera bra och fånga passningar. Dessutom kan de använda sin storlek till att hålla undan försvarna. New England Patriots gjorde detta mycket framgångsrikt med Hernandez och Gronkowski.

Men man ska inte glömma de små killarna. Patriots var som bäst när de hade Danny Woodhead och Wes Welker. Woodhead har gått vidare och hjälpt Chargers att bli mer oförutsägbara. Welker dominerar i Broncos. Saints har Darren Sproles.

Vad gör Saints offensiv så bra?

I början av 80-talet var Dan Coryell tränare för San Diego Chargers. Hans quarterback hette Dan Fouts. Laget hade också en mycket atletisk tight end i Kellen Winslow. Tillsammans revolutionerade de passoffensiven i NFL. De kastade för mest yards varje år och vann en väldig massa matcher. På grund av att Chargers lät bollen vina genom luften mest hela tiden kom det offensiva systemet att kallas ”Air Coryell”.

Saints är ett av de lag i NFL som har använder mest koncept från Don Coryells filosofi. Faktum är att det är nästan skrämmande likt. Tanken är att kasta bollen för att sedermera kunna springa den mer framgångsrikt. Systemet är väldigt likt ett västkustsystem, med många tajmingbaserade korta kast, men i Coryells offensiv använder man extremt mycket ”motion” innan spelet börjar.

Så här kan det gå när Darren Sproles markeras av en linebacker.

Det betyder att spelare byter plats efter att försvaret har ställt upp. Det skapar förvirring och får de offensiva spelarna i fördelaktiga dueller. Saints flyttar runt receivers, running backs eller tight ends mer än något annat lag i NFL. Om de kommer ut med Jimmy Graham, Darren Sproles och tre receivers har de potentiellt fem ”receivers” på planen.

Variation och oförutsägbarhet är två av Saints styrkor. Men vanligast är att de spelar med ovanstående grupp, ur en så kallad ”11-personnel”, eller att de byter ut en receiver mot ytterligare en running back. Då är det oftast Pierre Thomas. Låt oss kika närmare på de fem spelare som oftast inne på planen, bortsett från Drew Brees och den offensiva linjen:

Darren Sproles, RB: Bra på att springa bollen på utsidan, fånga korta passningar och skapa efter mottagningen. Används mest i passningsspelet egentligen.

Jimmy Graham, TE: Är som en massiv receiver. Vinner en mot en varje gång. Inte någon fantastisk blocker men bättre än en wide receiver. Femton touchdowns de senaste tretton matcherna.

Pierre Thomas, RB: Kan springa i mitten, bra i passblockering och fångar screen passningar.

Marques Colston, WR: Stor receiver som är bäst ur slot. Men också ett giftigt vapen i målområdet.

Robert Meachem/Lance Moore/Kenny Stills, WRs: Bra spelare med lite olika specialiteter. Används för att dra isär försvaret med sin snabbhet.

Alla dessa spelare är mycket bra på det de gör. Med en fantastisk quarterback som Drew Brees som spelfördelare blir Saints offensiv en tuff uppgift för alla försvar. Det mesta talar för att de kommer att fortsätta ösa in poäng och att Brees fortsätter att slå rekord. Dessutom verkar försvaret vara minst ett steg vassare i år.

För oss andra är det bara att luta sig tillbaka och njuta av ett komplett anfall.

Hur långt kan Saints gå 2013?


Nyheter

To Top