Nyheter

MJD är en trygg punkt i Oakland

Raiders har signerat en mängd spelare under free agency och jag har knappt kommenterat dessa. Här tar vi oss en titt på varför Maurice Jones-Drew kan visa sig vara en riktigt bra signering.

Raiders släppte fjolårets bästa running back i Rashad Jennings, som signerade ett för stort kontrakt med New York Giants. Lika bra tänkte Reggie McKenzie och plockade in nästa free agent från Jacksonville. Maurice Jones-Drew lockades till Raiders, hans forna hemstad och favoritlag, för möjligheten att få en startplats i laget och han har en reell chans.

Hans konkurrenter är den elektriska tillika skadebenägna Darren McFadden, den oprövade men spännande Latavious Murray och CFL-sensationen Kory Sheets. Det är relativt tufft motstånd som tillsammans bildar en intressant enhet. Frågan är vem som toppar depth charten.

Det som Jones-Drew gör bäst av alla backs i Raiders är hans pass protection. Han tillhör en av ligans bästa i just detta, medan McFadden är en av de sämsta. Det kommer ge MJD en del snaps i passningssituationer. Han är dessutom lagets bästa back i att tugga tuffa yards genom att attackera hålen mellan center och guard. McFadden och Murray vill utanför tacklen och Sheets är en betydligt mer dansant back än någon annan. Det ger säkert MJD en del snaps när det återstår 1-3 yards.

Vad som oroar är åldern. MJD är 29 år gammal, har varit i ligan länge och har tagit sin beskärda del av stryk. Running backs brukar ha svårt att få jobb när de närmar sig 30-strecket. Då anses de för slitna för att fortsätta producera. Experterna pekar på hans fjolårssäsong som ett bevis på detta, hans sämsta säsong någonsin. Då sprang han bakom ligans överlägset sämsta offensiva linje, t.o.m. sämre än Raiders. Han fick alltså inte mycket hjälp.

I silver och svart får MJD springa ren och skär power. I fjol tvingades han till zon-spel oftare än behövligt. Bakom en av de största linjerna och tyngsta linjerna kommer han få smälla på rakt fram, precis som han vill. Vilket dessutom är det han är bäst på.

Jag tror att MJD framförallt erbjuder flexibilitet och stabilitet på positionen. Raiders vet inte hur länge McFadden håller sig hel och Sheets och Murray är båda osäkra kort. Truppen sista backup Jeremy Stewart kommer inte chocka sig in i startuppställningen. MJD är en trygg punkt i en annars oviss enhet, vilket är precis vad Raiders behöver. En erfaren veteran som kan kliva in och leverera direkt. Det vore ingen överraskning om han slutar med betydligt fler carries än McFadden när säsongen väl är över.

Nyheter

To Top