Nyheter

Ett nytt avtal är skrivet – slut på lockouten

I dag kom det beslut som alla fotbollsfans har väntat på. Den lockout som NFL har befunnit sig i är över. Ett avtal är skrivet mellan ägarna och spelarna. Nu väntar ett efterlängtat kaos när free agency öppnar.

Det var glada miner när kommissionären Roger Goodell och spelarnas representant DeMaurice Smith hade kallat till presskonferens. Efter över fyra månader av förhandlingar och rättegångar är ett avtal äntligen skrivet. De bägge sidorna var egentligen överens om det mesta redan i förra veckan men det var några detaljer som behövde lösas. Nu är allt klart.

”Footbollen är tillbaka” // en uppenbart lättad Goodell.

Alla berömde varandras hårda arbete under förhandlingarna och det var en uppsluppen stämning som inte gick att ta miste på. Det nya avtalet innehåller mycket nytt som säkerligen kommer att gynna sporten. Det var en enad grupp spelarrepresentanter som satte den sista kråkan på avtalet.

Avtalet i stora drag:

Tidigare delade ägare och spelare rakt av på inkomsterna. I det nya avtalet kommer ägarna att få cirka 53 procent och spelarna 47 procent. Det nya taket för löner och bonusar landade på 120 miljoner dollar per lag och säsong. Efter fyra år i ligan har en spelare numera rätt att bli en free agent, utan tyglar, med rätt att gå var han vill.

Andra delar reglerar hur lag ska betala sina nydraftade spelare. Man vill undvika situationer som med Rams förstaval förra året Sam Bradford. Han blev garanterad femtio miljoner dollar innan han spelat en enda match i NFL. Man har istället höjt minimilönen för spelarna och implementerat en lönestege som garanterar en viss ökning varje år. Delar av de pengarna som går från förstaårsspelarna kommer att tillägnas pensionerade spelare.

Även spelarsäkerheten har fått plats i avtalet. Det blev ingen ökning av antalet matcher och nya regler styr hur mycket spelarna behöver träna fullt, med skydd och tacklingar. Detta för att minimera antalet farliga smällar som spelarna måste ta.

Hur känner du nu när avtalet är skrivet och säsongen är säkrad?

Nyheter

To Top