Nyheter

Draftens stjärnor – del två

Serien om draftens stjärnor är tillbaka i år igen. NFL Supporter berättar om de vassaste unga talangerna. Den här gången river vi av fyra spelare som toppar sin position.

”Draftens stjärnor” är en serie i flera delar där du kommer att få en chans att lära känna de bästa och mest omtalade spelarna i draften 2013. Varje vecka skriver vi om fyra nya spelare. För dig som vill veta ännu mer rekommenderar vi vår draftpodcast som du hittar i menyn här ovanför.

Det finns frågetecken kring de flesta spelarna i årets draft. Det är inte så underligt. Så brukar det vara. Men kanske är det tajtare än på länge. I den här delen av draftens stjärnor ska vi kolla på fyra spelare som anses vara de bästa på sin position i den här draften. Men alla har de någon som flåsar dem i nacken.

Vi kommer att kika på två försvarsspelare och två offensiva talanger. Man kan nog utan att sticka ut hakan hävda att alla de här fyra spelarna kommer att gå någonstans bland de femton första valen.

Dee Milliner

Ålder: 21 år
Skola: Alabama
Födelseort: Millbrook, Alabama
Position: Cornerback
Längd/Vikt: 185 cm / 90 kilo

Dee Milliner är inte någon ny stjärna på himlen. Han dominerade redan i high school, valdes till nationella ”all star”-lag och fick mängder av erbjudanden. När det var dags för college hade han högsta möjliga betyg från sajterna som bevakar rekryteringen och rankades som den bästa spelaren på sin position i landet. Dee Milliner valde Alabama.

Konkurrensen var hård på college. Milliner fick spela, och gjorde det bra, men under sina två första år hade han lagkamrater som låg före honom på Alabamas depth chart. Efter 2011 lämnade dock dessa för att satsa på NFL och Milliner blev nummer ett. Han spelade bra hela nästa säsong och befäste sin plats som en av collegefotbollens bästa försvarare.

Även fast draften är väldigt bred när det gäller cornerbacks så finns det ett stort behov i toppen av draften. Med sin tid på sprinten så slängde Milliner in sig i snacket om topp fem. Både Jaguars och Lions kan behöva en bra cornerback.

Spelartyp: Dee Milliner är en balanserad cornerback. Han är bra i markeringsspelet, byter riktning fort och slår ned passningar. Han är inte en lika fysisk spelare som andra cornerbacks som har gått högt i draften, Morris Claiborne och Patrick Peterson, till exempel. Det fanns frågetecken kring Milliners snabbhet men han gav svar på tal med en ruskigt bra tid på NFL Combine. Han har också fått en del kritik för att inte fånga bollen särskilt bra och därför inte producera många turnovers. Milliner är en slipad tekniker som allt som oftast är väldigt medveten om vad som händer på varje spel. Tacklar bra för en cornerback.

Liknar: Charles Tillman, Bears.

Sharrif Floyd

Ålder: 20 år
Skola: Florida
Födelseort: Philadelphia, Pennsylvania
Position: Defensive tackle
Längd/Vikt: 191 cm / 137 kilo

Det här är en kille som man vill hålla tummarna för. Sharrif Floyds historia är rörande. Han växte upp i ett tufft område i Philadelphia med en knarkande morsa och en våldsam far. Mannen som slog honom var inte ens hans riktiga pappa men det fick han inte reda på förrän han var i tonåren. Hans riktiga far blev mördad när Sharrif var tre år gammal.

Det var inte mycket enklare i skolan. Den överviktiga Floyd var mobbad och det var inte förrän han upptäckte fotbollen och fick bättre självförtroende som han började att må bättre. På planen var han en naturlig talang. Med hjälp från sin skola bakade han brownies och sålde för att har råd med resan till college-uttagningen. Det gick vägen och vägen ledde slutligen till University of Florida.

Men det förflutna är inte alltid lätt att fly. Den våldsamma styvpappan såg snabbt en möjlighet att få en del av kakan och har försökt kravla sig tillbaka in i Sharrifs liv. Men som tur är har Floyd sedan fotbollen tog fart haft många människor i sin närhet som har kunnat hjälpa honom. Han blev slutligen adopterad av en miljonär och affärsman som har stöttat Floyd ekonomiskt sedan rekryteringen till college. Adoptionen resulterade för övrigt i en utredning från NCAA, men de fann inget otillåtet.

Nu spelar Sharrif Floyd för att hjälpa sin mormor ur det ruffiga området i Philadelphia och för att så småningom bilda en egen familj där han vill vara den far som han själv aldrig hade.

Spelartyp: Floyd är en explosiv och kvickfotad spelare som rör sig väldigt bra för sin storlek. Han är bra på att penetrera och skära igenom den offensiva linjen. Han har en motor som alltid är igång och i vissa matcher har han jagat ifatt running backs bakifrån. När den stora killen får upp farten är han riktigt snabb. Skulle helst se honom som en ”3-technique” defensive tackle i ett ”4-3”-försvar men han kan säkerligen även spela defensive end i en tre-front.

Liknar: Richard Seymour, Raiders

Luke Joeckel

Ålder: 21 år
Skola: Texas A&M
Födelseort: Arlington, Texas
Position: Offensive tackle
Längd/Vikt: 198 cm / 141 kilo

Luke Joeckel ser i dagsläget ut att bli den första spelaren att bli vald i draften 2013. Kansas City Chiefs behöver en tackle och har ansträngt sig för att mildra de flesta av sina andra akuta behov. Det känns väldigt logiskt. Han klev rakt in i truppen och har startat alla matcher som left tackle under sina tre år på Texas A&M. Den dominerande offensiva linjen har varit en trygghet då laget bytt quarterback flera gånger.

Joeckel spelade quarterback när han växte upp. Senare började han fundera på att spela tight end. Han var stor men tyckte själv att han var alldeles för atletisk för att spela längs den offensiva linjen. Men han fortsatte att växa och fysiskt var han som gjord för att spela tackle. Han tog tillslut steget och fick användning för sin rörlighet när han spelade framför Johnny Manziel förra året. Det gällde att följa sin försvarare och inte ge upp på sin block, för Manziel höll bollen i rätt många sekunder. Men Jockel skötte sig utmärkt.

Även fast Luke Joeckel har haft en karriär som har pekat spikrakt uppåt och Chiefs ledning tydligen gillar den unga killen så har glappet mellan honom och den fysiskt begåvade Eric Fischer minskat. Det kan bli en rysare på draftdagen.

Spelartyp: Luke Joeckel är en tekniker. Han rör sig smidigt och hamnar väldigt sällan ur balans. Under NFL Combine dominerade han knappast på fystesterna men på övningarna såg man varför han anses vara draftens bästa tackle. Arbetar bra med sina händer, håller sin spelare inom räckhåll och spelar med låg tyngdpunkt. Bättre i passblockering än vad han är dominant i springspelet.

Liknar: Jake Long/Duane Brown (Svårt med linjespelare)

Cordarrelle Patterson

Ålder: 21 år
Skola: Tennessee
Födelseort: Rock Hill, South Carolina
Position: Wide receiver
Längd/Vikt: 191 cm / 93 kilo

Cordarrelle Patterson är doldisen som avslutade collegesäsongen som den mest intressanta receivern i landet. Hans resa säger mycket om hur draften till NFL fungerar. Hur mycket potential och förmåga spelar in under utvärderingen. Patterson har spelat en säsong på högsta nivån i college och då samlade han på sig 778 yards fördelat på 46 mottagningar. 87 andra spelare hade mer yards i collegefotbollens högsta division 2012. Men det är inte hela historien.

Patterson var bra redan i high school. Men eftersom han slarvade med skolarbetet så kunde han inte komma in på de större skolorna. Han hamnade till slut i ett så kallat community college som spelade i en lägre division. Efter två dominerande år där så hittade han slutligen fram till Tennessee. I första kvarten i sin första match hade Patterson redan stått för två touchdowns. Så fortsatte det.

Som ett flexibelt vapen i Tennessee gjorde han succé. Under 2012 gjorde Patterson touchdowns på fyra olika sätt. I springspelet, passningsspelet och som returner av både punts och kicks. De stora explosiva spelen avlöste varandra och det var svårt att inte lägga märke till den spännande nya spelaren i SEC. Patterson valde dock att lämna skolan efter bara ett år med laget och det är många tränare i NFL som vill arbeta med den opolerade talangen.

Spelartyp: Patterson är en explosiv atlet som kan ställa upp lite överallt. Han har en bra kombination av storlek, styrka och snabbhet som är ovanlig. Dessutom är han en lysande returner. Med bollen i händerna så är han svår att tackla och kul att titta på. Men den magra erfarenheten lyser igenom till och från. Han springer inte särskilt bra routes och det går att diskutera hur mycket information han är redo att ta in i en mer komplicerad offensiv. Han har väldigt mycket potential men är ingen färdig produkt som Julio Jones eller A.J Green från tidigare år.

Liknar: Demaryius Thomas, Broncos


Läs också

Draftens stjärnor – europeisk glans


Vad har DU sett av spelarna vi skriver om? Imponerad?

Nyheter

To Top