Nyheter

Draftens stjärnor – del tre

Serien om draftens stjärnor är tillbaka i år igen. NFL Supporter berättar om de vassaste unga talangerna. Den här gången pratar vi om fyra väldigt olika spelare.

Vi har kommit till den tredje delen av vår serie. Nu ska vi lära känna draftens bästa quarterback, en liten virvelvind till receiver, en hårdtacklande safety och en spännande defensive end med rötter i Ghana. Som alltid, en härlig mix av spelare på olika positioner. Alla kommer de att gå i den första rundan av draften.

Vi ska inte dra ut på det. Gör er redo för att bekanta er med Tavon Austin, Kenny Vaccaro, Ezekiel Ansah och Geno Smith. Fyra spännande spelare.


Tavon Austin

Ålder: 22 år
Skola: West Virginia
Födelseort: Baltimore, Maryland
Position: Wide receiver
Längd/Vikt: 173 cm / 79 kilo

Tavon Austin började spela running back när han var sju år gammal. På sitt high school i Baltimore dominerade den kvicka lilla Austin och snittade mer än tio yards per försök. Han rekryterades av West Virginia. Men väl på plats kom överraskningen från tränarna. Han ställdes inför valet mellan att spela wide receiver eller att sitta på bänken. Austin var inte alls sugen på att byta position, men i slutändan ville han ju spela. Det visade sig vara ett bra beslut.

Austin har varit en stor del av Mountaineers offensiv. Han har främst spelat som slot receiver eller running back, fångat korta passningar och använt sina tidigare erfarenheter för att skapa mycket av lite. Säsongen 2012 fångade Austin 114 bollar för nära 1,300 yards och 12 touchdowns. Han sprang också bollen för 643 yards med ett snitt på nära nio yards per försök. Utöver det sprang Austin tillbaka både en punt return och en kick return för touchdown. Han visade vilket flexibelt vapen han kan vara.

Sedan säsongen tog slut har Austin bara stärkt sin draftstatus. Han kom till NFL Combine och sprang sin 40 yards-sprint på 4.34. Dessutom fångade han bollen bra på övningarna. Sedan dess har han stigit i många mock drafts. Men faktum kvarstår att Tavon Austin väger knappt 80 kilo och måste användas på rätt sätt för att vara effektiv. Det går att jämföra honom med Dexter McCluster i Chiefs. En kille som valdes tidigt i andra rundan 2010 och till och med är mer fysisk än vad Austin är. Chiefs har inte hittat en bra roll till honom och det är risken med den här typen av spelare, tänk Reggie Bush.

Spelartyp: Austin är en explosiv spelare som är lätt på fötterna och kvick i sidled. En mot en så är han väldigt svår att överhuvudtaget få händerna på och han får försvarare att se rätt dumma ut varje vecka. Han har bra händer, även fast han mest fångade screen-passningar i college. Är en okej route runner, inte mer. Det ser inte alltid ut som att det går så fort men det gör det. I slutändan så är Tavon Austin en rollspelare, även fast han är en väldigt spännande sådan, och man ska nog vara väldigt säker på hur han ska användas om man väljer honom högt.

Liknar: Dexter McCluster, WR/RB i Chiefs.


Kenny Vaccaro

Ålder: 23 år
Skola: Texas
Födelseort: Brownwood, Texas
Position: Safety
Längd/Vikt: 183 cm / 97 kilo

Kenny Vaccaro kunde ha lämnat college redan förra året. Men han skulle precis få sin första son och ville samtidigt stanna med laget. Under sitt sista år i Texas Longhorns tog han på sig en ledarroll. Inte genom att skrika och skälla, utan genom att arbeta hårt, bidra med sin intensitet på planen, vara en trygghet och föregå med gott exempel. Det är den typen av spelare som Kenny Vaccaro är. Han beskrivs ofta som en naturlig ledare. På planen har han inte heller gjort någon besviken. Han har varit en stabil punkt i ett tidvis rörigt försvar.

Uppväxten kan mycket väl ha hjälpt Kenny Vaccaro att bli den mogna lagkamraten som han är. Hemmet bestod av en ensamstående mamma och fem yngre syskon. Han fick bli en extrapappa. Han var en förebild redan vid tidig ålder. Det sporrade honom att inte bara ta sin träning på stort allvar utan att också göra mycket bra ifrån sig med skolarbetet.

Från high school till college. Från vänner till lagkamrater och tränare. Alla är överens om att Kenny Vaccaro är en hårt arbetande spelare som åtnjuter stor respekt från sin omgivning. Det känns som en ganska bra kille att ha längst bak i sitt försvar.

Spelartyp: Vaccaro är en fysisk safety som tacklar bra och smäller på ordentligt när han har chansen. Det går fort när han kommer ned till linjen och fyller i springspelet. För det mesta läser han spelet väldigt bra och står för många stora spel. Ibland kan han lita för mycket på sina ögon och sälja sig. Delar av det kan förklaras med underpresterande lagkamrater som gör att för mycket av ansvaret hamnade på Vaccaro under säsongen. Även små misstag fick stora konsekvenser. Vaccaro är inte en av draftens bästa playmakers när bollen är i luften men är bra på att komma i blitz och hyfsad i man mot man.

Liknar: Gerald Sensabaugh, SS, Dallas Cowboys


Ezekiel Ansah

Ålder: 23 år
Skola: Brigham Young
Födelseort: Accra, Ghana
Position: Defensive end
Längd/Vikt: 196 cm / 123 kilo

Ezekiel Ansah växte upp i Ghana. Han spelade lite fotboll men tonåringens största intresse var basket. Amerikansk fotboll visste han inte ens vad det var. Av en slump träffade Ansah på en missionär från mormonkyrkan när han hängde runt vid en offentlig basketplan. De blev vänner. Ezekiel var redan innan religiös och aktiv inom kyrkan men det hela slutade med att Ansah konverterade till mormonerna, trots att familjen var emot det. Missionären hette Ken Frei och det var han som övertygade Ansah om att satsa på sin dröm om NBA genom att söka till Brigham Young University.

Men när han väl hade landat i USA och kommit igång med basketen så gick det inte något vidare. ”Ziggy” misslyckades med att ta en plats i laget båda gångerna han försökte. Istället testade han friidrott där han bland annat sprang 100 meter på 10.91. Men trots att många imponerades av att den stora killen kunde springa så fort så dög det inte på den nationella arenan. Återigen fick han tipset om att kolla in fotbollslaget. Den här gången gjorde han det. Det tog ett tag för 19-åringen att lära sig hur man satte på sig skydden men den två meter långa och 115 kilo tunga Ansah var rätt unik när han väl gick ut på planen.

Ezekiel Ansah visste ingenting om amerikansk fotboll. Han kunde inte ens reglerna. Det tog två år innan han fick en ordentlig roll i laget. Men när han fick chansen 2012 var han redo. Han stod för 48 tacklingar, 4.5 sack och sammanlagt 13 tacklingar bakom linjen på sina nio matcher. Men det här är all erfarenhet som Ansah har av amerikansk fotboll. Efter en lysande NFL Combine så har han alla ögon på sig. Det finns en omisstaglig potential där men det är också lite att som att köpa grisen i säcken. För mig personligen så är Ezekiel ”Ziggy” Nana Ansah från Ghana en av mina absoluta favoritspelare i den här draften.

Spelartyp: Ansah har en stor kropp med mycket styrka och långa armar. Trots det rör han sig väldigt smidigt och är snabb när han jagar ifatt motståndare ut mot sidlinjerna. Han har bra balans och är svår att flytta på. I college mötte han många double teams men höll sin position bra och drev dem ibland bakåt. En mot en är han väldigt jobbig. Ansah skulle behöva bli lite mer explosiv i sitt första steg och använda händerna bättre, men potentialen är tydlig. Jämförelserna med Jason Pierre-Paul är många. Men Ansah är ännu mer oslipad än vad JPP var ur college. Den kombination som Ansah har av storlek, styrka och snabbhet är dock ovanlig.

Liknar: Jason Perre-Paul, DE, Giants.


Geno Smith

Ålder: 22 år
Skola: West Virginia
Födelseort: Miramar, Florida
Position: Quarterback
Längd/Vikt: 188 cm / 100 kilo

Eugene Cyril ”Geno” Smith III är ett omdebatterat prospect. Han anses av de flesta vara den här draftens bästa quarterback men trots det är det fortfarande oklart var i draften han kommer att gå. Född och uppvuxen i Florida var Geno Smith ingen vanlig unge. Redan innan tonåren ansågs han ligga före sina jämnåriga kamrater och fick en skräddarsydd kursplan med fokus på konst. I tioårsåldern målade Smith hyllade tavlor, spelade teater och reciterade poesi. Inte riktigt den vanliga bilden av en ung fotbollsspelare. När han blev äldre tog idrotten en allt större plats Geno Smiths liv och han lade mindre tid på konsten.

Fotbollen tog honom till West Virgina University. Han tog över som startande quarterback sitt andra år men det var inte förrän tränaren Dana Holgorsen anlände året därpå som Geno Smith började att dra till sig scouternas blickar. Laget började kasta bollen mycket mer, ofta kort till explosiva playmakers, och Smiths statistik sköt i höjden. Han avslutade säsongen 2011 med över 4,000 yards i passningsspelet, 65.8 procent lyckade passningar och 31 touchdowns. Men det skulle bara bli ännu galnare året därpå.

Efter sex matcher av säsongen 2012 hade Geno Smith kastat för nära 2,500 yards och tjugofem touchdowns. Utan att ha kastat en enda interception. Man hade i stort sett börjat att rista in hans namn på Heisman-trofén. Men i mitten av säsongen gick West Virginia in i en tuff period. Man förlorade fem raka matcher, Geno Smith var inte riktigt lika ofelbar längre och det fanns de som ifrågasatte hans ledaregenskaper. Men man styrde upp skeppet något i slutet av året och även fast det inte var tal om någon Heisman avslutade Geno Smith säsongen som draftens högst ansedda quarterback.

Spelartyp: Geno Smith är draftens bästa quarterback. Han är den spelare där potentialen är tydligast. Samtidigt som att han är närmast att vara redo. Han har bra storlek och är atletisk. Kan springa med bollen men trivs bäst i fickan. Han uppvisar ett lugn, känner pressen och kan kliva upp. Bollen lämnar Smiths hand med bra fart och zip. Bollplacering och träffsäkerhet är bra. Hans galna statistik är dock mycket en produkt av systemet i West Virginia. Geno Smith kan vara mycket bra när det flyter på men ibland kan han bli slarvig, hålla bollen för länge och ta tveksamma beslut. Har han den mentala styrkan att hitta tillbaka in i rytmen efter att det har gått dåligt? En intressant spelare som har alla verktyg att lyckas.

Liknar: Jay Cutler, QB, Bears.


Läs också

Draftens stjärnor – europeisk glans
Draftens stjärnor – del två


Vad har DU sett av spelarna vi skriver om? Imponerad?

Nyheter

To Top